MotoNews.pl

Domykacz zamka/ centralny na podczerwień

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich,
Instrukcję przeczytałem, ale nie znalazłem nic w temacie, wyszukiwarka też zawiodła.
Posiadam ome b z 95, z centralnym na podczerwień (jeden przycisk na zdalnym ster). Jak zamknę z pilota, to pomimo przytrzymania przycisku nie domyka. Za pomocą kluczyka mogę domknąć (słychać). Z pilota otwiera bez problemu. Może, któryś z bardziej doświadczonych kolegów wie coś na ten temat?
pozdro.
maks

a czego nie domyka szyb?

Chyba chodzi o ryglowanie drzwi

Jeżeli masz jajowatego pilota z logo opla na gumowym, okrągłym przycisku, to powinieneś mieć też z boku malutki przycisk obok czerwonej diody. On służy do ryglowania.

A jeśli masz innego pilota to nie wiem

To powinien mieć 2 przyciski jeden duży i mały z boku pilota moja tak miała w orginalnym pilocie i ten boczny ryglował drzwi

zostałem wyprzedzony z odpowiedzią o kilanaście sek

Witam WSZYSTKICH,
Bardzo dziękuję za porady! Rzeczywiście mam dodatkowy przycisk na pilocie !!! Moje gapiostwo i przeogromna niewiedza (i bardzo sfatygowany pilot, że ledwo co widać na nim).
BARDZO DZIEKUJĘ,

pozdro,
maks

Szukam i szukam i znaleźć nie mogę...Wybaczcie laikowi, że pyta.A po co to domykanie jest w ogóle, przecież rygluje jak się ten duży przycisk wciśnie...Co daje owo "domykanie"tym małym przyciskiem???

Domykanie przynajmniej u mnie działa z kluczyka.A po co to jest ? A po to ,że gdy wychodząc z samochodu ,gdzy juz zamykasz samochód zauważysz otwartą szybe lub szyberdach ,nie musisz wsiadac do samochodu,tylko wkladasz kluczyk w zamek drzwi ,przekręcasz w lewo na maxa ,przytrzymujesz i szybki zamykaja sie same.

domykanie a ryglowanie to dwie rózne rzeczy.domykanie to patrz post nizej ,a ryglowanie ??? Po zamknieciu samochodu tylko duzym przyciskiem ,mozna samochód otworzyć od wew klamką wew.po zaryglowaniu ,nie otworzysz samochodu ani od zew,ani od wew.
I jeszcze jedno.Naciskajac ten duzy przycisk w oplowskim pilocie włącza się immobilizer !!!!!

To domykanie szyb u mnie tez jest ale jak dłużej przytrzymam ten duży przycisk na pilocie (podczerwień,wbudowany w kluczyk). Ale po co ten mały? Jak zarygluję drzwi dużym i wcisnę ten mały to jeszcze cosik słychać - doryglowywanie?????? Po co takie cosik i co daje? hmmm...

Marcin czytaj !!!!!!!!!!!!!!!!

ryglowanie do zabezpieczenia zamka przed otwarciem specjalnymi narzędziami np. metalową listwą pociągając za klamkę od wewnątrz jak na filmach

chyba juz jasne - a może nie

Zacznijmy tak!!! U mnie trzeba dwa razy kliknąć pilotem żeby ten tzw. rygiel zaskoczył, u was macie oddzielnie mały przycisk. Zróbcie tak:
- otwórzcie jedne drzwi (którekolwiek, najlepiej tylne za kierowcą);
- zatrzaśnijcie pilotem zamek - klikając raz (lub dużym przyciskiem u niektórych);
- spróbujcie w otwartych drzwiach wyciągnąć ręcznie rygielek (to coś co wskakuje w drzwi jak się zamyka auto), zapewne udało się go wam wyciągnąć!!!
Teraz 2 próba:
- otwórzcie jedne drzwi (tylne za kierowcą);
- zatrzaśnijcie centralnym drzwi dwukrotnie klikająć lub klikając najpierw dużym potem małym przyciskiem na pilocie;
- teraz spróbujcie ręcznie odryglować otwarte wcześniej drzwi, i drzwi u kierowcy!
Niech zgadnę!!!
NIE UDAŁO SIĘ !!!

To teraz uruchomcie wyobraźnie:
Stoi sobie OMCIA z ciemnej ulicy, podchodzi zainteresowany klient, tłucze szybę i chce sobie wyciągnąć rygielek aby do auta się dostać, a tu d...... rygielki nie wychodzą. Do auta trochę trudniej sie wchodzi przez wybite okno, niż przez otwarte drzwi. Drugi problem, klient jest już nieco cwańszy i w tłuczenie szyb się nie bawi, więc ciągnie drutem za cięgno od drzwi (pod uszczelką) i znowu......
Chyba rozjaśnilem pogląd na temat ryglowania drzwi!

--------------------------------------------
A jak nie wiemy co robić, to róbmy to!!!

Baaaardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Ha, no nie złe ustrojstwo ta Omedzia!
Pozdrawiam serdecznie, od dziś klikam oboma przyciskami!

A domykanie szyb z pilota lub z kluczyka, to NIE ryglowanie!!!

znowu się czegoś nowego dowiedziałem
zaraz pójde sprawdzić

Witam,
Przepraszam, że użyłem słowa 'domykanie' zamiast 'ryglowanie' przez co wprowadziłem kolegów w błąd.
Sprawdziłem, działenie w mojej omie jest następujące:
- zamknięcie zamków dużym przyciskiem, jeśli się przytrzyma ten przycisk okna się domkną, jak jest się w środku nie można otworzyć drzwi od środka (klamka nie działa), ale można ręcznie odblokować zamki przez wyciągnięcie blokady drzwi, można również uruchomić silnik (nie następuje odblokowanie zamków),
- po zamknięciu jw. i zaryglowaniu (naciśnięcie małego bocznego przycisku) nie można otworzyć dzwi od środka, po włożeniu kluczyka do stacyjki i przekręceniu następuje odblokowanie zamków).
Pozdro,
maks

[ wiadomość edytowana przez: omegabmaks dnia 2006-03-07 19:37:12 ]

no to skoro jest post o ryglowaniu to ja się zapytam o moje ryglowanie
a dokładnie o jego brak w niskich temperaturach jak temperatura wzrośnie to działa. Mam pilota z dwoma klawiszami i srebną klamrą u góry. Dwukrotne naciśniećie klawisza zamykania spowoduje ryglowanie drzwi. Gdzie szukać urządzenia odpowiedzialnego za to, dzis wymieniłem siłownik w drzwiach bo był zwalony i myślałem że to jest powodem ale siłownik działa zamyka ale się drzwi nie ryglują

w końcu sprawdziłem u siebie.
u mnie alarm (nie orginalny) rygluje automatycznie,po ok.3s słychać ryglowanie (no i rygluje-sprawdzone).Nie muszę 2x wciskać