MotoNews.pl
10 Szalejace obroty i piski ze sprzegła. (133975/45) - NT

Szalejace obroty i piski ze sprzegła.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Silniczek przeszedł pełna diagnoze, ktora oczywiscie nic nie wykazała. Problem jest taki ze jak wciskam sprzegło to dopiero po ułamku sekundy obroty schodz na jałowe. Czuje sie jakbym przy kazdej zmianie biegow zostawiał lekko wcisniety pedał gazu. Jest jeszcze jedno, przy ruszaniu czasami cos piszczy. Podejrzewam ze to sprzegło poniewaz pasek alternatora był wymieniony a niaciag jest ok. Co do pierwszej opisanej usterki uwazam ze to silniczek krokowy. Mam jednak pytanie czy mogło to przejsc nie zauwazone na diagnostyce silnika. Co do drugiej czesci zastanawiam sie czy cos jest z dociskiem czy sprzegło mi sie konczy. Wszelkie sugestie i złote mysli mile widziane

ja tez sie podlaczam co do tych obrotow bo tez tak mam wy7daje mi sie ze cos z silniczkiem krokowym jak go odlacze to spoko ale byc moze poprosatu cos kaze mu tak sie wysuwac za kazdym razem jak dodaje gazu w sumie niewiem poco
CZy ktos zauwazyl moze u siebie silniki CVH czy jak dodaje gazu krokowy sie wysuwa ? moim zdaniem do powinien zostawac na swoim zapamietanym miejscu i ewentualnie korygowac ustawienie biegu jalowego a tak to sie wysuwa ko kilka mm i sie cowa wmiare szybko ale jest to jednak wolniej sporo niz powinno byc.

Chyba sie wysuwa, bo jak odlaczysz go to nie wkreci sie powyzej 3tys. obrotów (przynajmniaj u mnie tak bylo), sprawdzalem to podczas jazdy, wiec widziec jego zachowania nie moglem, ale skoro zaczal sie dusić a z podlaczonym sie nie dusi to znaczy ze sie wysuwa

kurcze tez tak mam od jakiegos miesiaca w swoim jak zminiam bieg w czasie jazdy, puszczam gaz, wysprzeglam a obroty mi zamiast spadac do ok 1krpm to podskakuja o jakies 300-400rpm i dopiero potem poadaja (1-2 sekundy).
W przyszlym tygodniu podlacze sie pod kompa moze cos z tego wyniknie.

mszuman

jak cos bedziesz wiedzial to daj znac a pozatym to jak podlaczasz do komp sam u siebie czy poprostu walisz gdzies do elektronikow

Cytat:
2006-02-02 21:40:46, organo pisze:
mszuman jak cos bedziesz wiedzial to daj znac a pozatym to jak podlaczasz do komp sam u siebie czy poprostu walisz gdzies do elektronikow

Jak masz kabelek i program autodata to mozesz nawet na swoim sprzecie to zrobic. Diagnostyka kosztuje 30zł wiec szkoda zachodu