Uszczelka pod obudowa filtra powietrza [ Samara ]

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Wczoraj rozbierajac obudowe od filtra powietrza w celu dostania sie do gaznika zauwazylem ze miedzy gaznikiem a (chyba) mixerem gazu ( tam gdzie wchodzi rura z LPG ) nie ma zadnej uszczelki , polonczenie te raczej niema szczelnosci bo przerwa jest tam dosyc spora . W zwiasku z tym moje pytanie jest nastepujace . Czy powinna tam byc uszczelka ?

Pytam bo wydalo mi sie to dziwne , bo jak mixera tam niebylo to polonczenie gaznik - obudowa filtra bylo szczelne bo jest tam uszczelka . Czy nie wali tamtedy jakies lewe powietrze? czy niema to wiekszego znaczenia ?

dostaje ci sie tam powietrze omijajac parownik... jak duze znaczenie od strony filtra moze to miec-nie wiem, ale podejrzewam ze wieksze bedzie mialo od spodu (pomiedzy gaznikiem a obudowa filtra), bo jezeli tam masz dziure, to caly syf wali w gaznik omijajac filtr. ja mam gazisko i jest uszczelka. moze jak ci zakladali to byly szpilki za krotkie a tak z ciekawosci - w mikserze masz 2 czy 4 przykrecone?

mam 4 szpile , a przerwa jest miedzy gaznikiem a mixerem , umnie mixer jest miedzy obudowa filtra a gaznikiem ( lezy na ganiku ) . Polonczenie mixer- obudowa filtra jest szczelne , ale mixer -gaznik nie i wlasnie sie zdziwielm jak zobaczylem , tamtety musi walic lewe powietrze jak niema tej uszczelki . Moze to ma wplyw i na osagi silnika? moze to jest problem bo pisalem w innym watku juz ze mam muloty silnik chociaz cisnienie na garach jest git

dziura tam moze miec wplyw na wiele roznych rzeczy, niewykluczone ze juz masz dysze do czyszczenia/wymiany przez to jak dla mnie...a tak btw: a uszczelke pomiedzy mikserem a obudowa masz?

Cytat:
2006-07-27 13:06:37, Koz3r pisze:
mam 4 szpile , a przerwa jest miedzy gaznikiem a mixerem , umnie mixer jest miedzy obudowa filtra a gaznikiem ( lezy na ganiku ) . Polonczenie mixer- obudowa filtra jest szczelne , ale mixer -gaznik nie i wlasnie sie zdziwielm jak zobaczylem , tamtety musi walic lewe powietrze jak niema tej uszczelki . Moze to ma wplyw i na osagi silnika? moze to jest problem bo pisalem w innym watku juz ze mam muloty silnik chociaz cisnienie na garach jest git

troche to dziwne... zasadniczo i pobierznie jeszcze sie z taka "konstrukcja nie spotkałem raczej mixer daje sie zawsze do srodka

Cytat:
troche to dziwne... zasadniczo i pobierznie jeszcze sie z taka "konstrukcja nie spotkałem raczej mixer daje sie zawsze do srodka

Ja też mam mixer pod filtrem powietrza! Wiem że najczęściej montują go wewnątrz ale ja mam pod nim.

Cytat:
2006-07-27 17:09:44, arii82 pisze:
Ja też mam mixer pod filtrem powietrza! Wiem że najczęściej montują go wewnątrz ale ja mam pod nim.

jakos nie zauwarzyłem albo nie zwróciłem uwagi zastanawia mnie jaki ma to wpływ na podawanie mieszanki (po za tym ze na bank jest to konstrukcja delikatniejsza:|

Cytat:
zastanawia mnie jaki ma to wpływ na podawanie mieszanki (po za tym ze na bank jest to konstrukcja delikatniejsza:|

co do wpływu na mieszanke to nie wiem, ale mikser napewno jest bliżej gardzieli gaźnika.
A jeżeli chodzi o delikatność to jeszcze z tym nie miałem problemów, jedynym mankamentem jest wysokość, podnosi się do góry filtr powietrza i ociera o wygłuszenie maski!

Koledzy zaczynamy od dolu czyli najpierw jest :
1. Gaznik
2. Oring gumowy nalozony na gaznik ( dopasowac sobie we wlasnym zakresie)
3. Mikser
4. Obudowa filtra

I wszystko na ten temat

Cytat:
Koledzy zaczynamy od dolu czyli najpierw jest :
1. Gaznik
2. Oring gumowy nalozony na gaznik ( dopasowac sobie we wlasnym zakresie)
3. Mikser
4. Obudowa filtra

nie dokładnie tak!
czsem jest taki zestaw i to najczęściej :
1 gażnik
2. oring gumowy
obudowa filtra a w niej uszczelka a naniej mikser

Cytat:
2006-07-27 18:00:09, arii82 pisze:
nie dokładnie tak! czsem jest taki zestaw i to najczęściej : 1 gażnik 2. oring gumowy obudowa filtra a w niej uszczelka a naniej mikser

dokladnie tak...

[quote]
2006-07-27 18:00:09, arii82 pisze:
nie dokładnie tak! czsem jest taki zestaw i to najczęściej : 1 gażnik 2. oring gumowy obudowa filtra a w niej uszczelka a naniej mikser

Mikser masz w obudowie filtra, hmmmm
Ciekawi mnie to !

Cytat:
Mikser masz w obudowie filtra, hmmmm
Ciekawi mnie to !

ja nie mam ale już w nie jednej 07 widziałem, różni się to tym że przewody są w puszczane przez wywiercone otwory do filtra powietrza i dopiero mikser jest nakręcany na filtr powietrza wszystko skrywa pokrywa obudowy filtra powietrza.
Zyskujesz na tym, że obudowa nie podnosi się o wysokość miksera. A czy t jest lepsze to nie wiem.

W zasadzie powiem ze to jeden KIT. Czy bedziesz mial pod czy nad dzialanie jest takie same. Widocznie w nowszych instalajach zaczeli tak montowac

Cytat:
2006-07-27 20:50:46, pawel0240 pisze:
W zasadzie powiem ze to jeden KIT. Czy bedziesz mial pod czy nad dzialanie jest takie same. Widocznie w nowszych instalajach zaczeli tak montowac

mam jedna 7 letnia instalacje i tak jest w poprzedniej ładzie miałem 8 letnia i tak było , w tej ładzie mam 2 letnia i tak jest... w ksiazkach o gazie które mam na płytach tez tak jest....

generalnie zalezy to chyba od pomyslowosci instalatora... generalnie duzo czesciej widzialem miksery w obudowie filtra, co moze byc dobrym rozwiazaniem - nie dokladasz uszczelek i nie robisz takiej konstrukcji z ilustam elementow (cos jak wieza z klockow)...

no ja mam wlasnie zestaw

1 gaznik
2 mixer
3 obudowa filtra

i wlasnie niemam oringu na łaczeniu mixer-gaznik , kur... porozstawiam ja ich w tym zakladzie od gazu , sie szybko znajdzie rozwiazanie , dobrze ze wogle to zauwazylem tylko szkoda ze pozno tak , bo gaz mam od niecalego roku..

Pozdrawiam

Witam ja tez mam mixer pod obudowa filtra powiettrza. i miedzy mixerem i gaznikiem nie mam uszczelki, kiedys dorobilem sobie i zalozylem takową uszczelke i moje auto stracilo na osiagach. wywalilem ja i calyczas auto jezdzi mi ok. nie skacza obroty itp....

no dobra, filtr powietrza tez mozna wywalic skoro powietrze ma sie dostawac poza nim....

bardziej boje sie syfu w gazniku i silniku niz utraty osiagow ( co zreszta mnie dziwi z tymi osiagami ) . Tak czy inajczej niedlugo bede jechal do gosci od gazu bo mam przeglad gwarancyjny to zapytam czy to bylo celowe dzialanie i czy niemaja uszczelki dlamnie .