Za duzo oelju

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Jak w tenmacie.
Po wymianie oleju nalali mi za duzo oleju mam o 1/4 litra lub mnej ponad maksymalny poziom.Co mam z tym zrobic?
Co mi grozi z jazda w takim stanie? Gdzies sie uleje ??

Dżunior - a skorzystales z wyszukiwarki?
ostatnio byl juz taki watek
ogolnie mozesz nadmiar odciagnac przez rureczke wprowadzona w miejsce bagnetu
lub czekac az sie sam wyrowna
ogolnie nic sie nie powinno stac

Cytat:
2006-02-09 09:27:23, lukas_s pisze:
ogolnie nic sie nie powinno stac

ja bym sie z tym niezgodzil. olej zawsze musi byc pomiedzy min a max, jesli jest go za duzo pojda uszczelniacze bodajze...

lepiej spuscic, nawet przez korek spustowy

Plastikowa rurka i wyciągać.

Nadmiar oleju napewno zaszkodzi (moga uszczelniacze szlak trafic) ja bym upuscił olej poprzez korek spustowy który jest przy misce olejowej

Nic nie zaszkodzi rozpisywalem sie ostanio na podobnym wątku poszukaj i nic sie nie przejmuj to tylko dziwne teorie niekoniecznie znajacych sie ludzi tylko ktos cos tam uslyszal ...............
oczywiscie bez brazy dla tych co mysla ze to szkodliwe

jak byz mnial ze dwa litry wiecej to tak ale jak masz 2-3mm do smigaj smialo
ps 90% wywalenie uszczelniaczy to przyczyna zapchanych odm po sprawdzajcie a zobaczycie ze polowa samochodow ma zima po zapychane przez "maselko"

ktos kiedys po cos projektowal silnik i obliczal poziom oleju, dlatego sa te kreski. dlatego lepiej sie tego pilnowac i upuscic troche oleju niz potem dokladac. projektowaliscie na PKMach co nieco? to tylko moje skromne zdanie
no ale zdania sa widze podzielone...

Jesli masz wiecej jak 2-3 mm jak kolega pisal to jezdzij smialo

Dokladnie ktos to po co projektowal... co nie znaczy ze jesli poziom wzrosnie o MILIMETR ponad MAX - silnik STANIE!, pojda tloki, uszczelniacze, blok peknie i ..... wszystko co najgorsze. ;D

podczas projektowania jest pewien blad obliczeniowy, dlatego na pewno nic sie nie stanie jesli to jest milimetr czy dwa a nawet trzy!!! tez sie z tym zgodze, co innego gdy jest wiecej...

witam
wlal mi mechanior za duzo bo pomylil kresk.myslal ze max to min i zalal okolo 0,5cm powyzej max.dopiero po okolo 2tys km do tego doszedlem i martwie sie.jutro spuszcze do prawidlowego stanu ale powiedzcie czy cos przez te 2tys km moglo sie stac niedobrego?