Wymiana sprzęgla

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
ma ktos moze instrukci i opi jak wymienic samemu tarcze skrzyni biegów !!!

nic nie rozumiem... temat wymiana sprzęgla a pytasz o TARCZE skrziyni biegów??????????

A co to jest tarcza skrzyni biegów bo 1 raz spotykam sie z nazwą.

po kolei:
1. Szukasz samochodu z uszkodzoną tarczą skrzyni biegów (może być trudne
2. Jeżeli chodzi o tarczę sprzęgła to jak już robić polecam komplet tarcza, docisk i łozysko
3. Jeżeli nie masz doświadczenia i warsztatu ...patrz punkt 4
4. Szukasz solidnego warsztatu z niedużą ceną za usługę
5. Masz kilkugodzinną przerwę np. na czytanie
6.Jedziesz sprawnym samochodem do domu

Pozdrawiam

Robert

Ps. Wymieniano mi w warsztacie w zeszłą sobotę to naprawdę kupa roboty

Potrzebujesz dobrze wyposażony garaż z kanałem, drugą osobę do pomocy i cały dzień wolny (lub 2) jeśli robisz to pierwszy raz. Mile widziany jest klucz dynamometryczny, żeby nie zerwać śrub od docisku, komplet kluczu nasadowych z przedłużkami i ze 2 1.5m rurki do odkręceni nakrętek piasty. Poza tym spokój i porządek przy pracy, żeby wszystko wkręcić na swoje miejsce. Jeszcze istotny jest przyrząd do ustalenie centrycznie tarczy sprzęgła przy montażu docisku (pokazany na jednym ze zdjęć poniżej) można go oczywiście zastąpić odpowiednią śrubą albo rurką tak jak ja to zrobiłem. Jeśli tarcz będzie minimalnie nie w osi nie wsadzisz z powrotem skrzyni na swoje miejsce.

[ wiadomość edytowana przez: mleko dnia 2006-02-10 14:24:36 ]

Ja wymieniłem w poniedziałek - komplet 520 złociszy

Cytat:
2006-02-10 14:22:18, Jaro2 pisze:
Ja wymieniłem w poniedziałek - komplet 520 złociszy

520 ???? z tytanu wziąłem tarcze ?

ja zapłaciłem 220 za tarcze Valeo z dociskiem i 100 za wymiane

Ja zapłaciłem 1150 w zeszłą sobotę za sachsa w FauVert z wymianą a cena w AutoPlaza to......2300. Nie dodałem, że faktura na firmę

Pozdrawiam

Robert

Cytat:
2006-02-10 15:51:59, orczyk pisze:
Ja zapłaciłem 1150 w zeszłą sobotę za sachsa w FauVert z wymianą a cena w AutoPlaza to......2300. Nie dodałem, że faktura na firmę Pozdrawiam Robert

To pewnie i panienki darmo dodają za taką kasę?

Ja za komplet sachs a zapłaciłem 390 zł + 150 wymiana