MotoNews.pl
8 Odpowietrzenie silnika, potrzebuję rysunek poglądowy !! HELP (138334/45) - NT

Odpowietrzenie silnika, potrzebuję rysunek poglądowy !! HELP

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam zamiar zabrać sie za przeczyszczenie wszystkiego: trójniki, zwór i rurka odpowietrzenia skrzyni korbowej i chyba jeszcze jakas rurka która idzie spod pokrywy zaworów - tyle znalazłem w wyszukiwarce.
Niestety same zdania - nie mam pojęcia jak to wygląda dokładnie w moim motorze - 1,6 16v ZETEC 90KM '97 rok.
Pomóżcie.

Witam!
Przyznam że to troche dziwne zadanie z tym czyszczeniem układu odpowietrzenia. Czy masz jakieś objawy nieprawidłowego działania tego układu? Niedawno przy okazji innej awarii rozbierałem ten układ (mam inny motor ale zasada ta sama) i powiem ci że tam są takie rurska, takie średnice że sobie nawet nie wyobrażam że mogły by się zapchać, bo z drugiej strony czym?
Jedynym słabym ogniwem tego układu - to przyznaję jest separator oleju który w swoim aucie zmuszony byłem wymienić z powodu niesprawności. W zetecu występuje to chyba jako osobno zawór odpowietrzający i osobno separator oleju, ale to byś musiał jescze konsultować z userem Zeteca.
Tyle mogłem pomóc.
Pozdrawiam.

No właśnie chodzi mi o to czego jeszcze nie wiem czyli o separator, zawór odpowietrzajacy itd. Nie mam pojęcia jak się do tego zabrać bo nie wiem gdzie dokładnie szukać tego wszystkiego co trzeba wyczyścicć.|
Wyszukiwarka dała mi jako taki pogląd, bo już istniejące posty na ten temat, dotyczyły innych silników.
A objawy mam takie, że ta gabeczka co jest w filtrze powietrza jest dość mocno nasączona olejem. Więc chcę się zabrac za czyszczenie zanim zacznie mi wywalać olej "strumieniami". Poza tym mam tu i uwdzie delikatnie przypocone olejem.
Proszę zatem o pomoc jakiegoś fachowca od ZETECów 1.6 16v, którzy wiedzą gdzie czego szukać i co czyścić!!

Czym i jak już wiem to już coś

Z góry wielkie dzięki.

No i chyba będzie czyszczenie na chybił - trafił bo nikt się wqiedza nie chce podzielić

tez sie podepne do tematu - spodziewam sie poprawy pracy na benie na zimnym motorze ..

Nie wiem dlaczego kol. le-mar spodziewa się poprawy pracy na zimnym silniku? Miałem kiedyś uszkodzony separator oleju czego objawem była nieprawidłowa praca silnika na wolnych obrotach, schodził zbyt nisko i gasł, a jechać na trasie to mogłem na "koniec świata". Jeździłem tak jakiś czas i nie stwierdziłem również większego zużycia paliwa (LPG, być może na benzynie było by to zauważalne choć nie sądzę). ogólnie w czasie jazdy w trasie nie było znać że jest coś nie tak, ale wystarczyło wcisnąć sprzęgło i zdjąć nogę z gazu i silnik gasł. To tyle. Tak że jakiś wielkich efektów po takim "czyszczeniu" to bym nie oczekiwał.
Pozdrowionka.