MotoNews.pl

Nagły wzrost spalania.....

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W przeciągu dosłownie 2 dni mój Peugeot 205 zaczął palić gigantyczne ilości gau.....Normalnie na 9 litrach przejezdzałem ok 90 km (w mieście). Teraz jest problem żeby przejechać 60....Dodam, że auto odpalane na gazie i zdaję sobie sprawę z ilości gazu potrzebnych na rozgrzanie zimnego reduktora ale wcześniej tak nie było.....Reduktor do regeneracji? może jakaś nieszczelność?
Jak pisałem usterka pojawiła się praktycznie z dnia na dzień.

Pozdrawiam

miom zdaniem reduktor ma już dosyc odpalania na gazie bez wszesniejszego zagrzania silnika.Jak byłaby jakas nieszczelnosc to byś czuł gaz w aucie podczas jazdy lub na postoju.
A ile juz masz przejechane na tym parowniku ??

miom zdaniem reduktor ma już dosyc odpalania na gazie bez wszesniejszego zagrzania silnika.Jak byłaby jakas nieszczelnosc to byś czuł gaz w aucie podczas jazdy lub na postoju.
A ile juz masz przejechane na tym parowniku ??

Szczerze mówiąc to nie wiem ile, bo kupiłem autko dośc niedawno (koniec listopada). Ale na najnowszy nie wygląda i poprzedni właściciel coś wspominał o przejrzeniu instalacji. I czasem czuję gaz......Tak więc waszym zdaniem wymiana reduktora i po kłopocie?

Pozdrawiam

Cytat:
2006-03-13 01:11:19, tomek205 pisze:
Szczerze mówiąc to nie wiem ile, bo kupiłem autko dośc niedawno (koniec listopada). Ale na najnowszy nie wygląda i poprzedni właściciel coś wspominał o przejrzeniu instalacji. I czasem czuję gaz......Tak więc waszym zdaniem wymiana reduktora i po kłopocie? Pozdrawiam

nowy to koszt okolo 300zl regeneracja to koszt okolo 150zl jedz do gazownika niech Ci go rozbierze i oceni to bedziesz wiedzial co i jak

A dlaczego odpalasz na gazie? Czyżby zasilanie Pb uwalone? Czy to I gen.??? Jeżeli tak, to nowy parownik długo Ci nie posłuży

Cytat:
2006-03-13 08:38:59, omegolotC30NE pisze:
A dlaczego odpalasz na gazie? Czyżby zasilanie Pb uwalone? Czy to I gen.??? Jeżeli tak, to nowy parownik długo Ci nie posłuży

czemu uwazasz ze odpalanie na gazie nie sluzy? ze membrany szytwnieja czy cos takiego? ostatnio rozebralem parownik ktory przejezdzil 8 lat i 500tys km i nie byl w tragicznym stanie a samochod byl tylko palony na gazie ale to byl oryginal Lovato

U mnie w seicento też spalanie wzrosło (do 10-14l/100 )
dopiero po jakimś czasie doszedłem, że winę ponosi uszkodzony termostat w ukł. chł.(ze względu na brak wskaźnika temperatury trwało to dość długo -szukanie awarii).
Po naprawie spalanie 7-9l/100

...ano nie służy za bardzo. Szczególnie uruchamianie zimnego silnika. Zapalanie na gazie jest w miarę uzasadnione w silnikach gażnikowych mających "ssanie" sterowane ręcznie- korzyść to brak spłukiwania filmu olejowego z powierzchni cylindra przez bardzo bogatą mieszankę paliwowo-powietrzną.W II generacji Lpg, jeżeli jest możliwy rozruch awaryjny na gazie, to ciepły silnik owszem można, ale poranny rozruch na lpg to żadna oszczędność - wręcz przeciwnie....

...ano nie służy za bardzo. Szczególnie uruchamianie zimnego silnika. Zapalanie na gazie jest w miarę uzasadnione w silnikach gażnikowych mających "ssanie" sterowane ręcznie- korzyść to brak spłukiwania filmu olejowego z powierzchni cylindra przez bardzo bogatą mieszankę paliwowo-powietrzną.W II generacji Lpg, jeżeli jest możliwy rozruch awaryjny na gazie, to ciepły silnik owszem można, ale poranny rozruch na lpg to żadna oszczędność - wręcz przeciwnie....

Przepraszam za te posty, powieliły sie "same"

Cytat:
2006-03-13 06:30:53, fend18 pisze:
nowy to koszt okolo 300zl regeneracja to koszt okolo 150zl jedz do gazownika niech Ci go rozbierze i oceni to bedziesz wiedzial co i jak

No bez przesady że 300zł zobacz na allegro ile kosztuja parowniki.omvl-r90 do dużych pojemnosci dałem 225zł i taki też może byc.