Montaz anteny w mobilu znowu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Po pierwsze na ktora antene sie zdecytowac texax czy colorada? a moze uwazacie jeszcze inna za lepsza?

A teraz najwazniejsze... planuje samemu zamontowac ja na srodku dachu w osobowce.. rozumiem ze wierce dziurke podpinam od dolu glowice i prowadze kabel... ustawiam swr...
ale czy zwyczajne wwladowanie glowicy w dach zapewni mase antenie? jesli nie to jak pociagnac mase na srodek dachu?

najpierw sprawdż gdzie( w którym miejscu na dachu) masz naj mniejswzy SWR, a dodiero rub dziure i montuj antene.

hmm a jak mam to sprawdzic? Antene na magnesie przykladac? A jakby takby tak przed montazem sprawdzic magnesem hustlera swr? byloby to wiarygodne?

Cytat:
2006-01-16 22:01:33, szopenradom pisze:
hmm a jak mam to sprawdzic? Antene na magnesie przykladac? A jakby takby tak przed montazem sprawdzic magnesem hustlera swr? byloby to wiarygodne?

Najlepiej taka anteną, którą będziesz montował.
Na tej możesz mieć jakieś przeklamania, (różnica w dł. bata,a może trzeba bedzie przeunąć antenke. Umnie różnica 15cm. to różnica w SWR o 0.3 - 0.2 w załeżności w którą strone przesune ,a to sporo)

niobass----sprawdzenie gdzie jest swr najniższy???texasem??colorado? jedna ma 208 cm, druga prawie 200, obie montowane na główki PL...Jak to sprawdzic??
Texas dla mnie jest lepszy..Mieliśmy takiego na służbowym samochodzie>szalona antena.No i wygląd ma zajebaszczy.
Wbijasz antenę w środek dachu i ma być...Środek jest zawsze najlepszym miejscem na antenę, a zamocowanie w dziurze to już całkiem sama radość...jezeli dobrze zamontujesz,to masa bedzie jak ta lala, chyba,ze masz plastikowy dach ;]
pozdrawiam
Andrzej

Co prawda nie mam miarki SWR ale to sie jakos zalatwi jak zamontuje antene. I rozumiem, ze nie zabardzo mam jak sprawdzic miejsce z swr najlepszym za pomoca tych antenek...

dokladnie....swr mozesz zmierzyc dopiero po zamontowaniu anteny na samochodzie,więc nie ma możliwości zrobienia tego wcześniej.A centralna część dachu jest najlepszym miejscem na zamontowanie anteny.Myślę,że bez najmniejszego problemu zestroisz antenę.

Cytat:
2006-01-16 14:43:44, szopenradom pisze:
Po pierwsze na ktora antene sie zdecytowac texax czy colorada? a moze uwazacie jeszcze inna za lepsza? A teraz najwazniejsze... planuje samemu zamontowac ja na srodku dachu w osobowce.. rozumiem ze wierce dziurke podpinam od dolu glowice i prowadze kabel... ustawiam swr... ale czy zwyczajne wwladowanie glowicy w dach zapewni mase antenie? jesli nie to jak pociagnac mase na srodek dachu?

Koledzy to nie dokońca jest tak! Można sprawdzić trzeba mieć tylko podstawe magnetycznąna PL i miareczke, zakręcasz,stawiasz i szukasz.Znajdujesz np 1.2-1.3 wiercisz dziurke mocujesz i masz 1.1

Ja też najlepszy SWR mam tak na środku dachu(1.1) antenka SIRIO AS 100 PL(na magnesie)

"szopenradom" - a jak masz jakieś większe problemy z zamontowaniem to w Radomiu jest serwis A-Z STUDIO na Żeromskiego

Taka moja refleksja, na temat montazu antenki.

Mam zamontowana na uchwycie rynienkowym z lewej strony nad slupkiem srodkowym i po polrocznych testach, chyba przejde na magnes (dziury nie bede wiercil) i bedzie antena stala na dachu gdzies na srodku jesli chodzi o szerokosc i blizej tylu auta.

Powodem jest to, ze:
mam bardzo dobry zasieg w PRAWA strone auta (ok 15km w linii prostej), bardzo kiepskawy w lewa (max 3-5 km), i sredni w przod i tyl (ok 7-10).
Czyli samo przez sie sugeruje ze nie jest najlepiej.

Na zmianie zyskam lepsze zasiegi w przod i tyl (ze wskazaniem na przod) pogorszy z prawej, a polepszy z lewej.

Dla ciekawskich, magnes bedzie stal na stale, nie bedzie ruszany, jak najmniej przewodu na dachu bedzie, a ze mam z tylu, cos ala pioro (takie cosik stalowe) to bedzie do czego przymocowac przewod zeby nie platal sie po dachu.
Skladana/odkrecana bedzie tak jak teraz antenka.

Jesli ktos moze sobie pozwolic na dziure w dachu GORACO polecam, to jest to co powinno byc

No to tyle pismaczenia