Programowanie komputera

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
koledzy czy po wyciagnieciu akumulatora z autka i ponowne zalaczenie trzeba programowac od nowa komputer bo kiedys na forum wyczytalem ze trzeba to robic w nastepujacy sposob:
1 odpalic autko bez dodawania gazu az osiagnie temperature
2 zgasic wyciagnac kluczyc ponownie go wlozyc ale nieodpalac samochodu i nacisnac pedal gazu 7 razy po czym odpalic autko i wszytko gra czy jest sens bawic sie w to programowanie czy moze sam sie nie zaprogramuje? w dane fabryczne a tak na marginesie to wszytskim klubiwiczom dziekuje za nowinki w sprawie alarmu ktorzy wypowiedzieli sie na forum pozdrawiam

Opis który zacytowałeś, znajduje się w dziale "porady" na stronie klubowej.
Działania te są mniej więcej tak skuteczne i konieczne jak odtańczenie Tańca Bizona o wschodzie słońca. Pomóc nie pomoże ale zaszkodzić też nie zaszkodzi .
Komp, po restarcie wrcaca do ustawień fabrycznych które są (w bardzo niewielkim stopmniu) modyfikowane na bieżąco przez cały okres eksploatacji samochodu (do następnego resetu)

dla mnie to programowanie kompa to jest o tyle bzdura ze samochod najlepiej sie rozgrzewa pod obciazeniem..specjalisci odradzaja w ogole rozgrzewanie silnika na postoju jako nieefektywne i bezsensowne..ja bym po zalozeniu klemy po prostu wsiadl w samochod odpalil i pojechal..ksiazka serwisowa tez nic nie mowi o programowaniu mowi ze komputer sam sie adaptuje..jako ciekawostke wyczytalem w naszej ksiazce serwisowej ze wystarczy 10sek brak zasilania kompa zeby skasowac bledy

Cytat:
2006-02-26 19:24:38, Navi pisze:
... odtańczenie Tańca Bizona o wschodzie słońca ....

Chciałbym to na zlocie zobaczyć

Ja też... hehehe....

Ciezko nazwac to progarmowaniem to tylko pomoc ecu w rozpoznaniu prawidlowych wartosci podawanych przez czujnik polozenia przepustnicy a silnik rozgrzewamy po to aby robic to przy prawidlowych warunkach pracy silnika nie wiem czy ktos zwrocil uwage ale po wymianie akumulatora (lub po jakiej kolwiek dluzszej przerwie w zasilaniu kompa) silnik na poczatku zachowuje sie dziwnie np reaguje z opoznieniem na nacisniecie glebiej gazu jak zastosujem sie to poinizszych instrukcji to wtedy tak sie nie dzieje

P.S. Marku jak tam alu ramki
POZDRAWIAM

[ wiadomość edytowana przez: LUK18 dnia 2006-02-26 23:01:03 ]