| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
dux78 Terespol | 2006-01-12 11:19:46 Jak w temacie czy jest ktoś kto może się wypowiedzieć na temat tego silinka (awaryjność itd) |
marian_ek Vauxhall Omega B 2.5 ... Jelenia Gora | 2006-01-12 12:48:48 Witam.
Slyszalem o nim 2 rzeczy. Pierwsza to to, ze jest mulowaty i za slaby do tak duzego auta. Druga to taka, ze te silniki maja pompe, ktora bardzo ciezko wyregulowac. Moze Ci sie to przyda. Pozdrawiam marian_ek |
merlin Omega B Zalesie Górne | 2006-01-12 13:30:25 Ja mam taki silnik.
To fakt jest mułowaty, ale dla mnie wystarcza. Pali mi teraz około 7,5-8 litrów, poza zimą schodziłem nawet w okolice 6,5-7. Przejechałem nim na razie około 20 000 i nic się nie dzieje. Ja z drugiej strony za bardzo się nia znam na silnikach samochodowych. Dla mnie ma odpalać, jechać, palić w pewnych granicach. Wogóle jakoś dziwnie w tym samochodzie wszystko mi działa .
Pozdrawiam, Michał |
kielkac | 2006-01-30 21:34:14 [ wiadomość edytowana przez: kielkac dnia 2006-05-31 22:36:21 ] |
psinthos LOB NET MEMBER SternenFlotte Warszawa | 2006-01-31 01:08:25 Przejezdzilem w ubieglym roku spora czesc Hiszpanii i Portugalii wypozyczona z Hertza Zafira wlasnie z tym motorem. IMO jest zdecydowanie za slaby do malutkiej (aczkolwiek relatywnie ciezkiej - ponad 1500kg) Zafiry, co dopiero do Omegi.
Pomijam fakt, ze to tylko cztery cylindry (jak dla mnie - nie do przyjecia ), ale silnik jest po prostu slaby. Z drugiej strony jest naprawde oszczedny - Zafira spalala w granicach 7-8l/100km, a dlugotrwala jazda po autostradzie z pedalem docisnietym do podlogi (nie chciala przekroczyc 175kmh ) owocowala zawsze wynikami ponizej 10l (mierzylem spalanie na kazdym baku).
Reasumujac - idealny silnik... do taksowki. No, do napedzania wakacyjnego dupowozu dla 5 osob i ich bagazu tez ujdzie. Przynajmniej malo spalil... |
merlin Omega B Zalesie Górne | 2006-01-31 09:36:21 Moja pali 7,5 teraz i około 6,5 latem, jesienią. Na dobrym paliwie odczuwalnie lepiej działa. Ja się spokojnie np. na obwodnicy Białobrzeg do 190 rozpędziłem, ale to prawda, że czasami mi brakuje mocy zdecydowanie.
Co do zafiry - żonka jeździ 1,8 16V i pali jej średnio 9,3 litra, a nóżkę ma niewiarygodnie lekką .
Pozdrawiam, Michał |
psx Opel Omega B Katowice | 2006-01-31 11:47:17 tez mam Omege z takim silnikiem, jako kierowca mlody stazem, ktory jezdzil wczesniej tylko E34 2.0i LPG i Audi 80 B3 1.8, to dla mnie autko ma wystarczajaco mocy, ale ja nie jestem wymagajacy
co do awaryjnosci, to poszla pompa wody, bo za bardzo przesadzilem jak sobie pojechalem na plac pozarzucac tyłem - i tak cale szczescie ze nie pekla glowica albo poszla uszczelka... no i jeszcze kiedys mi sie zapalala co chwile pomaranczowa kontrolka silnika, auto stracilo sporo mocy, zaczelo wiecej spalac; diagnoza u jakiegos cinkiego mechanika byla, ze to zawór EGR, ale pojechalem do speca od diesli, zajrzal pod maske, nalozyl jakiś wężyk (od turbo chyba) na swoje miejsce, bo sie zsunal i auto naprawione za czteropak Tyskiego
przebiegu 20kkm od momentu zakupu w lipcu 2005 |