MotoNews.pl
1 Przegób (144370/45) - NT

Przegób

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam klubowiczów,
Kupiłem wczoraj osłonę przegubu zewnętrznego, na wzór miałem starą gumę którą kiedyś zmieniałem z prawej strony, niestety okazało się że z prawej strony przegub i półoś mają większą średnicę, czy to jest normalne czy wychodzi na to że coś było kąbinowane ?

A może to osłona była kombinowana (stara była zmieniana, a i nowa może być z zamiennika i nieco niepasować lub być bardziej uniwersalna do kilku aut). Zmierz w aucie przeguby i porównaj. Możliwe, że ktoś zmienił np półoś...

Mnie się wydaje że osłony przegubu są takie same z 2 stron.
Sam niedawno wymieniałem i sprzedawca w sklepie mówił że strona nie ma znaczenia.

Dzięki panowie za zainteresowanie problemem, wygląda to faktycznie tak jakby ktoś kiedyś założył inną półoś i przegub ponieważ różnica jest dosyć duża (lewa stroan 72 mm średnica przegubu a prawa 83mm)

nioo to masz różny przód niezazdroszcze

niedosc ze do wymiany połoś i przegób to zostaje jeszcze piasta

powodzenia i wyrazy współczucia

piasty to raczej sa takie same tylko te zamienniki takie sa roznych firm a kazda firma inaczej produkuje

srednica otworu w piascie 1.4 a 1.6 16V to jest napewno!!!
bo mialem swapa i wymiana przodu byla obowiazkowa

takze w tym przypadku półosie, przeguby i piasty do wymiany mialem

jesli u niego poprzedni wlascicel ukrecic półoś czy zerwac przegób i byl na tyle cwany to poprzekladal elementy i niech inny sie martwi

dobrze ze mu sie nic niestalo

gdybys uwazniej przeczytal to mial napisane ze
cytat :
"lewa strona 72 mm średnica przegubu a prawa 83mm"

tak wiec stad wynika ze mial jadna strone od jednego modelu a druga od drugiego

pozdro

tak mi sie bynajmniej wydaje

Zgadzam się z przedmówcami - coś na bank było kombinowane bo osłona po jednej i po drugiej stronie dla modelu 1,4i jest taka sama. Pytanie tylko czy teraz trzeba to wyprostować (czytaj wymienić na oryginał) czy można kupić sobie osłonę na 83mm i śmigać dalej.