| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2006-03-07 19:56:18
50 dni na forum i jeszcze nie znasz tej "przypadłości" esperaka ?? ....no tera to już mię całkiem rozwaliłeś
Poza tym ... Wyszukiwarka czyni cuda |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2006-03-08 09:28:12 Sam miałem ostatnio problem z zamkami, ale nie z centralnym, tylko z mechanizmem. Najpierw nie mogłem otworzyć bo zamarzł, później nie mogłem zamknąć bo zamek nie reagował. Wreszcie ręcznie zablokowałem zamek przy otwartych drzwiach i nie mogłem juz go odblokować. Ciemno, zimno, a ja biorę się do rozkręcania drzwi i wybebeszania mechanizmu. Udało się usterkę usunąć , niestety straciłęm plastik łączący bębenek z cięgnem do zamka.
Bębenek już kupiłem (koszt 49PLN - 10% w sklepie MOTOKOMBI + 9PLN smar grafitowy). Wszystko juz wymienione, nasmarowane smarem i działa pięknie. UWAGA!!! Odradzam stosowanie specyfików do odmrażania zamków - zamiki przez nie się zacierają i utleniają. Można stosować podgrzewanie kilkakrotne kluczyka zapalniczką... skuteczniej i bezpieczniej. 6 lat jeźdźę Espero i co roku mam ten sam problem z zamarzającymi zamkami i jeszcze się nie nauczyłem że przed zimą należy poświęcic 30min, rozebrać drzwi i przesmarować porządnie .
Teraz przy okazji zobaczyłem w jak tragicznym stanie są spody moich drzwi |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-03-08 09:36:04
Teraz to już za późno na inwestycje, ale lotnik do otwierania drzwi by się zdał. Ja odkąd zamontowałem nowe siłowniki nie miałem zimą żadnych problemów, bez względu na temperature... sorry... jak było -27 to się od strony pasażera nie otworzyły. |