| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2006-02-18 20:38:45
przód, tył ?? wszystko ??...noooo...jak siedzi ?? Są tylko 3 opcje /nie ma cudów!/ : 1. sprężyny ( oki ale tak naprawdę NIE oki ) 2. Amortyzatory 3. wyciągnij te 200 kg balastu, który wozisz bo ktoś Ci powiedział że Espero jest za lekkie |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2006-02-18 20:56:31 dobra..odpada punkt 3 (poważnie)
zostają tylko 2 ...nie jest źle
Jesteś pewien że kupiłeś dobre spręzyny ?? ..Czarek R. ostatnio kupił "wzmocnione" i prawie mu się auto nie podniosło! ..natomiast jak np. Heniu HenBas wymienił "zestaw" (fedry&amorki /Al-Ko właśnie/) to środek ciężkości miał aż za wysoko chyba Amorki mają związek...załóż AL-KO ..to się konkretnie przekonasz ...pewnie chodzi o to że większa "twardość"powoduje zdecydowanie mniejsze "ugięcie" ...oczywiście |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2006-02-18 21:53:33
he he he ...pamiętam że miałeś tył taki wyjątkowo "kozacki" jak przyjechałeś kiedyś po wymianie na Muchowiec...i że mówiłeś co po samych fedrach było prawie nic poprawy ale dołożone AL-KO dały dobry efekt
Nie wiem jakie by wyskokie trza by mieć Espero na tem zimem ....i co na kołach coby normalnie jeździć ....ale faktycznie ,,,przedwiośnie a Ty sie zaczynasz wieszać ...to już prawdziwy niefart
Pozdrowionkaaaa! |
mellowM Jaworzno | 2006-02-19 09:33:08 ok a słyszeliście o pdkładaniu gum pod sprężyny bo wiem że coś takiego stosują np. kolo zrobił sobie takie podkładki w Vectrze i autko mu się podniosło i jeszcze zalożył 15' felgi słyszałem też że oddają spręzyny do rozciągania do ''kowali'' jak się na to zapatrujecie ?? |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2006-02-19 12:04:38 daj se spokoj z takimi domowymi metodami, sprezyny u kowali to mozna do rydwana naciagac a nie do samochodu, ze juz o podkladaniu gum nie wspomne.
w tym wypadku wybierasz miedzy autem bezpiecznym LUB wyzszym. |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2006-02-19 12:31:07
Słyszeliśmy....Tata Koliberka o mało "dzięki" temu "wynalazkowi" się nie rozwalił Esperakiem...(po niechcącym ataku na muldę chyba) ...skończyło się tylko na połamanych spręzynach Podsumowując: montaż gum na sprężynach to KOMPLETNY DEBILIZM ! |
Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2006-02-19 14:00:46 dokładnie...... niewiele brakowało.... efektem wylecenia w powietrze były złamane obydwie fedry z tyłu......
już przed tym incydentem autko siedziało....... a po tym orał o ziemie ... przy wyskoku.. jedna z gum nawet wyleciała..... cholernie niebezpieczne dziadostwo.... nawet nie myśl o tym badziewiu..... jedyny skuteczny sposób to wymiana sprężyn W KOMPLECIE z amorkami.... zmieniłem na fabryczne fedry + amorki DACO gazowe... tył podniósł się bardzo ładnie i co ciekwe wiele nie opadł po kilkudziecięciu tys. km...... tak wyglądał po wymianie... (w baganziku 4 zgrzewki wody mineralnej + koło zapasowe i zbiornik toroidalny)
tak wygląda teraz (fotki z wczoraj ) (w bagażniku koło+zbiornik)
z przodu też mam nowe fedry + nowe amorki gazowe...
pozdro |
shum Esperal Sosnowiec | 2006-02-19 16:03:31 A MOJA FURKA ŁADNIE MA TYL NA WYSOKOŚCI |
mellowM Jaworzno | 2006-02-19 23:03:31 Dzięki za szereg porad i doszedłem do wniosku ,że nie ma co głupieć z jakimiś wynalazkami tylko wymienić to co trzeba wymienić i powinno być oki tylko nie wiem czy wywalić też te 2 sezonowe sprężyny z tyłu czy tylko wymienić amorki bo z przodu nie widze innej mozliwości tylko wszystko do wymiany. Myślę ze się nie rozczaruję po takim nadwyrężeniu portfela |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2006-02-19 23:19:35 moim zdaniem..wymiana sprezyn z tylu jesli nie sa strasznie zjechane nie da ci specjalnego efektu..ale z drugiej strony jak i tak beda wymieniane amory z tylu i calosc bedzie rozebrana a komplet sprezyn na tyl to jakies 130zeta to chyba warto zrobic..bedziesz mial pelen komplet na obie osie |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2006-02-20 08:08:50 Może i ja cosik wrzucę do dyskusji.
Jełśi zakładacie gazowe ALCO, to wg mnie oryginalne spręzyny dla tych amorków są za miękkie, zwłaszcza z przodu. Przód się znacząco podnosi (silny amortyzator), ale amplituda skoków ma nierównościach jest dość duża i myślę, że przód pracuje w większości na amortyzatorze- spręzyna nie jest w stanie mu pomóc. Z drugiej strony amortyzator jest twardy i dołożenie twardszych spręzyn może pogorszyć komfort jazdy. A może moje spręzyny są juz wyrobione-są chyba jeszcze fabryczne. ALCO jest trwałym amortyzatorem, zrobiłem na nich 50tys. i trzymają się b.dobrze, nawet różnice w zużyciu prawa-lewa strona są minimalne. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-02-20 09:05:44 Podnosić... Tarpana chcecie mieć? Wiele nowych aut szura brzuchem po śniegowych garbach i trzeba się do tego przyzwyczaić. |
Dariusz Espero 2.0 CD Sosnowiec | 2006-02-20 13:41:07
O cholera, to ja tej zimy zacząłem dochodzić do wniosku, że wszystko to musi być winą "zapadającego się" fotela kierowcy, już widziałem siebie jak na jakmś wyboju pozostaję wraz z fotelem pod autem , a Esperak przejeżdża górą.
A tu okazuje się, że inni też trą brzuchem po lodzie - jednak cieszy, że należę do większej populacji "trących brzuchem". |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2006-02-20 14:12:48 ja nie wiem czy to "brzuch" bo w zyciu nie przytarlem podwoziem nawet majac uszkodzone sprezyny..natomiast nagminnie uderzam chlapaczami ktore przez swoja sztywnosc daja zludzenie dzwiekowe uderzania calym samochodem |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2006-02-20 14:19:02
Chciałbym ci Bogdan1 powiedzieć że do tematu gum w sprężyny sam podchodzilem chłodno, ale z tyłu one w niczym nie przezakdzają. Auta tez nie podnosza drastycznie, jedyne ich zadanie to nie pozwolenie na dobijanie. Z przodu może to być jak najbardziej nierozważne. Ale co do tyłu to ja chciałbym zobaczyć kto ma dobry tył, a głównie silent blocki na belce, bo dam sobie ręke uciąć że 80% ma tył wywalony ... a to jest nierozważne... Na gumach w sprężynach z tyłu zrobiłem 40tys km i jest OK |
HenBas Klubowy Weteran Ford Focus 1,6; Astr ... Chorzów | 2006-02-20 14:23:04 Dodam do tego tematu jeszcze kilka słów:
- takiej zimy w Polsce, a w szczególności w jej południowo-wschodniej części nie pamietają nawet najstarsze egzemplarze Esperaków
Dlatego nie dziwmy się, że czasem cioramy brzuchami o nieodśnieżone podłoże ! Ale teraz nadchodzą dużo gorsze chwile - dziury i wyrwy w asfaltach to niestety tragiczna codzienność dla naszych aut |