(BIS) Czujnik ciśnienia oleju...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Nie działa czujnik ciśnienia oleju. Nie świeci wogóle, nawet od razu po przekręceniu kluczyka w stacyjce. Gdzie ten czujnik jest w BIS-ie, i jak go sprawdzić? Ile może nowy kosztować?

sprawdz czy Ci wtyczka nie wypadla, nie wiem gdzie w bisie ale mialem taki w 650 zamontowany i zdarzalo sie to. Na czujnik przychodzi taki kapturek i on mogl odpasc, albo kable sie gdzies mogly przetrzec, najpierw sprawdz to a pozniej sie martw czujnikiem

Czujnik ciśnienia oleju znajduje się w bardzo kiepskim miejscu w bisie, mianowicie, podchodząć do auta od tyłu czyli jak otworzysz klape, to znajdziesz go po lewej stronie koła pasowego na wale, troche poniżej koła, jest on usytuowany na misce olejowej, mozna powiedzieć że znajduje się pod wlewem oleju, praktycznie najlepszy dostep jest od spodu auta, ciężka sprawa z tym czujnikiem, obstawiam ze czujnik padł, ale z wymiana to nie mało gimnastyki bedzie.

Jak to w BIS-ie, żeby zrobić jakąś pierdołę, najlepiej wyjąć silnik

Pozdrawiam!

Bzdury opowiadacie, ze najlepiej wyjac silnik. Trzeba po prostu miec odpowiednie narzexzia.
A co do czujnikma to stojac z tylu samochodu lewa reka siegasz pod belke i namacasz cienki przewod. Jak wsadzisz glowe tojest on w 1/3 szerokosci samochodu od lewej stornie na silniku. Widoczny od razu. Sprawdz czy ci przewod nei spadl, a jesli siedzi na miejscu to warto byloby po prostu go wymienic. Nie wiem nawet czy od zwyklego malucha by nie pasowal - ma tylo sztorcowo ustawiona blaszke do wsuwki przewodu (w bisie jest na bok, ale nei ma to wiekszego znaczenia)

Już sprawdziłem, po zdjęciu kabla i zetknięciu z masą kontrolka świeci, więc padł czujnik. Mam tylko jedno (może głupie) pytanie:

Czy po wykręceniu czujnika nie wyleje mi się olej?

Oczywiście z wyjęciem silnika to był żart, choć chyba przyznasz, że w porównaniu do zwykłego maluszka jest wyraźna różnica.

U mnie kabel wychodzi na wprost, więc chyba czujnik jest ze zwykłego Malca

[ wiadomość edytowana przez: szymon1977 dnia 2006-03-13 20:25:05 ]

Czy znacie jakiegoś dobrego (i w miarę taniego) mechanika w Krakowie, któremu chciałoby się robić z BIS-em?