Pytanie o średnice miksera do silnika 2.0? i o BLOSa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam mam 2 pytania: 1sze jakiej srednicy powinien być mikser do mojego auta czy powinien byc w werzu czy lepeij w kolektorsze ssacym przed przepustnica
2gie-co mosylisie o takim czyms jak BLOS biorac pod uwage fakt ze mam instalacje IIgeneracji
Ma astre GSi 2.0 8v 115KM
Ja niestety na razie się wstrzymam z założeniem z powodu 3 istotnych zeczy"
1. ma przepływomierz goracy drut który to jest żadko spotykany na rynku wtornym a nowy 800-1500zł –raz mi już poszedł i po obdzwonieniu połowy polski na zamowienie z Niemiec ściągnęła mi jakas firma za 440zl i w sumie 4miechy smigałem na gazie ze sruba
Tak ze mam teraz załozona klapke antyszczałowa –która to bruździ we współpracy z BLOSem a boje się ja wywalic ma ona zwerzke na 40mm klapka anty szczał i wyglada mniej wiecej tak :klapka anty szczał i wyglada mniej wiecej tak
2:!:. mam instalacje chyba drugiej generacji AG tomasetto i elektronike autronik600, spalanie (ostatnio na często niedogrzanym silniku) trasa 9-10, miasto i mieszany-11-12,2 przy bardzo dynamicznij jezdze (codziennie po miescie ok7-15km i 20km w jedna strone na uczelnie ) 120-170km/h tak wiec zaoszczędzam ok10zl na lpg a koszt BLOSa 400zl
dodam ze jak zmieniłem ze sruby na elektronike to auto odrzyło i jeżdzi mniej wiecej na lpg tak jak na benzynie na zwerzce.
3. taw wiec na razie spróbuje pokombinować z mikserem który to mam o sredn.wewn.30mm i teraz SETNO SPRAWY mianowicie jaki mikser będzie najlepszy –probowac bawic się z 34mm,36,, czy od razu 40mm dać,dodam ze na obecnym30mm :
jak miałem normalny dolot(nie ma stożka)ale bierze bezpośrednio zimne powietrze z grilla z przodu to auto mi na luzie zawiewało i było dośc mulaste -sciagnałem gume która to doprowadza powietrze z grilla i auto od razu przestalo zawiewac i jezdzi dynamicznie i TU MOJE DRUGIE PYTANIE czy jak dam mikser o dużej średnicy np.40mm czy nie powtorzy się sytuacja ze będzie dostawał duzo powietrza albo będzie zmulony i JAK BĘDZIE WTEDY ZE SPALANIEM skoro będzie wiecej powietrza to automatycznie elektronika bedziemu dawkować wiecej gazu(bo o ile się nie myłe bierze dane z sondy lambda i chyba przepływomierza powietrza-tak wiece spalanie na chłopski rozum powinno się zwiększyć
mozliwe ze cos takiego i bedzie na kolektorze ssacym a nie w werzu mikser
REASUMUJAC o jakie srednicy polecacie mi mikser ???ktory to moze bede miał za free
A jeśli chodzi o BLOSa i jak go ewentualnie zamontuje to rozumiem ze wywalam autronica 600 i silnik krokow,y a emulator wtrysków zostaje –na szczeście parownik/reduktor jaki mam to 140HP(TOMASETTO) o ile mogę zaufać naklejce na nim.a i oblukałem i niestety pod maska nie mam zbyt dużego pola doo popisu tznmam krotki dolot i jak podetne wyciszenie pod maska no może wejdzie pionowo a i bedzie za przepływomierzem ponieważ ja ma goracu drut i czujnikiem temp.
i domysłam sie ze jak bym załozył Blosa to nie odczuje aż tak rego(mam elktronike)jak osoby ktore maja srube ale wiem ze moze to poprawic osiagi i co najważniejsze odblokuje benzynke tylko niestey narazie cena ;(BLOSa i idaca cena gazu w gore
Sorrki ze tak długo ale chciałem wszystko jasno wyjaśnić .
pozdr i czekam na odp

duzo na tamat BLOSa jest na stronie:BLOS forum forda

[ wiadomość edytowana przez: TomasGSI dnia 2006-02-22 18:21:47 ]

Witam.
Dobrze ,ze masz dobrany właściwie reduktor do mocy silnika co nieczęsto się zdarza.
w zasadzie masz dobrą srednicę ale możesz dać najwyżej 32 w porywach do 34 mm. Później bedziesz miał za uboga mieszankę i po zaworach.

Witam! Mikser im szerszy tym lepiej, ale zwiekszajac srednice miksera, powinienes zwiekszyc wydajnosc reduktora, bo przy zbyt malym podcisnieniu, mozesz miec strzaly w dolot, klopoty z wolnymi obrotami . Na twoim miejscu nie zawracalbym sobie glowy mikserami - bo one zawsze ograniczaja osiagi, tylko od razu zamontowal blosa. Do niego nie odlaczasz elektroniki gazowej, potrzebujesz przeciez emulacje sondy i wtryskiwaczy, pozbywasz sie tylko gazowego silniczka krokowego - attuatora i mozesz sie cieszyc fabrycznymi osiagami auta !!! Z tego co sie orientuje, w przypadku Twojego samochodu, mikser ( blos ) powinien byc montowany przed przeplywomierzem.