Różne wersje liczników w Ponym

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dzieki temu wątkowi
wątkowi
zacząłem sie zastanawiać jak to jest z tymi róznymi wersjami liczników w Ponym
Bo z tego co widziałem są wersje:
1) ze wskaźnikiem paliwa po jednej stronie i temperatury po drugiej bez obrotomierza
Licznik1
2) ze wskaźnikiem paliwa i temperatury po prawej i obrotomierzem po lewej i prękościomierzem wyskalowanym do 200
Licznik 2
3) jak w pkt.2 ale bez obrotomierza

Do tego dochodzą jeszcze wersje z prędkościa w milach

A moim Ponym GLS '91 1,5 gaźnik jest jeszcze inaczej bo wsk. temp. i paliwa jest po prawej a wyskalowany jest do 180 i orginalnie nie było obrotomierz który został dołożony.
Licznik
Natomiast znajomy ma Excela z tego samego roku na wtrysku i zegary jak w pkt.2

I w zwiazku z tym urodziła mi się teoria że liczniki do 180 w gaźnikowcach, a do 200 w wtryskach. No i teraz pytanie czy ktoś moze potwierdzic moje wywody , no i wjakich modelach były zegary z pkt. 1?

[ wiadomość edytowana przez: perek_83 dnia 2006-02-17 11:22:48 ]

Mysle ze zalezy to od typu nadwozia. Mam ponego 1,5 gls, gaznik, 91 rok, sedan i mam predkosciomierz wyskalowany do 200. Obrotomierz fabryczny po lewej i po prawej paliwo plus plyn

no to moja teoria poszła się ...... do lasu
bo mój to też sedan w wersji GLS 1,5 gaźnik z początku 91 bo 1 rej. w maju 1991, ale co może ważne kupiony w Polsce z salonu

a tak propo ma ktoś jeszcze zegary wyskalowane do 180 ??

a ma skrzynie 4 czy 5?? bo może tu też jest różnica i wtedy w wersjach 4 biegowych będzie do 180 a w 5 do 200

To też nie to mam skrzynie piątke

Obrotomierz to raczej zależny od wyposarzenia auta, predkosci raczej jak pisałeś (wtrysk 200) albo ewentualnie od rocznika, a te ... co po obu stronach licznika ma paliwo i temperatura to nei mam pojęcia (chyba jakaś starsza wersja).
Pomijam sprawe mil.
Pozdrawiam.
Misio

Moj tez kupiony w kraju, pierwsza rejestracja 1 czerwiec 91 Sam nie wiem jak jest z tymi wersjami. Ja mam 91 roj i przod z zadartymi swiatlami, kragla atrapa chlodnicy (kratka a nie takie podluzne prety) a tylne swiatla stopu maja ksztalt trojkata (inne niz wiekszosc ponych). Poza tym mam ta fajna kierownice trojramienna, a znajomy w sedanie z 91 roku ma zarowna inna kierownice jak i przod...

[ wiadomość edytowana przez: pall_mall dnia 2006-02-19 16:07:08 ]

przód masz taki jak w moim (zdjecie w profilu)??
no bo tył to też mam inny niż większość znaczy się chyba tak jak u ciebie i przeciwmgielne w lampie zespolonej a nie w zderzaku
A no i kierownice też mam trojramienną

[ wiadomość edytowana przez: perek_83 dnia 2006-02-19 16:12:01 ]

ja mam licznik do 180 wyskalowny, 1 rej w lipcu 91, na gazniku mozna powiedziec ze full opcja bo sa el szyby, szyberdach, otwieranie klapy na kluczyk ( juz nie ma) i ze srodka obrotomierz, radio, central i alarm

Z tego co widze po zdjeciach Ponego Dawciola to jest to taki sam model jak mój czyli może te z nowszym przodem i tyłem maja zegary do 200 ??

Mam inny przód niz Perek, zupelnie inna atrape chlodnicy i migacze...

no to teraz juz wszystko jasne nowy przód licznik do 200 stary przód do 180

Chyba faktycznie tak jest jak piszesz bo u mnie jest nowy przód, tył sedan przeciwmgielne w lampach, elektr szyby, bagażnik z kluczyka i ze środka, tak samo ze środka wlew paliwa, obrotek po lewej stronie prędkościomierza (200 km/h) a po prawej wsk palwa i temp.

Moj to 91r gls benzyna i mam 180