MotoNews.pl

Powietrze w ukł. hamulcowym

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć.
Koledzy poroszę o pomoc!
Dostaje się powietrze do ukł. hamulcowego, nie ma żadnych wycieków, płynu nie ubywa. Po odpowietrzeniu układu jest OK, ale tylko przez jakiś czas, potem sytuacja się powtarza, mam wrażenie że problem pojawia się w zimie kiedy to bardzo często pracuje ABS, wymieniłem już nawet pompę hamulcową i nic (bo mechanik myślał że to popa zasysa powietrze), trzy tygodnie temu odpowietrzałem układ i dla sprawdzenia hamowałem na śliskich powierzchniach gdzie tylko się dało tak żeby jak najczęściej uruchamiał się ABS no i sytuacja stopnowo bardzo szybko się pogłębiała bo dzisiaj musiałem znowu odpowietrzać bo pedał hamulca zapadał się prawie aż do podłogi po powtórnym naciścięciu stał już wysoko. Dodam jeszcze że w poprzednią zimę miałem już ten problem (odpowietrzałem 5 razy) a lato przejeździłem bez odpowietrzania, w tą zimę dzisiejsze odpowietrzenie to 3 raz. Mój mechanik twierdzi że jak po niżej pompy nie ma wycieków to powietrze też się nie dostanie i stawia znowu na pompę hamulcową (bo tą co założyłem była używana).
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Przede wszystkim zaobserwuj gdzie to powietrze wyłazi (z którego koła). Jeśli tylko z jednego, to bym szukał w okolicach koła, a jak leci ze wszystkich to już pompa i okolice.
Pozdro.

Dzięki.
Słuszna uwaga. Wydaje mi się że cały czas z tego samego (lewy tył) jutro zapytam majstra, ale czy może tak być że wycieku nie ma a powietrze zasysa?

Hmm... wydaje mi się, że może. Gumki w cylinderkach są tak skonstruowane żeby się doszczelniały jak dostają ciśnienie od strony pompy. Być może jakaś mikro-ryska albo przytarty już cylinderek...
Zdejmowałeś ten bęben ? Zaglądnij do cylinderka pod gumki osłonowe.
Pozdro.

Cytat:
ale czy może tak być że wycieku nie ma a powietrze zasysa?

Może być bo sam tak kiedyś miałem. Były suche, brak wycieków ale powierzchnia tłoczka skorodowana trochę. I raz jak ostro nacisnąłem pedał to się tył zapowietrzył

Dzięki.
Do cylinderków nie zaglądłem ale bębny zdejmowałem wydawało się że sucho. Za kilka dni zaczne rozbierać znowu, dam znać co i jak.
Pozdro.