Samara - Hamulce do poprawki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
JAk pech tio pech. Poszły hamulce a dokłądniej przerdzewiały wężyki.
Może juz czas zrobić coś z hamulcami?

Jakeś propozycje?

Jacek

wymienić wężyki... a co inne go chcesz robić??

które poszły? twarde?

Kiedys awaryjnie poszedl mi przewod to zalozylem od malucha byl troche dluzszy to owinalem z 2 razy wokol akumulatora.

Właściwie nei wiem co miałem na myśli. Było późno

Ile moze kosztować wymiana wszystkich wężyków oraz odpowietrzenie hamulców?

Jacek

a po co płacić, skoro można samemu zrobić...

Góral, ja nie jeste mechanikiem. Uwierz mi że jak aj zrobię te hamulce to się cały samochód rozsypie.

Jacek

Sic,

Byłem wczoraj na badanu techniucznym. Wyszło że siła hamowania na tylej osi:

Hamulec Roboczy:
Lewa 610 N, Prawa 1510 N

Hamulec Postojowy:
Lewa 300 N, Prawa 920 N

Kurczo co to może być? Bęben, cylinderek, Klocki?

Jak myślicie co można zrobić TANIO żeby tylko przeszedł badanie techniczne?

Jacek

[ wiadomość edytowana przez: dcnt dnia 2005-01-23 22:28:40 ]
[ powód edycji: korekta tytulu ]

ja miałem podobne kfiatki. a przyczyną takiego stanu rzeczy był cieknący tłoczek hamulca. przez co zalewało bęben hamulcowy płynem, no i jak wiadomo nie bardzo chciało hamulcować koszt naprawy niewielki (chyba coś koło 20zł tłoczek) do zrobienia we własnym zakresie. a jeśli masz bęben suchy to spróbowałbym odpowietrzyć. powinno pomóc.

a i wyszło jeszcze że mam w dowodzie wpisane złe numery silnika. Jak to mozna odkręcić?

Jacek

hamulce - wyjasnione. Wymien caly cylinderek lepiej. albo cieknie, albo sie zatarl i stoi. Mozesz tez miec przez to nierowno zuzyteokladziny - z jednej strony bardziej.
a numery?
trezba sprawdzic, czy sa autentyczne, czy tez silnik zmieniony. Jak jestes ich pewien (zakladam ze tak), to diagnosta musi dac kwit, ze jest ok. i z tym do wydzialu kominikacji. ALe nie kazdy diagnosta to zrobi. Oczywiscie kosztuje dodatkowo, nowy dowod i nalepki tez beda, jak masz czarne blachy to i one tez.
a jak nie... no to skoluj papier, ze wymianiales silnik (umowa jakas) i juz.
a zrob przeglad na lewo i jezdzij. Wyjdzie najtaniej, kto Ci bedzie numery sprawdzal? Ale hamulce to zrob. I przy okazji zmien linke recznego

Cytat:
Wyjdzie najtaniej, kto Ci bedzie numery sprawdzal?

Ja bym sie klocil - poczytajcie w watku o pracy policji ("Po prostu zlodzieje"), a ja osobiscie mialem kiedys kontrolowane - jeszcze nie Lada, ale w czasie kontroli policjant wszystko dokladnie sprawdzal. Oczywiscie bedzie troche zachodu, mozna odpuscic i na lewo kombinowac, ale... ja bym nie ryzykowal

Mam pytanko czy wszystkie numery sie niezgadzają czy ostatnie ? Jeśli ostatnie djagnosta powinien sam ci zaproponować kwit do wydziału komunikacji by wystawilli ci dowód z tymi numerami (niekonieczna wymiana z czarnych tablic na białe),jeśli wszystkie numery niepasują to umowa (fantzyjna)do skarbowego i do wydziału komunikacji to najlepsze roawiązania i pwene (tu tablice raczej nowe choć niejestem pewien )
panoni

nie zgadza się tylko jeden numer, Zaraz po numerze nadwozia 2108 jest 3 w dowodzie a na silniku 0

Jacek

Pogadaj z djagnostą że żle widocznie odczytałeś bo silnik był brudny i niebyło dobrze widać a 3-kę łatwo pomylić z 0-rem powinien bez problemów ci wystawić kwitek o sprostowanie numerów . W urzędzie niedaj sobie wcisnąć nowego dowodu poproś o adnotację urzedową w końcu poto jest miejsce nietylko na wpisanie haka,LPG.lub zmiane adresu powodzenia
panoni

CO DO DOWODU TO PRZY BIAŁYCH NIC SIE RACZEJ NIE DA URATOWAĆ, 46 ZETA BO NIC NIE CHCĄ WPISYWAĆ I WYMIENIAJĄ DOWÓD I NAKLEJKI NA TABLICACH ( NIE ZAPOMNIJ ICH ZABRAĆ JEŻELI NIE JEDZIESZ AUTEM) ,U MNIE STWIERDZILI BRAK MASY PRZYCZEPY W DOWODZIE , CZEGO 3 LATA TEMU NIE WPISALI BO " NIE TRZEBA BO BRAK HAKA", A TERAZ NIE CHCĄ SWEGO BLEDU NAPRAWIĆ A PRZYSOSOWUJĄ SIE DO "CEPIK"u. ŻYCZE POWODZENIA. ALE LEPSZE JAJA MIALEM PODCZAS TESTU HAMULCÓW TYŁ:
ZASADNICZY PO OK 1200 ,1300
RĘCZNY OK 1000 I [000 !!!!
MYŚLAŁEM ŻE TO KONIEC, ALE MIŁY PAN POPROSIŁ ŻEBY SPRAWDZIĆ CZY LINKA SIE NIE ROZCIĄGNEŁA .(DZIĘKUJĘ)
A SWOJĄ DROGĄ TO PRAWE STAJE NA ASWALCIE , JAK POPROSIĆ LEWE BY DOŁĄCZYŁO ? LINKI SĄ OK

Jak na razie olewam to. Nie sądzę żeby jakiś gliniarz się dopatrzył złej literki.

Okazało się że przyjaciółka moejj żony jest właścicielką stacji kontroli pojazdów.....

Więc Ładna teraz jest zarejestrowana.

A hamulce to i tak musze zrobić.

Jacek

Pytanko, czy przy montazu nowych linek hamulca recznego smaruje sie je czyms, czy po prostu wsadzic jakie sa do auta