lolorama Toyota Carina E Rzeszów | Witam. Właśnie zrobiłem badania techniczne mojej Cariny ('95), na liczniku ma 178800, ale ile ma naprawdę to nie wiem. Mam pytania odnośnie poszczególnych cyferek na wydruku, który dostałem podczas badań. Mechanicy powiedzieli, że jest całkiem dobrze, ale do naprawy (toczenie lub wymiana) są tylne bębny hamulcowe i przedni lewy łącznik stabilizatora. Jak ktoś może to proszę o analizę poniższych liczb:
1. kontrola wstępna geometrii kół:
- oś przednia: -1m/km,
- oś tylna: +3m/km
2. kontrola amortyzatorów:
- oś przednia: amplituda drgań 22mm lewa i 22mm prawa, tłumienie drgań 83% lewa i 83% prawa, różnica 0%, masa 607kg
- oś tylna: amplituda drgań 31mm lewa i 31mm prawa, tłumienie drgań 79% lewa i 79% prawa, różnica 0%, masa 460kg
3. kontrola hamulców:
- oś przednia: max siła hamowania lewa 2,09kN, prawa 2,08kN, różnica 0%, max różnica pomiędzy siłami hamowania: 7%
- oś tylna: max siła hamowania lewa 1,24kN, prawa 1,45kN, różnica 14%, max różnica pomiędzy siłami hamowania: nie podano
- hamulec postojowy: max siła hamowania lewa 1,75kN, prawa 1,43kN, różnica 18%, max różnica pomiędzy siłami hamowania: 32%
- owalność nie była sprawdzana w żadnym przypadku
- skutecznośc hamowania - nie ma żadnych liczb (każdy przypadek)
4. ocena końcowa:
- całkowita siła hamowania - hamulec roboczy: 6,86kN
- całkowita siła hamowania - hamulec postojowy: 3,18kN
- dopuszczalny nacisk na pedał dla hamulca roboczego: 500N
- dopuszczalny nacisk na dźwignię dla hamulca ręcznego: 400N
To są wszystkie dane liczbowe jakie widnieja na wydruku. Jest tam też kilka pozycji bez żadnych wpisów. Amortyzatory to śa chyba w niezłym stanie, a co do inych rzeczy to proszę o podpowiedź.
Mam instalację gazową - zrobili jescze kontolę spalin (wyregulowali - miałem za ubogą mieszankę i auto na luzie trochę szarpało - 500obr/min - teraz jest 1000obr/min).
Pozdrawiam. |