Alternator "Iskra" w Samarze

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Czy ktoś z samarowców się może orientuje, czy gdzieś (na Mazowszu) można nabyć cześci do alternatora jugosłowiańskiego marki Iskra?
To jest chyba ustrojstwo na licencji Boscha.
W moim padły łożyska i z powodu braku kasy kupiłem używany alternator na szrocie, także Iskra od samary, który ładuje dobrze, ale piszczy i wydaje dziwne odgłosy, także pewnie niedługo mu też lożyska polecą.
W sklepie Lady są wyłącznie cześci do alternatorów rosyjskich, nie można np regulatora napięcia kupić do jugosławiańskiego.
(Regulator typ Bosch, zblokowany ze szczotkami, podobny był w Zastavie).

Aha, nie chciało mi się rozbierać tego alternatora, ale na pierwszy rzut oka widać, że łożyska sa zaprasowane w aluminiowej pokrywie (nie ma tam takiej pokrywki jak w rosyjskim), więc wymiana samych łożysk byłaby dość trudna, pewnie trzeba wymienić całe pokrywy.

[ wiadomość edytowana przez: Hennos dnia 2006-03-02 23:51:26 ]

Robiłem gościowi taki alternator w klasyku ale nigdzie nie dostałem regulatora napięcia i założełem zwykły alternator i regulator elektroniczny.

Witam
Hennos, kup same łożyska w innym sklepie, albo takim z łozyskami, albo w hurtowni motoryzacajnej albo z częsciami AGD albo serwis np. Boscha.
Wystarczy podać oznaczenie z łożyska i z pewnością uda się dobrać

Łozyska to mały problem, ale nie wiem czy będzie je można łatwo wymienić, bo wygląda że są solidnie zaprasowane.
Poza tym regulator napięcia mi też szwankował, w tym ze szrotu działa dobrze.
Ciekawe, czy nie pasuje regulator od jakiegoś innego Boscha???