MotoNews.pl
10 Omega C vs. Mondeo Mk III. (134368/0) - NT

Omega C vs. Mondeo Mk III.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam do kupienia w Niemczech dwa ciekawe samochody:

1. '01 Omega 2.2 DTi kombi - pełna opcja.
2. '01 Mondeo 2.0 TDDi [116 KM] kombi Ambientne.

Dodam, ze ceny wysjsciowe sa podobne. Doradzie co wybrac..
Do czego sa tansze czesci ? Co jest tansze w eksploatacji- mniej pali ?

Pozdrawiam.

ja bym wybral omege C caravan. mondeo jakos do mnie nie przemawia. ceny czesci nie mam pojecia ale i tak wolal bym Omege. moze dlatego ze kocham te auta

zreszta do omegi masz cale fachowe zaplecze na tym forum a do forda chyba nie znajdziesz tylu maniakow.

na mondeo mniej stracisz przy ewentualnej sprzedaży,bo je produkują

ja bym ten drugi wybrał, silnik 2,2 DTi w omedze jest za słaby i w ogóle im podobno "nie wyszedł"

pozdrawiam

fajne pytanie na forum LOB... oczywiście że z opisanych pojazdów należy wybrać omegę C 3,0 lub 3,2 !!!

To są zupełnie różne auta. Pytanie jest więc nie za bardzo Co prawda obydwa są sporymi kombi, jednak cała reszta jest różna.

Mondeo jest przednionapędowcem z poprzecznie umieszczonym silnikiem. Plusem takiego rozwiązania jest niższy koszt produkcji oraz niższa masa. Minusem jest wpływ przeniesienia napędu na kierownicę i prowadzenie, ciężki podsterowny przód itp...

Omega jest typowym klasycznym okrętem. Silnik jest umieszczony wzdłużnie i maksymalnie przesunięty do tyłu, w środku jest skrzynia biegów i sprzęgło, z tyłu jest dyfer. Taka konstrukcja zwiększa masę, jednak wpływa korzystnie na wyważenie samochodu, trwałość układu napędowego oraz na zwrotność.

Wybierz koncepcję a potem szukaj samochodu

Hehe miklo

Koledze pewno chodzi o roznice w ogolnym uzytkowaniu miejskim a nie w szczegolnym prowadzeniu sportowo-rajdowym

Mozna przyjac inne kryteria porownania i wyjdzie sa sa takie same.
Oba kombi, oba diesle, oba duze, oba z klima, elektryka itd.

Ale Omega to już segment E a Mondeo - jeszcze D

Cytat:
2006-02-06 17:11:39, Immo pisze:
Ale Omega to już segment E a Mondeo - jeszcze D

No i to jest chyba wystarczajacy argument...

A ja myślę że najlepszym wyborem będzie audi A8 W12 , można zastanowić się jeszcze ewentualnie nad mercedes GL AMG ale w dieslu , no chyba że może jescze Lexus LS 460 też mi się podoba no może jeszcze coś innego

a co sądzicie o Opel omega ?

Pozdr

Robert

Kolega Robert chyba sie lekko "zerwal"

Cytat:
2006-02-06 14:41:14, Vino pisze:
Hehe miklo Koledze pewno chodzi o roznice w ogolnym uzytkowaniu miejskim a nie w szczegolnym prowadzeniu sportowo-rajdowym Mozna przyjac inne kryteria porownania i wyjdzie sa sa takie same. Oba kombi, oba diesle, oba duze, oba z klima, elektryka itd.

Oba silniki niezbyt udane.
W mondeo siadają kompy (bynajmniej nie tylko u mojego wuja, 3 razy wymieniał, na gwarancji na szczęście) a w omedze ogólnie awaryjne silniki.
Ja bym się zastanawiał nad kupnem nowoczesnego diesla (czyt. super hiper Common Rail). Wszyscy wiedzą jaki shit teraz jest na stacjach, a pompy wtryskowe w tych silnikach są naprawdę droooooooooogie

SABLE . Nie wiem nad czym się zastanawiać pewnie że Omega .
1. Lepszy serwis
2. Tańsze części

Powiem krotko.
Omega to lizmuzyna za smieszne pieniadze, a ford jak to "ford guwno wort". Slyszalem ze te TDDDTDIIUUDDTE w fordzie kiepsko pala przy niskich temp. Zreszta to stara architektora. Rozwiercone archaiczne 1.8 D z common railem.

Znajomy kupił mondeo z tym silnikiem , cos mu napęklo przy turbinie i dał ja do pospawania (oszczednosc). Dokładnie nie wiem bo nie zna tego silnika. Spawacz cos sie nie postarał i w po uruchomieniu silnika urwał się kawałek spawu i wpadł do jednego z cylindrow. Skończyło się na rozebraniu silnika i kapitalnym remoncie. Za taki silnik używany (po regeneracji) w serwisie zaśpiewali sobie 13 tys. Po remoncie silnik jednak nie pracuje do konca tak jak na początku.

Ja wybrałbym Mondeo. Jako argument przytoczę doświadczenia mojego dobrego kolegi, który miał Omege 2.0 potem 3.0, a teraz ma właśnie takie Mondeo z takim silnikiem i mówi, że Mondeo się dobrze jeździ, no i oszczędność spora na paliwie i naprawach, ma wejście w Fordzie, więc części dużo taniej. Z tego co można usłyszeć i przeczytać o Omedze 2.2, to chyba sam widzisz, że nie ma sensu nad tym myśleć, tylko wybierać Mondeo...chociaż ja zawsze twierdzę, że nie ma złych silników, są tylko źle użytkowane i serwisowane, stąd później takie opinie...ale kto wie ile w tym prawdy...

jak chcecie mieć super auto a nie wóz do wożenia tyłka i wywozu teściowej do przychodni zdrowia to tylko audi
cena duża ale jakośc bez zastrzeżeń. nawet stare audiki mało wadliwe no i nie gniją
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C827774

[ wiadomość edytowana przez: fomin dnia 2006-02-07 17:24:25 ]