Proszę o radę w sprawie C180

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jestem na kupnie Mercedesa. Wybór padl na C180 rocznik 1995-1996. Powiedzcie mi czy warto wpakować się w takie auto. Jak u niego z awaryjnością? Co najcześciej pada i ile kosztują części, oczywiście zamienniki. Ogólnie proszę o Wasze opinie czy warto kupić taki samochód. Oczywiście mam zamiar sprowadzić go z zachodu. Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Sprecyzuj pytanie. Fajne autko... ale najgorszą jego stroną jest jego dychawicznie słaby silnik. Który wcale nie pali wiele mniej niż jednostka 2.2 litra, znacznie lepsza i znacznie żwawsza.
Spalanie w mieście jednostki 1.8litra to wg. danych producenta 11litrów, a 2.2litra 11.5 litra. A przyśpieszenie to różnica 1.6 sekundy, prędkość maksymalna różnica 17km/godz na korzyść jednostki 2.2litra. Zdecydowanie obtuję za 2.2 ...
Oczywiście mowa tu o silnikach niezbyt paliwożernych.

Są jeszcze modele
C240, C280, C36AMG i C43AMG. Z tego najbardziej dostępnym i najczęściej spotykanym jest C280. Którym trochę jeździłem i mogę wypowiadać się w samych superlatywach mimo, że był to egzemplarz z 93 roku (początek produkcji). Niestety spalanie w mieście C280 to 14.4 litra wg. danych fabrycznych, ale przyśpiesza i brzmi bardzo pozytywnie.

[ wiadomość edytowana przez: moch dnia 2005-06-01 23:10:15 ]

Cytat:
Fajne autko... ale najgorszą jego stroną jest jego dychawicznie słaby silnik. Który wcale nie pali wiele mniej niż jednostka 2.2 litra, znacznie lepsza i znacznie żwawsza.
Spalanie w mieście jednostki 1.8litra to wg. danych producenta 11litrów, a 2.2litra 11.5 litra

Święta racja!!!
C180 ma zdecydowanie za słaby silnik - pamiętaj że Mercedesy mają napęd na tył, a napęd na tył ma to do siebie że zawsze zabiera trochę mocy...
Co do spalania to wielkim błędem jest przekonanie że im mniejsza pojemnoiść tym mniejsze spalanie - tak jak kolega powyżej napisał - C220 pali dokładnie tyle samo co C180 a różnica w koniach to: C180= 122KM / C220=150KM
Sam przymieżam się do kupna C220.....
Jeśli chodzi o awaryjność to z tego co słyszałem to w C-tkach tak samo jak i w pozostałych Meśkach - zero awarii....

Przy okazji mam pytanko do wszystkich:
Ile taka C-klasa (1993-2000) waży? Szukałem w necie ale nigdzie nie mogłem znaleźć....

Pozwolę Sobie wrzucić tutaj i Swoje przysłowiowe 5 groszy.
Kolego, Ziomku,,,,,,rocznik jaki chcesz zakupić jest już stosunkowo wiekowym,,,,,warto się więc zastanowić czy nie zaczną się sypać niektóre podzespoły, cześci,,,tudzież inne rzeczy w opisywanym przez Ciebie mercedesie. Rozumiem tutaj mogą przemawiać także względy finansowe jeśli idzie o kupno auta. Jednakże istnieje wiele innych marek, które w swej ofercie posiadają cała gamę modeli , nowszych, równie wygodnych, nieźle wyposazonych,,,,,a i z pewnościa ceny części zamiennych są pewno niższe.
Myślę, że warto rozważyć wszytskie za i przeciw nim człek się zdecyduje na zakup auta, coby sobie potem w brode nie pluć.
Pozdrawiam miło i,,,,,,,,,,,,,,,,,,życze udanych nabytków
Kiniusia

Co do tego że taki Mercedes to wiekowy samochód to niestety / stety ale Mercedesy to jedne z tych samochodów które pomimo swego sporego wieku są o niebo mniej awaryjne od dużo młodszych samochodów innych marek - niejeden mój znajomy ma starego Mercedesa i bardzo im zazdroszczę tej bezawaryjności...
A to że ceny części zamiennych do Mercedesów są drogie to tylko MIT - części do BMW lub Audi są duuużo droższe......

Lukasz a czemu akurat klasa C? Moze pomyslal bys o E klasie na bazie w124?

Myślałem dość poważnie o W124...
Z tym że przeraża mnie trochę fakt że to waży 1400kg, czyli palić będzie dużo więcej niż C-klasa z tym samym silnikiem... tak mi się bynajmniej wydaje że C-klasa będzie ważyć mniej bo jest mniejsza.... jednak szukałem w necie ile taka C-klasa waży i niestety nigdzie nieznalazłem....
Pozatym C-klasa ma już nowocześniejszą bryłę...

Mi osobiscie bardziej podoba sie w124 A koniecznie chcesz benzyne? Moze w124 w jakims turbo klekocie?

Mi osobiście jeden jak i drugi podoba się tak samo bardzo
Jednak wybór padł na C-tkę z powodu że nie jest aż TAK kobylasta jak W124....

Tak, chcę w benzynie ponieważ tuż po kupnie chcę wpakować pożądną instalkę sekwencyjną...
Poza tym paliwo będzie mnie kosztować mniej przy tej samej mocy, przykładowo:

C250TD=150KM
spalanie ropy na poziomie 13L po mieście przy cenie ropy na poziomie 3,60pln =46pln za 100km

C220=150KM
spalanie gazu na poziomie 13L po mieście przy cenie gazu na poziomie 1,80pln =23pln za 100km

Tak wiem, wydam na instalkę około 4tys....
Ale kupując diesla, zapłacę za niego dokładnie tyle samo drożej, bo diesle są droższe...

Ale pamietaj ze nie kazdy mercedesowski silnik dobrze znosi gazownie. Ja jestem daleko od takich obliczen, bo przy liczeniu bierzesz aktualna cene gazu czy benzyne czy ropy. Nigdy nie wiadomo czy nie naloza na gaz jakis akcyz podatkow itp i wtedy gaz sie zrowna cena z ropa lub benzyna. No ale to twoj wybor. Myslimy o zakupie mercedesa mojemu tacie, ale on juz zapowiedzial ze nigdy wiecej nie chce gazu. Tylko i wylacznie ropa. Nasza nubirka jakos srednio akceptuje gazownika pod maska...

Cytat:
ale pamietaj ze nie kazdy mercedesowski silnik dobrze znosi gazownie

wiem... wiem... moja decyzja nie jest oczywiście jeszcze ostateczna... do zamiany samochodu trochę czasu jeszcze upłynie (zbieram kasę) więc pewnie jeszcze nie raz zmieni mi się zdanie...
...jedno tylko napewno się nie zmieni: to że kolejnym samochodem będzie c-klasa....

a ze sie tak zapytam, mniej wiecej do jakiej kwoty cie interesuje autko?

KLIKLK

czesc. przeczytalem ze macie problem z waga C Klasse ???
a wiec tak
C 180 1350kg
C200 1365 kg
C220 1410 kg
C280 1490 kg
C200 diesel 1380 kg
C220 diesel 1400 kg
C250 diesel 1450 kg
bardzo prosze dane sa z ksiazki technicznej (niemieckiej) oryginalnej od C280

Na początek W I T A M Was !!!

Oto moje '5gr' do tematu
Mam [ok.2 mies. - od roku auto jest w PL] c180 1994 rok

Auto wyjechało z fabryki z inst. gazową [SENTRONIC]
Przebieg ma 146000 km spala trasa ok.9 L miasto ok.13 L
Nie ma dużej różnicy przy jeździe gaz-benzyna .Oczywiście przy benzynie jest bardziej zrywny szczególnie to widać na niższych biegach.
Nie zauważyłem żadnych ujemnych skutków tego że auto 11 lat jeździ na gazie.
Waży 1350 kg i jest cholernie przyczepiony do drogi.
Ponadto nie wiem co to pisk opon na zakręcie nawet przy ostrych zakrętach i dużej prędkości
Co do mocy i przyspieszenia to wydaje mi się że to autko nie jest stworzone do jazdy sportowej tylko jako WYGODNA i bezpieczna limuzyna - tego od niego oczekiwałem i to mam.

Cytat:
C250TD=150KM spalanie ropy na poziomie 13L po mieście przy cenie ropy na poziomie 3,60pln =46pln za 100km

Nie wierze w to zeby 2,5td spalil 13 litrow - musialbys chyba caly czas jezdzic z maksymalna predkoscia obrotowa. I co do c180 to tez slyszalem ze 125km to zdecydowanie za malo, chociaz jezdzilem (i jezdze czasem) c220cdi (rowniez 125km) i zbiera sie dosyc zwawo (na drugim biegu przy mocnym dodaniu gazu wlaczal sie asr) A nie skusilby Cie w124 230ce?? Masa porywnywalna ale prestiz chyba wiekszy??

witam

to że w 124 waży dużo, to fakt
moje kombi to prawie 1700 kg i przy silniku 2,3 spala na trasie 10 literków (a wspomnieć trzeba że to automat), w miescie połknie ze 12. Oczywiście wszystko to na trybie skrzyni - standard (trybu economy nie używam wcale).

Przy tej masie, przy tej mocy i przy automacie - to dużo???
Możę mam hopla na punkcie 124, ale uważam że to zdecydowanie lepszy wybór.

pozdrawiam

1 wsza sprawa to spalanie - a więc oryginalna instrukcja C-klassy podaje mniejsze spalanie dla automata i dosyć często już się z tym spotykam.
Co do silnika w C180 to wydawało by się że mały ale to normalnej jazdy całkowicie wystarczający - a na marginesie mam własnie takie autko do sprzedania, ale rocznik 93 i ma delikatne kropki po gradzie, jednak sprzedam dosyć tanio bo za ok 14,900 do uzg.

witam,

a co powiecie na c 180 wersje sport kombi, ? ja wlasnie przymierzam sie do kupna takiego? czy cena 22tys to wg Was dobra cena? auo jest w skorze dosyc zadbane.

Witaj!!! Ja mam C250TD Kombi Sport rocznik 96. Co moge powiedzieć o tym autku jest po prostu super!!! Autko jest przyklejone do asfaltu. Jeżeli szukasz komfortowej limuzyny to odradzam wersje sport weź lepiej Elegance ponieważ sport jest nizszy o jakieś 25-30 mm i jest dość twarde a w kombi jescze troszke wiecej Co do silników 250TD nie pali w mieście 13 litrów to jakas głupota chyba ze sie rusza ze świateł z rurą wydechową przy asfalcie mi moja C pali 9-9,5 przy dość ostrym stylu jazdy i automacie. Moja C-klaska wprowadza na wagę 1550 kg.Skóra w mietku to bardzo fajna sprawa ale muszą być grzane fotele bo w zime troszke dupsko marznie

Mój ojciec ma E klase W124 też kombi ma tam pod maską 2.0 136km w automacie autko mu pali 10l na trasie zbiera sie bardzo dobrze. Ale ciekawosta dla was autko wazy o 150 kg mniej niż moje.

Co ci tu powiedziec cześci są średniej ceny ale napewno tak jak jeden kolega już powiedział są tańsze niż do BMW lub Audi. No i musisz pamietac ze tu nie masz paska rozrządu tylko łańcuch i to ci duzo kasy oszczędza.

A i jeszcze jedno wole starego mercedesa niż młodszego fiata lub cos innego.