MotoNews.pl
3 Przekładnia kierownicza E36 (134413/0) - NT

Przekładnia kierownicza E36

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Po kilku miesiącach jazdy po naszych "pięknych" drogach zaczęło mi coś stukać w przednim zawieszeniu podczas jazdy po nierównościach. Przy wyłączonym silniku (czyli gdy wspomaganie nie działa) kręcąc kierownicą w lewo i prawo są wyraźne stuki ale luz na przekładni nie jest wyczuwalny. Byłem na kanale i stwierdziłem, że stuki dochodzą z przekładni z jednej i drugiej strony.
Czy posiada ktoś z Was przekrój przez tą przekładnię bo jedynie co mi się udało znaleźć to.przekładnia
Przypuszczam, że mogą to być przeguby na drążkach kierowniczych ale nie chciałbym bez potwierdzenie ich kupować.

[ wiadomość edytowana przez: kubiseba dnia 2006-02-06 12:45:15 ]

Cytat:
2006-02-06 12:42:09, kubiseba pisze:
Przypuszczam, że mogą to być przeguby na drążkach kierowniczych ale nie chciałbym bez potwierdzenie ich kupować. [ wiadomość edytowana przez: kubiseba dnia 2006-02-06 12:45:15 ]

Zgodze sie z Toba to sa przeguby, na 100% Jezdzac na polskich drogach trzeba sie liczyc na czeste wymiany tych elementow. niestety.

Cytat:
2006-02-17 00:10:58, zdunekm pisze:
Zgodze sie z Toba to sa przeguby, na 100% Jezdzac na polskich drogach trzeba sie liczyc na czeste wymiany tych elementow. niestety.

no jak sie kupuje najtańsze to często przy zakupie lemfordera problem znika na długi czas

Cytat:
Przypuszczam, że mogą to być przeguby na drążkach kierowniczych ale nie chciałbym bez potwierdzenie ich kupować.

Jak uważasz, że to przeguby, to po co Ci przekruj przekładni.
A luz na przegubach Latwo sprawdzć bez żadnej dokumentacji.
Z mojego doświadczenia, to nie dziury na drodze, ale pęknięte gumowe osłony przegubów i wymyty smar jest bezpośrednią przyczyczyną padania powyższych.

Napisałem że mogą to być przeguby ale w poprzednim aucie (nie w BMW) miałem luz między listwą zębatą a tulejkami teflonowymi w korpusie, dlatego chciałbym zobaczyć jak jest to tutaj rozwiązane a niechciałbym od razu rozbierać przekładni. Osłony mam nieruszone i żaden syf mi się tam nie dostał.

[ wiadomość edytowana przez: kubiseba dnia 2006-02-17 15:53:33 ]