MotoNews.pl

Radio CD/MP3 do DF`a?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam! Czy miało by sens zamontowanie radia na CD/MP3 do DF`a? Oczywiście z anti shockiem bo wiadomo chodzi tutaj o zawieszenie, które nie jest najlepsze w tym aucie. Ma ktoś takie radio u siebie w DF`ie? Czy lepiej kupić odtwarzacz kasetowy? Proszę o odpowiedź.

Kupuj śmiało , oczywiście z mp3 lepsze bo ten format ma dłuższe wyprzedzenie antishock-a. I to nie zawieszenie polskich samochodów a polskie drogi są złe.

zawiecha w samochodzi nie ma tu znaczenia, pomyśl sobie o tych wszystkich tunerach którzy mają utwardzane zawieszenie... tam to dopiero płyta się trzęsie...

polecam radia z rodziny blaupunkt...

Bez obaw, śmiało montuj! Ja przerabiam takie coś:Sony
Rozsądna cena (nowy sprzęt), można tez zakupić w czarnym wykonaniu.

tez polecam zalozenie radia na CD!
Szczerze mowiac to czasami zdazy sie ze po wjechaniu w dziure na chwile przestanie grac ale trzeba juz wjechac w spora dziure
I zaloz je tak zeby bylo stabilnie osadzone a nie latalo jak majtki na k*rwie tak jak u mnie

Proponuje przeksztalcic watek w "Radio CD/MP3 w samochodzie", bo sie na dluzsza dyskusje zanosi Jezdze PNem Plusem, w srodku mam kaseciaka Sony polaczonego ze zmieniarka i znosza prawie wszystkie dziury bez problemu, mimo ze zmieniarke dostalem za darmo zepsuta - naprawili mi za 70zl zawieszenie, dokupilem kabel i wszystko gra i buczy Acha, dziwna rzecz, ale kiepskie plyty sa bardziej wrazliwe na wyboje, bo mialem porownanie. Nagranie markowej plyty (np. Verbatim) dobra nagrywarka to gwarancja dzialania w kazdym radyju samochodowym

Oto moj obecny sprzet:
Kaseciak Sony XR-C 8220

i zmieniarka Sony CDX-51

Zmieniarke mam podwieszona w elastycznym koszyku z drutow pod siedzeniem, wiec ma dodatkowa amortyzacje, ale powoli zaczynam myslec o czyms z MP3, bo mnie juz nudzi zonglerka plytami, na dodatek mam za duzo muzyki, zeby zgrywac wszystko na CD. Czy ktos ma jakies doswiadczenie z radiami MP3? Kiedys marzyl mi sie Pioneer DEH-7400, taki jak ten ponizej, ale nawet uzywany nadal pierunsko drogi jest... Mozecie polecic cos tanszego a rownie dobrego jezeli chodzi o jakosc dzwieku?

Pioneer DEH-7400

[ wiadomość edytowana przez: Ambrosios dnia 2006-03-22 18:34:03 ]

W Caro woziłem zwykły CD-ROM pod fotelem (nie przymocowany) i na najgorszych dziurach/wybojach nie przerywał

Cytat:
2006-03-22 18:29:37, Makaveli pisze:
W Caro woziłem zwykły CD-ROM pod fotelem (nie przymocowany) i na najgorszych dziurach/wybojach nie przerywał

Taki zwykly z kompa ?? , jak to dzialalo ?

Cytat:
2006-03-22 18:44:55, CzapCzap pisze:
Taki zwykly z kompa ?? , jak to dzialalo ?

Patent stary jak świat, jest nawet o tym wątek na forum.
Działało poprawnie. Trochę niewygodnie tym się operowało...

Jeśli chodzi o MP3 to trudno tu mówić o jakości dźwięku gdyż już sama kompresja na MP3 obcina znacznie górę i dół utworu. Melomani MP3 nie uznają

Jeśli zaś chodzi o radyjko z MP3 to ostatnio ujeżdżam sprzęt z czytnikiem kart SD i żadna dziura mi nie straszna . Melomanem nie jestem i na jakości sprzętu mi nie zależy. Jak dla mnie to szkoda wydawać 1000 zeta na radio i potem się martwić, że ktoś mi je ukradnie i zostanę z bezużytecznym panelem . Za swojego graja dałem w Biedronce 249 PLN i jestem naprawdę zadowolony (na allegro kosztują 299 )

Wygląda toto tak:

I w nocy przyjemnie świeci na niebieściutko. Radio mam schowane przed wzrokiem wścibskich, anteny nie mam , głośniki ukryte. Z zewnątrz nikt nie będzie nawet przypuszczał, że mam jakiś sprzęt grający w furze

Cytat:
2006-03-22 20:41:02, -SerU- pisze:
Z zewnątrz nikt nie będzie nawet przypuszczał, że mam jakiś sprzęt grający w furze

Przyjedź na Pragę, gnoje profilaktycznie przetrzepią auto i wydłubią

Ja miałem CD-ROM pod fotelem, wzmacniacz w schowku i głośniki w półce przykryte kocem. Pewnego pięknego dnia włączam swój "sprzęt" i... cisza. Głośników brak. Oczywiście razem z półką

Wczoraj widzialem to to takie z biedronki w Kangoo na serwisie - strasznie ma badziewna zaslepke na port usb...

BolimA no proszę Cię Gdyby to radio kosztowało 1000 zeta to mógłbym się czepiać, że ma kiepską zaślepkę od USB

Heh, mam taki sam patent. W Plusie wystarczy obciac 4 zabki z zaslepki i zdjac plastikowa ramke z radia, a po zdjeciu panelu bedzie mozna zalozyc zaslepke tak jak fabrycznie. Dodatkowo szary material na polke w identycznym kolorze i tez nie mam sprzetu, mimo ze mam 6 glosnikow, w tym 2 na polce

A co do jakosci MP3... 90% osob ma drewniane ucho i sluch "zerojedynkowy", tzn. rozrozniaja tylko czy cos gra czy nie i im to wystarcza, zwlaszcza jak sluchaja muzyki na glosniczkach komputerowych. Robilem sobie kiedys testy dzwieku z MP3 i mimo, ze gralem ponad 10 lat na klawiszach i mam dosyc wrazliwy sluch, to nie ma sie co oszukiwac - po wylaczeniu obcinania gory i zakodowaniu dobrym kodekiem na 192kbps w najlepszej mozliwej jakosci to roznicy miedzy tym a odtwarzaczem CD nie slychac nawet na dobrej klasy wzorcowych sluchawkach. No chyba ze ktos ma w domu audiofilski sprzet za co najmniej kilka tysiecy... To samo dotyczy sprzetu w samochodach.

Slychac za to wyrazna roznice w jakosci przy ponizszych wadach:
1. Przy WMA - blaszany dzwiek
2. Przy MP3 zakodowanymi badziewnymi programami.
3. Przy jakosci ponizej 160kbps i zlych ustawieniach kodowania.
4. W kompie - przy kiepskim sprzecie - dzwiek daje najczesciej wbudowana karta dzwiekowa, ktora nigdy nie byla wysterowana
5. Podobno to samo co z kartami w kompie, jest z niektorymi "budzetowymi" radiami samochodowymi MP3. Slabe kodeki i przetworniki.
6. A co do wzmacniacza i glosnikow to temat jest oczywisty wiec nie bede go poruszal.

[ wiadomość edytowana przez: Ambrosios dnia 2006-03-22 21:02:02 ]

a swoja droga to popatrzcie w jakim kraju zyjemy...
temat o sprzecie grajacym do naszych autek a dyskusja schodzi na pomysly jak ukryc sprzet w samochodzie
od siebie dodam ze zima podoba mi sie ze wzgledu na snieg i szron na szybach to wtedy głosniki w polce sa niewidoczne

Witam

Jesli ma ladnie grac polecam Clariona
Jesli ma ladnie wygladac i poprostu grac to SONY lub jakiś Pionek czy JVC

Samo CD to lepsza jakość
MP3 wygoda ale nie brzmi tak jak plyta.

W swoim DF mam zmieniarke Clariona i nie skacze przy dziurach. Sprawdza sie okej i 6 plyt wystarcza mi w zupelnosci.

Zmieniarke kupilem za 102 zł na allegro, trzeba tylko wyczaić okazję.

ja mam inny triczek
zamontowalem fajne radio z epoki ,grundika z 85 roku.kaaseciak
do tego kaseta matka i ipodzik...dobrze wyglada i mam mp3.
polecam//////

Cytat:
2006-03-22 20:41:02, -SerU- pisze:
(...) Jeśli zaś chodzi o radyjko z MP3 to ostatnio ujeżdżam sprzęt z czytnikiem kart SD i żadna dziura mi nie straszna . (...) Za swojego graja dałem w Biedronce 249 PLN i jestem naprawdę zadowolony (na allegro kosztują 299 ) Wygląda toto tak: I w nocy przyjemnie świeci na niebieściutko. (...)

A można coś więcej o tym sprzęcie? Dają do tego jakąś karte w zestawie? Jak jest połączony elektrycznie panel z "parkingiem" - ile pinów je łączy? Bo chciałbym bardzo rozdzielić panel z "dupom" i szukam odpowiedniego kandydata . No właśnie, czy panel jest odchylany elektrycznie czy mechanicznie? Za tą cene to raczej bajerów sie nie spodziewam ale zapytać nie zaszkodzi .

[ wiadomość edytowana przez: Race_D dnia 2006-03-27 02:32:54 ]

Karty żanej nie dają do tego radia. Panel opuszczany mechanicznie i nie obejmuje czytnika kart i portu USB. A ile pinów ma panel to nie pamiętam ale nie jest to jakaś kosmiczna ilość. Jak będę przy samochodzie to sprawdzę. Poza tym ma wyjście i wejście liniowe, podłączany oczywiście na kostki ISO. Jak do tej pory jestem z niego bardzo zadowolony

Cześć!
Odrazu powiem, iż nie jestem znawcą czy tez ALFA & OMEGA w sprawach Car Audio wjęc proszę o nie mieszanie mnie z błotem za co z góry dziekuje

Ja też długo sie zastanawiałem nad wyborem CD czy Mp3, pośledziłem sporo postów na różnych forach i stwierdziłęm, że Mp3 bardziej będzie praktyczne. Prawdą nie od dziś jest fakt, że najlepsze efekty dźwiękowe dają "analogowe, lampowe i przed potopowe źródła dźwieku" ale wg mnie to właściwie dla zwykłego słuchacza muzyki jest dobrze gdy nic nie trzeszczy, nie przerywa, nie pierdzi nie zacina sie.
Po wnikliwych i wieloletnich i badaniach ustaliłęm co nastepuje; ludzie -słuchacze dzielą sie na słuchaczy;
- MUZYKI (m. in. ja )
- SPRZĘTU (maniacy wydawania furmanki kasy na sprzęt wjecej bo widza różnice między 24 kHz, a 24,01 kHz ale bez urazy)

Kupiłem sobie undefinedJVC KD-G 402. Jestem baaardzo zadowolony, być może dlatego, że to moje pierwsze "normalne" radio (wczesniej Diora, Unitra i jakies takie bez firmowe kaseciaki oprócz jednego Grundiga ), Mam je od roku i jeszcze mnie nie zawiodło. Antywstrząs dział jak należy ani razu nie zawiesiło sie ani na chwilkę nawet jak po polnej drodze jade a nawet po asfalcie .

No ale do rzeczy bo sie rozpisałem . Jeśli ktoś dużo jeździ i słucha muzyki non stop i nie jest maniakiem sprzetu to radio na Mp3 jest w sam raz. Nie rozprasza się podczas jazdy zmianą płytek tak jak w radiu na zwykłe CD. Rozgladając sie za "sprzętem" polecał bym kilka rad:
- dobrym rozwiązaniem jest też regulacja głośności pokretłem bo lepiej sie nim manewruje, ale to jest moje zdanie i nikt nie musi sie znim zgadzać .
- wkałdanie płyt przez panel też jest dobrym patentem, bo nie czekasz aż sie panel odchyli (wg mnie przez to często te mechanizmy odchylania padaja)
- dla poprawienia jakości dźwieku zwóćmy uwage czy radio posiada funkcję LOUDNES - Korekcja Fizjologiczna (niewiem co to znaczy ale wpływa na jakość dźwięku i lepiej jak jest niż kiedy jej nie ma ) W wjększości sprzetu tak sie ona nazywa ale np w CLARIONACH jakoś tak dziwnie sie X coś tam.

Do dobrego radia dobrać głośniki o dobrych parametrach, kable beztlenowe i zestawik gotowy. Osobiści powim, że jak ktoś lubi głebszy basik to niech nie bawi się w głośniki w tylnej półce tylko najlepiej zestaw 2 drożny, separownany w przednie drzwi i jakąś skrzynie w bagażnik.

Kończąc powiem tylko, ze radio na Mp3 jest git i mam opinie melomanów od sprzętu w nosie bo nie słucham sprzetu tylko muzyki . Najważniejsze, że nie pierdzi , nie trzeszczy, nie buczy tylko gra to co chce, wtedy gdy ja chce i to co chce. Nie gra może najgłośnie ale gra czysto i mi odpowiada bo gra dla mnie w samochodzie, a nie dla ludzi na ulicy. Co do Clariona to powiem, zem a bardzo porąbaną obsługe Mp3 połalać sie tródno ale rekompensuje to napewno jakościa. Pozdrawiam