MotoNews.pl
4 Jak podlaczyc ledy od spodu zegarow? (133824/45) - NT

Jak podlaczyc ledy od spodu zegarow?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Mam nastepujacy problem a mianowicie zastanwiam sie jak zamontowac od spodu obrotomierz cyfrowy. Dokladniej mam 4 cyfry typu (patrz link http://www.rohm.com/products/databook/dp/pdf/la-601bl.pdf)

i tak sie zastanawiam jak ja zamontowoac od spodu tarcz (zakladamy ze tarcze przpuszczaja swiatlo tam gdzie przepuszczac maja)?

ma ktos jakies sugestie?

uzyc jakiejs tasmy? kleic to? montowac na jakies sruby (zakladam ze ozdobne)? albo.......................

z gory wielkie dzieki

ps pytanie tez tyczy sie co do normalny LED "prostokatnych"

Ależ w MkVII tarcze nie są światło przepuszczalne...

Ale to nie ma wiekszego znaczenia poniewaz ja zamierzam zamontowac sobie wlasneg projektu tarcze a coby byly dostosowane do moich potrzeb.

Tarcze same w sobie sprawiaja ze diody znajda swoje mniejsc pytanie tylko teraz jak je od spodu przy mocowac.

Ależ Wilku, jak najbardziej są światłoprzepuszczalne, choć nie we wszystkich

wiec nikt sie nie podzieli dobry pomyslem?

troche dokladnie nie rozumiem o co chodzi , ale tarcze przynajmniej w mk7 sa przezroczyste, wiec wystaryczy od spodu je podwsietlic i gra. (efekt u mnie w profilu)
co do obrotomierza.. mozesz odklic mat w miejscach, gdzie chcesz wstawic wyswietlacze 7 segmentowe i powinno przeswietlac przez tarcze. Drugi albo wyciac prostokat w tarczy zamontowac wyswietlacz i calosc przykryc nowa(zmodyfikowana) tarcza

nie ja sobie wykonam wlasne tarcze jak sie uda pytanie tylko jak zrobic aby te diody przylegaly od spodu to tarcz?

A czy patrzyłeś do naszych porad ?? TUTAJ bo to napewno ci pomoże kleik z pistoletu będzie trzymać

no nie za bardzo pomoze bo jak pisalem ponizej chodzi mi o 7-segmant display!

wiec :]

Pytanie jaki mi się nasuwa na myśl to takie czy miejsce na wyświetlacze na zegarach będzie prostokątne odpowiedające wielkością 7-segmentowym wyświetlaczom LED czy może planujesz inny kształt

np takie rozwiązanie:

gdzie pole białe jest widoczne, czerwony obrys to wielkość 7-mio segmentowaego wyświetlacza czarny obrys to pole "dziury" w zegarze ( okienka gdzie będą widoczne LED-y )

Jeżeli tak to w miejscach gdzie wyświetlacz nie będzie widoczny ( szare pole ) wykorzystujesz klej np "Kropelka" i kleisz na sztywno do zegara.

Jeżeli jednak całe wyświetlacze będą widoczne to mozesz zrobić tak:

Pole szare to pole nieprzepuszczające światła ... robisz ramke ( kolor niebieski ) obejmujaca wszystkie wyświetlacze LED, mocujesz je do ramki ( np klej na ciepło ) po czym "niebieską" ramkę mocujesz do tarczy zegara w miejscach niewidocznych.

Jeżeli źle zrozumiałem Twoje intencje wykorzystania takich wyświetlaczy .... to opisz je dokładniej a coś się wymyśli.

Wow!
Przedewszystkim dzieki za tak obszerny opis!

po pierwsze rozumiem ze na rysuknku nr jeden brakuje szarego pola do wyswietlenie segmentu "g" (pozioma srodkowa kresak w 8 )

tak poza tym sa to rozwiazania realistyczne aczkowiek bede sie musial jeszcze zastanowic czy da sei to tak hop siup zrobic bo np z tasma moze byc problem ze wzgledu na elektronike na plytce na ktorej sa zamontowane segmenty. ale np klej jest chyba rozwiazaniem calkiem calkiem podwarunkeim ze nie bedzie przebijal przez zegary!

Tak czy owak czekam na dalsze sugestie np take odnosnie normalnych diod kwadratowych bo w ich przypadku klej chyba odpada>

pozdrawiam

Nieeee na pierwszym rysunku myślałem o czymś takim :

i jeszcze raz opis:
- czerwony kontur to wyświetlacz 7-segmentowy przyklojony do spodniej czesci tarczy zegara w miejscach oznaczonych na szaro
- czarny obrys to pole "przezroczyste" na tarczy zegara

Widać masz jakiś inny plan na zrobienie tego obrotomierza,więc może opisz go ( np zrób podobny schematyczny rysunek jak Ty to widzisz )

Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: Cienki1980 dnia 2006-02-03 17:40:43 ]

Wiec:
Chce zeby po podlaczeniu ich do zegarow bylywidoczne tylko segmenty (zakladam ze one sie beda zapalac po przekreceniu kluczka!) Czyli w sumie pomysl z klejem wchodzi w rachybe. A dokladniej mowiac kazddy segment zostalby przyklejony w dchwoch mniejscach tak jak czerwoen plamki wskazuja!

A moze jakis fajny pomysl odnosnie normalnych dziod

ps znasz moze rozmiary tych tarcz jesli chodzi o mkVII?

pozdro

Troche nie wyszło Ci wklejenie pliku
( polecam te strone )

No ale jeżeli chcesz mieć widoczne tylko segmenty wyświetlacza to nie będzie problemu. Masz duuużo miejsca, żeby przykleić całe segmenty do tarczy zegara od spodu.

Co do normalnych diód to wiele wątków było na forum dotyczących podświetlania zegarów diodami. Parę postów poniżej jest link do fotorelacji z podświetlania.

Jeżeli chcesz wykorzystać pojedyncze diody zamiast segmentów to polecam zrobienie płytki drukowanej, gdzie wlutujesz diody a umieszczenie płytki za tarczą zegara to już nie będzie problemu.

Jak już zaczniesz tworzyć zegary to daj zdjęcia ( tym razem już wrzucone na serwer )

hehe no pierwszy raz wrzucalem

jesli uda mi sie dokonczyc te zegary nie za milion lat (tzn forum bedzie jeszcze istanialo ) to napewno wrzuce bo wydaje mi sie ze beda najlepsze i chetenie dowiem sie o opinie

Co do plytki to chyba faktycznie najlepsze z doteychczasowych pomyslw!!

Rozumiem ze rozmiarow nie znacie i nie wiecie gdzie ich szukac ?

pozdrawiam

niepamietam dokładnie ale kiedys to mierzyłem i predkosciomierz ma chyba 100mm a obrotomierz cos koło 65-70.

Cytat:
2006-02-03 18:03:41, hazy pisze:
Rozumiem ze rozmiarow nie znacie i nie wiecie gdzie ich szukac ? pozdrawiam

Nie wiemy. W rzeczy samej.