Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() ryba-1 Jeep Grand Cherokee Bydgoszcz | 2006-02-05 22:50:43 ja bym wybral omege C caravan. mondeo jakos do mnie nie przemawia. ceny czesci nie mam pojecia ale i tak wolal bym Omege. moze dlatego ze kocham te auta ![]() |
![]() ryba-1 Jeep Grand Cherokee Bydgoszcz | 2006-02-05 22:51:52 zreszta do omegi masz cale fachowe zaplecze na tym forum a do forda chyba nie znajdziesz tylu maniakow. |
![]() MarekV6 LOB NET MEMBER Oma + Hornet :-) Poznań / Solingen | 2006-02-05 23:26:37 na mondeo mniej stracisz przy ewentualnej sprzedaży,bo je produkują ![]() |
omegafan LOB SYMPATYK Omega włocławek | 2006-02-05 23:36:27 ja bym ten drugi wybrał, silnik 2,2 DTi w omedze jest za słaby i w ogóle im podobno "nie wyszedł"
pozdrawiam |
7gsi LOB MEMBER wieś | 2006-02-06 12:49:06 fajne pytanie na forum LOB... oczywiście że z opisanych pojazdów należy wybrać omegę C 3,0 lub 3,2 !!! ![]() |
![]() miklo DEADSOUL V6 w autobusie Warszawa | 2006-02-06 13:21:51 To są zupełnie różne auta. Pytanie jest więc nie za bardzo ![]() Mondeo jest przednionapędowcem z poprzecznie umieszczonym silnikiem. Plusem takiego rozwiązania jest niższy koszt produkcji oraz niższa masa. Minusem jest wpływ przeniesienia napędu na kierownicę i prowadzenie, ciężki podsterowny przód itp... Omega jest typowym klasycznym okrętem. Silnik jest umieszczony wzdłużnie i maksymalnie przesunięty do tyłu, w środku jest skrzynia biegów i sprzęgło, z tyłu jest dyfer. Taka konstrukcja zwiększa masę, jednak wpływa korzystnie na wyważenie samochodu, trwałość układu napędowego oraz na zwrotność. Wybierz koncepcję a potem szukaj samochodu ![]() |
Vino LOB SYMPATYK M5 Warszawa | 2006-02-06 14:41:14 Hehe miklo ![]() Koledze pewno chodzi o roznice w ogolnym uzytkowaniu miejskim a nie w szczegolnym prowadzeniu sportowo-rajdowym ![]() Mozna przyjac inne kryteria porownania i wyjdzie sa sa takie same. Oba kombi, oba diesle, oba duze, oba z klima, elektryka itd. ![]() |
profil-usunięty | 2006-02-06 17:11:39 Ale Omega to już segment E a Mondeo - jeszcze D ![]() |
Vino LOB SYMPATYK M5 Warszawa | 2006-02-06 17:25:21
No i to jest chyba wystarczajacy argument... ![]() |
Vino LOB SYMPATYK M5 Warszawa | 2006-02-06 18:43:49 Kolega Robert chyba sie lekko "zerwal" ![]() ![]() ![]() |
![]() kuba LOB WETERAN A Zawieje i nie zamiecie | 2006-02-06 20:48:19
Oba silniki niezbyt udane. W mondeo siadają kompy (bynajmniej nie tylko u mojego wuja, 3 razy wymieniał, na gwarancji na szczęście) a w omedze ogólnie awaryjne silniki. Ja bym się zastanawiał nad kupnem nowoczesnego diesla (czyt. super hiper Common Rail). Wszyscy wiedzą jaki shit teraz jest na stacjach, a pompy wtryskowe w tych silnikach są naprawdę droooooooooogie ![]() |
wodniak Opel Omega B Kwidzyn | 2006-02-06 20:56:18 SABLE . Nie wiem nad czym się zastanawiać pewnie że Omega .
1. Lepszy serwis 2. Tańsze części |
![]() Tolman Opel Omega Kikół | 2006-02-06 21:31:41 Znajomy kupił mondeo z tym silnikiem , cos mu napęklo przy turbinie i dał ja do pospawania (oszczednosc). Dokładnie nie wiem bo nie zna tego silnika. Spawacz cos sie nie postarał i w po uruchomieniu silnika urwał się kawałek spawu i wpadł do jednego z cylindrow. Skończyło się na rozebraniu silnika i kapitalnym remoncie. Za taki silnik używany (po regeneracji) w serwisie zaśpiewali sobie 13 tys. Po remoncie silnik jednak nie pracuje do konca tak jak na początku. |
![]() sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2006-02-06 21:47:39 Ja wybrałbym Mondeo. Jako argument przytoczę doświadczenia mojego dobrego kolegi, który miał Omege 2.0 potem 3.0, a teraz ma właśnie takie Mondeo z takim silnikiem i mówi, że Mondeo się dobrze jeździ, no i oszczędność spora na paliwie i naprawach, ma wejście w Fordzie, więc części dużo taniej. Z tego co można usłyszeć i przeczytać o Omedze 2.2, to chyba sam widzisz, że nie ma sensu nad tym myśleć, tylko wybierać Mondeo...chociaż ja zawsze twierdzę, że nie ma złych silników, są tylko źle użytkowane i serwisowane, stąd później takie opinie...ale kto wie ile w tym prawdy... |
![]() fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2006-02-06 22:02:13 jak chcecie mieć super auto a nie wóz do wożenia tyłka i wywozu teściowej do przychodni zdrowia to tylko audi ![]() cena duża ale jakośc bez zastrzeżeń. nawet stare audiki mało wadliwe no i nie gniją ![]() http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C827774 [ wiadomość edytowana przez: fomin dnia 2006-02-07 17:24:25 ] |