Co sie może tłuc z tyłu w zawieszeniu???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witajcie Forumowicze Po zlikwidowaniu stuków w przednim zawieszeniu( końcówki stabilizatrorów) było super przez 2 tygodnie. Teraz sa stuki w tyle. Amory sprawdzone sprawne na 95% skok ok 28-30 mm obustronnie. Tarcze i klocki z tyłu OK.
Czy sa w essim jakieś tuleje metalowo-gumowe( silentblocki) lub inne prawdopodobne żródła hałasu??? Jak jest zimno odgłos stukania sie nasila. Wiem ze można dać gałkę od radia bardziej w prawo, ale w tej chwili nie o to mi chodzi.Pozdrawiam

u mnie też coś stuka z tyłu przede wszystkim gdy jest mokro . Niebawem wybieram się na sprawdzenie amorków, więc ich nie wykluczam.

Możliwe że to gumy przy belce ( mi je sprawdzili i są dobre).

pzdr
Czester

Mogą to być tzw tuleje tylnej belki

z tyłu tłuką sie właśnie tuleje metalowo-gumowe belki

U mnie taż coś tłucze z tyłu , wiecie jaki jest koszt wymiany tych tuleji

Ja posiadam mk IV i w moim aucie tez sie tukły tuleje metalowo-gumowe. Jednak w przypadku mk IV wymiana samych tuleji nie wchodzi w gre. Niestety ale trzeba wymieniać cały tylni wachacz a to jest koszt kilkuset zł.(ale chyba w nowszych wersjach można wymienić same tuleje). Ja jednak poradziłem sobie z tym w ten sposób ,że dorkeciłem mocno sruby mocujące te tuleje i jak na razie jest ok.

tuleje ogryginalne to coś koło 40 zeta za sztuke- czyli 80 za komplet i teraz tylko dogadac się z mechanikiem ile weźmie i po prawie

A nie wiecie ja jest w combi??Sa chyba jakies tuleje tylnej belki nie tanie bo z tego co widziałem to 77 zł za szt.Ale czy sa jeszcze jakies inne tuleje podobne do tych z przodu na wahaczach???

Mi się strasznie tłukło do wczoraj Koszt wymiany to 18zł a przyczyną był walący w budę i w belkę układ wydechowy. Wymieniłem dwie kolejne gumy licząc od tłumika końcowego i jak ręką odjął. W życiu bym nie pomyślał że luźny wydech może wydawać takie dźwięki!! Polecam to sprawdzić zanim mechanicy skasują za wymianę dobrych elementów zawieszenia.

Pozdro

myślę, że to na pewno tuleje tylnej belki mają luz. U mnie jest to samo, ale na razie nie wymieniam, bo doś drogo, a jeżdzic się da... póki ten luz nie jest taki wielki...