MotoNews.pl
10 Przymarzające uszczelki od drzwi. (133266/45) - NT

Przymarzające uszczelki od drzwi.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Macie może jakiś pomysł na poradzenie sobie z problemem przymarzających uszczelek w drzwiach?

wazelinka techniczna ale ja teraz szamponikiem posmarowalam i nie zamarzaja

Dokładnie, albo nawet kosmetyczna wazelina jak nie ma technicznej, w sklepach motoryzacyjnych/stacjach/marketach jest też specjalny środek do tego przeznaczony w sprayu, kosztuje 14 zł ( koszt wazeliny to ok 2 zł )

w tesco albo dziekolwiek spray silikonowy ok 5-7 zł małe opakowanie , ale skuteczne i podobno regeneruje gumę
u mnie pomogl nie tylko na uszczelki .
popryskalem krancowki w drzwiach , oraz mechanizm zamka(ten co chwyta "bolca w słupku) - bo to był największy problem

Dzieks za podpowiedz lemar, własnie sie do tego przymierzalem.

Specyfiki ze stacji benzynowych i nie mam tego problemu

Tak jak kolega napisał. Kupic cos do uszczelek aby nie marzły i bedzie dobrze. Też miałem ten problem ale popryskałem wszystkie uszczelki od drzwi i jest dobrze.

mozna tez posmarowac kremem np. nive jak ktos niem wazeliny ani nic podobnego!!

albo gliceryna sam sprawdzalem dziala i nie zamarzaja

Cytat:
2006-02-03 16:27:23, sim_on pisze:
albo gliceryna sam sprawdzalem dziala i nie zamarzaja

tylko gliceryna z apteki!!!!!

zgadza się, gliceryna z apteki, koszt 1,50 pln

Albo krem glicerynowy - jeszcze taniej.

I jeszcze taki mój sprawdzony sposób: Najczęściej dzwi przymarzają gdy w środku auta jest nagrzane i na uszczelkach pojawiają się skropliny. Po dojechaniu na miejsce gdzie zostawiam wóz wycieram uszczelki oraz auto w miejscu ich przylegania, pozostawiam drzwi otwarte zeby zmarzły (około 2-3 min) i wtedy dopiero zamykam. Nigdy mi się nie zdarzyło żebym rano nie mógł otworzyć drzwi. Acha! Gliceryna oprócz tego że zapobiega przymarzaniu to dodatkowo konserwuje gumę no i w razie zabrudzenia ubrań łatwo puszcza w praniu.