(scoupe) duzo pary

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco

witam wiem ze moze to dziwne pytanie ale.... jak jade i np pada deszcz jest mokro czyli tak jak teraz z tlumika wydobywa mi sie duza ilosc pary nawet jak silnik sie nagrzeje pytam bo jak jade to jakos inne samochody tego nierobia jaka jest tego przyczyna ????? cos z wydechem nieszczelny czy jak ?

moze byc od nieszczelnosci,moj jest nieszczelny i mam pary tak samo duzo jak Ty (w aucie)

hmmmm ale ja mam pare za autem i niewiem za co mam sie wziasc zwlaszcza ze buba na dworze

a na czym jezdzisz na benzynie czy gazie? bo jesli na gazie to chyba normalne zachodza jakies tam reakcje i poprostu wydziela sie wiecej pary wodnej,moze nawet troche kapac z tlumika

jezdze na benie i mam ta pare ehhh moze ten wydech sprawdze i w tedy zobaczymy

Dużo km robisz?
U mnie też jest dużo pary (bez względu czy pada czy nie) bo jeżdżę na małych dystansach nawet jak wskazówka temperatury dojdzie do właściwego miejsca to potrafi po przygazowaniu podnieść się obłoczek. Raczej to kwestia zawilgocenia układu i wilgoć plus temperatura. Przy takiej temperaturze powietrza i wilgotności ogrzane spaliny z rurki spowodują powstanie pary. U mnie jak się przejadę za miasto wszystko się normuje.

no jak wyjechalem w trase to tez przestalo ale to masakra jest normalnie czasem taka chmure mam a i zastanawiam sie bo nad nadkolem z przodu lewym jest taka blastikowa beczolka do czego ona jest ???? to znajduje sie gdzies mniej wiecej pod akumulatorem wiecie co to i do czego to ?

Jeśli ta puszka łączy się z kolektorem dolotowym to chyba od sterowania nadmuchem, kompensator ciśnienia czy jakoś tak się to nazywa(jeśli tak jest sterowany w scoupe).
A mnie też kucyk często puszcza chmurkę pary a wczoraj wieczorkiem przy minusie na dworze czyściutko jakby palił samo powietrze.

na instukcji to sie nazywa evaporative emission canister ja niestety nieumiem angielskiego

to juz wiem to jest pojemnik emisji spalin ale do czego to ?
wie ktos moze to sie wymienia jak filtr albo cos takiego

nie koledzy tego się nie wymienia to służy jako emulator spalin i jeśli jest tam podłączony czujnik to on poprostu zczytuje toksyczność spalin i reguluje dopalanie lub dozowanie mieszanką a chmurke możesz mieć jeśli autko stoi na dwoże i nie jest gararzowane to tak możesz mieć bo niestety teraz mamy dużą wilgotnośc powietrza jak ja swojego poniaczka zostawie na noc na dworze to mam taki sam efekt jedna wielka chmura dymu , ale tak na wszelki wypadek sprawdż sobie czy czasem nie ubywa ci płunu w chłodnicy pozdro

nie no jest si z plynem ale czasem mi sie auto dusi i musze zajrzec do kata ale jest taka pogoda ze szok wiec kicha
mam nadzieje ze to duszenie to przez wydech bo czasem idzie auto jak glupie a czasem mu ducha brakuje