| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
mAkArOn HF MEMBER Landryna 1.8 GT 93' Białystok | 2006-01-18 14:38:55 Witam wszystkich klubowiczow! MAm takie pytanko mojal andryna pali mi 20 l paliwa, sada jest dobra bo byla sprawdzana, co moze byc przyczyna takiego wysokiego spalania? Auto nie jest zagazowane
Pzdr! |
Tomasz1023 HF MEMBER Getz1.3/i 30 1.4/ Będzin/Clonmel | 2006-01-18 14:55:41 To witaj w klubie : mi tez wcina paliwo 14-16L /100km przy silniku 1,5 bez turbo!!!!! A gazu mi pali w normie 8-9 L/100km! Walcze z tym i nie moge dojsc co to! Nawet nechaników 2 sie poddało!
Jedyna ostatecznosc to zrobienie odciecia pompy paliwa przy jezdzie na gazie!!! podejzewam tez ze benzyna moze sie przedostawac do oleju ?!!! Ale nie wiem jakim cudem i jak to sprawdzić! Nawet na analizatorze spalin wszystko dobrze wyszło! |
mAkArOn HF MEMBER Landryna 1.8 GT 93' Białystok | 2006-01-18 15:39:27 NIe no ostro! U mnie wszyscy mowli: sada na 90% guzik prawda, sada jest ok. Koles mi powiedzial ze trzeba zostawic fure i wszystko po kolei sprawdzac jakeis czujniki, nawet cos wpomnial o termostat i sie pytal jak ogrzewanie chodzi. Na swiecach mowi ze nie widac zeby bylo jakies duze spalanie bo sa czyste, tak samo koncowka wydechu, powiedzial ze jakby palil 20 l beznzyny to na koncowce zbierala sie czarna sadz czy cos takiego ;p ale jak nie pali mi 20l skoro na przejchanie 72km spalilo mi niecale 13l benzyny! Myslalem ze to moze wina pomy nowa wstwic czy co? nie ma pojecia, a z tym dostawaniem sie bezyny do aleju hm.. moze przez jaks uszczelke? |
arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2006-01-18 15:45:54 spalanie średnie to mozesz policzyć jak zalałeś pod korek zrobiłeś conajmniej 80% baku a najlepiej tak do rezerwy i znów (najlepiej na tej samej stacji pod korek)... to wtedy mozemy mówić o srednim spalaniu.
Co do powodów to cięzko znaleść jak świece nie wyglądają na bogotą mieszanke i wydech też??? to jedyne co mi przychodzi do głowy to nieszczelność moze ci gdzieś powoli wykapuje..... pytanie o grzanie jest dobre bo jeśłi termostat sie np przycina i długo ci grzeje silnik i dlatego długo idzie na bogatej mieszance...to moze coś tłumaczyć. Czy to sie pojawiło jak się zrobiło zimno? |
mAkArOn HF MEMBER Landryna 1.8 GT 93' Białystok | 2006-01-18 16:44:00 NIee, zaczelo sie gdzies tak w padzierniku i od tamjet pory mam wrazenie ze coraz wiecej pali. Rowniez zauwazylem ze jakby moc spadla. Po swiecach i wydechu nic nie widac zeby palila 20l - tak powedzial mechanik. Moze rzeczywisce mam jakis wyciek bo jesli by termostat sie przycinal to byla by zauwazalna na swicach nadmierna mieszanka, nie wiem. Chyba bede musial zostawic go i tak jak kolo mowil sprawdzac pokolei ;/ |
mAkArOn HF MEMBER Landryna 1.8 GT 93' Białystok | 2006-01-18 19:57:37 No wlasnie sie nie swieci, a gdzies tu na forum przeczytalem ze byly wypusty gdzie nie bylo nawet elektryki doprowadzonej pod ta ikonke na desce. Mechanik mnie sie pytal czy ona sie swieci, mowie mu ze nie i wpomnialem o tym samym ze moze nie ma podlaczenia pod ta ikonke, o i tu pytanie! Spytal sie mnie czy przed zapaleniem(w tej pozycji kluczyka przed odpaleniem) CHECK ENGINE mi sie zapala, mi nie, a wam?? |
mAkArOn HF MEMBER Landryna 1.8 GT 93' Białystok | 2006-01-18 22:45:01 Wielkie dzieki e-gen'nie! MYsle ze u mnie jest cos podobnego,wpomne dla mechanika o tym A z ta dioda, chodzi tu o ten taki plaski srubokret ktorym sprawdza sie namiecie? i w ktore miejce przylozyc?
pzdr. |
jarrni HF MEMBER Hyundai Lantra Piaseczno | 2006-01-19 08:55:07 Czesc chlopaki, to moze i ja sie dopisze do watku, u mnie w lantrze 92 1,6 tez nie pali sie check engine chociaz pod swiatlo ikona jest. Od pewnego czasu tez zauwazylem ze zaczyna palic coraz wiecej ostatnio schlal 12l na 100 w miescie, a palil mniej ale u mnie ulamal sie ten "zaworek: w termostacie do ktorego dochodza wezyki podcisnienia z przepustnicy i EGR wiec moze dlatego ze nie mam zadnego podcisnienia to moze dla tego, tylko ze nie moge znalesc tego elementu na szrotach bede obserwowal watek, mAkArOn jak znajdziesz przyczyne podziel sie z nia???? |
mAkArOn HF MEMBER Landryna 1.8 GT 93' Białystok | 2006-01-20 01:07:36 Ok jarrni nie ma sprawy podziele sie wkoncu dlatego jest te forum aby sie wymieniac glownie informacjami i poradami ;p
Dodam tyle ze u mnie stopniowo zaczela wiecej palic tak ze teraz siognelo cos kolo 19/20 l. SLuchaj a czy ten zaworek sie nie miesci po lewej stronie silnika (jak na niego patrzysz gdy otworzysz maske) gdzie dochodza dwa werzyki? Bo u mnie pamietam jeszcze jak starzy jezdzili to ja jako guwniarz to zauwazylem ze dwa kablesobie luzem lataly i kolo je ze soba polaczyl czy cos takiego zrobil, jestem ciekaw czy to jest poprawnie.. Pzdr. |
jarrni HF MEMBER Hyundai Lantra Piaseczno | 2006-01-20 08:44:48 Dokladnie ten zawr jest po lewej stronie silnika zaraz pod gornym wezem chlodnicy jaki wchodzi do termostatu. Według schematu do tego zaworka powinny schodzic 3 wezyki (2 z przepustnicy (na gorze przepustnicy) ijeden wychodzacy z zaworu EGR), u mnie wczesniej byly podlaczone wezyki z przepustnicy ale teraz zaden z wezykow nie jest podlaczony bo gora tego malego "zaworu poprostu mi sie ułamala) podaj maila to przesle ci zdjecie mojej odłamanej czesci to sobie go latwo zlokalizujesz u siebie. |
mAkArOn HF MEMBER Landryna 1.8 GT 93' Białystok | 2006-02-14 16:20:21 Zrobilem tak jak Coolio mowil, pojechalem do mechanika i poprosilem zeby podlaczyl landryne pod pc aby wykazalo co jest przycyzna tego wysokiego spalania. Niestety dwoch mechanikow nie mogla sie podlaczyc bo nie mieli odpowiedzniego kabla. Jeden i drugi wysylal mnie do servisu Hyundai'a i tak zrobilem. Za podpiecie zaplacilem 70zl ale odrazu mni zdiagnozowalo co bylo przyczyna, poszedl silniczek krokowy ;/ a cena lepiej nie pytajcie, ponad 1200zl brutto! za gowienko wielkosci swiecy. NIe iwecie czy sa zamieniki? bo mi powiedzial ze nie maja, a czy w ogole sa? |
damian-k HF MEMBER Opel Astra Szczecin | 2006-02-14 16:46:48 Wejdź na stronę - www.xedos.com.pl mają tam używane częsci z gwarancją (kilkudniową ale zawsze) krokowy od 200-500zł |
Tomasz1023 HF MEMBER Getz1.3/i 30 1.4/ Będzin/Clonmel | 2006-02-14 19:31:59 krokowy ma wpływ tylko na prace silnika tylko na poczatku rozruchu, razem z czujnikiem temp...potem wpływa minimalnie na silnik.... i nie ma tak duzego wpływu na spalanie!
|
Cobra_JM HF MEMBER Hyundai Accent Chorzów | 2006-02-14 21:18:31 Niech Ci lepiej sprawdza czujnik temperatury, termostat i wtryski ale wg mnie to czujniki temp podaja kompowi zla temperature i jezdzisz caly czas na ssaniu. Teraz mechanicy za bardzo ufaja temu co im komp pokaze a nie mysla sami. Ja mialem klopoty z rozruchem i mi powiedzieli ze wg kompa to przeplywomierz a okazalo sie ze to zasniedziala wtyczka calkiem gdzie indziej. [ wiadomość edytowana przez: Cobra_JM dnia 2006-02-14 21:22:14 ] |
mAkArOn HF MEMBER Landryna 1.8 GT 93' Białystok | 2006-02-14 21:50:40 No to ladnie, nie wiem co robic teraz. W servisie powiedzial tak, ze ten krokowy odpowiada za miesznake paliwa, ze nie dziala mi krokowy bo (bawet mi pokazywal) na kompie caly czas wyswietlalo 120 (ale czego to ja nie wiem sorry;p ) nawet gdy gazowal. Poprzednicy sprawdzili sode i czujniki temp i mowili sa ok i ten z salonu nic o nich nie wpominal tak jakby byly naprawde wporzadku.. ;/ |