Sprawa gaźnika w 126p

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.Odrazu na wstępie zaznaczam, że mechanikiem samochodywym nie jestem więc proszę o wyrozumiałość.

Posiadam eleganta z 97 roku.Z tego co wyczytałem w książce to gaźnik zastsowany w nim to FOS 28S1A1.
Moje pytanie dotyczy wymiany gaźnika na inny typ np z starszych modelów, czy jest to możliwe czy jednak nie jest zalecane.Aktualnie w moim gaźniku jest do wyniany pokrywka, ale zastanawiam się nad wymianą całego gaźnika
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam

Zakładaj inny i się nie obcyndalaj, najwyżej cięgno na osi przepustnicy będziesz musiał przełożyć. Najlepiej wyszperaj na szrocie jakiegoś 28IMB5, ładnie go zregeneruj i autko na pewno będzie lepiej jeździć niż na FOS-ie

Zawsze chciałem to zrobić:

Ok poszukam.A cena w jakiej granicy moze oscylowac?Zebym czasem nie przeplacil I jeszcze jedno.na czym by polegała regeneracja, i czy z wyregulowaniem gaźnika bym se jakoś poradził?
dzięki za odp

Cytat:
Posiadam eleganta z 97 roku.

Generalnie mozna zalozyc kazdy. Jedynie ELX maja dodatkowy czujnik zamknietej przepustnicy do modulu cut-off. W teorii powinno to troche oszczedzac paliwo i uklad katalityczny w tlumiku. Do ELX musialbys wybrac gaznik z elektrozaworem.

Piszesz ze jedynie pokrywke masz uszkodzona wiec wystarczy ze wymienisz sama pokrywke ale sprawdz czy masz luz na osce przepustnicy.

Właśnie co do pokrywki to otwory pod ośke do pływaka som tak wyjechane że musiałem zastosowac zamiast ośki kawałek grubego drutu.
Pomyślalem że można by to wymienić, lecz wpadłem że może na inny model, może są jakies lepsze niz ten co posiadam, lub na jaki zamiana byłaby najlepsza

co sie będziesz szczypał wymień na webera 40dcoe najpepciejszy gaźniks do malca

a to z jakiego modelu jest

Gdzies na allegro widzialem nowy gaznik elektrozaworem

http://allegro.pl/show_item.php?item=84890093
Pozdrawiam

A mam jeszcze jedno pytanie.
Otóż jest taki problem.
Nie wiem czy to wina gażnika czy czegoś innego ale przy jeździe autem powiedzmy 60km/h i przy gwałotownym puszczeniu pedału gazu następuje "szczal" rury wydechowej.Przypuszczam ze zalewa komore spalania, paliwo nie zostaje do konca spalone.
Tak samo prz gwaltownym przyspieszaniu i puszczaniu nogi z gazu, dziej sie to samo, lub przy dluzszej jezdzie jedna predkoscia i zmianie jej na nizsza.
co jest tego przyczyna??

niekiedy potrafi mocno wywalić ogromnym hukiem, az sie ludzie ogladaja

ustaw sobei dobrze zapłon

A to da się cos grzebac w zaplonie jak w elegancie jest elektroniczny.Ktoś mi m mówił że w zapłon się nie ingeruje jak jest ekltroniczny bo tam się nic nie rozreguluje

ustaw zaplon tez tak mialem i mi lekko tekle na zgrzewie rozdarlo

Dobra to niech mi powie ktos jak w elegancie zapłon ustawić wiecej konkretów Panowie

To nie zapłon, tylko lewe powietrze ci łapie, najprawdopodobniej masz luz na osi przepustnicy -> nieszczelność. Jak kaszel jest z 97 i nic przy gaźniku nie było robione, to na bank to.

Smutny_Gizd dzięki bardzo mi pomogłeś.Mam jeszcze do Ciebie kilka pytań.Byłem na szrocie gaźnik bez elektrozaworu(typ 28IMB) czyli taki jak mi doradzałeś na poczatku chodzą u goscia po 25 zl tylko nie wiadomo czy sprawne sa:/ czy nie bedzie tego samego co u mnie problemu.
A drugo problem to czy poradze sobie z ustawienie m takiego gaźnik, no i co z tym elektrozaworem czy aby nie jest to potrzebne jeśli zostanie "wolny przewód".Co to zmieni, bo kiedyś przerwał mi sie wlasnie przewod od elektrozaowru to maluch gasl na niskich obrotach.Co mam z tym zrobic.
Prosze o pomoc i dzieki na odp. masz piwo

wiec patrzysz czy ma liuz na osce pzrepustnicy , tam gdzie dzwigienke gazu sie podlacza czy nie chodzi na boki i gora dol , a jak kupisz gaznik bez elektrodyszy nie martwisz sie tym kabelkiem , bedzie dzialal normalnie , co najwyzej zuzycie paliwa wzrosnie , ale niezauwazalnie raczej

A luz ten da sie jakos wyeliminowac
dzieki za zainteresowanie

da sie, zmierz srednice otworów od oski przepustnicy, i kup nadwymiarową. Ja dostalem ośke w takim wymiarze ze nie musialem nic rozwercac ewentualnie bedziesz musial sie pobawic troche.