MotoNews.pl
12Pomocy - jakies zwarcie w instalacji (135092/18) - NT

Pomocy - jakies zwarcie w instalacji

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Przedchwila jezdzilem Carinka i zauwazylem ze:

1. Przy wylaczonych swiatlach jak nacisne na hamulec to zapalaja sie swiatla stopu i podswietlenie zegarow i tablicy rozdzielczej.
2. Gdy wlaczam swiatla, oprocz nich wlaczaja sie tez swiatla stopu, ktore nie gasna, naciskanie hamulca nie ma na nie wplywu.

Jest ciemno i pada deszcz wiec nic zbytnio nie moglem sprawdzic, zajrzalem tylko do bagaznika, gdzie kable do swiatel kiedys sam laczylem bo mialem wymieniana klape, ale tam sa raptem chyba 4 male kabelki, sprawdzalem ich izolacje i jest ok.

Co to moze byc ? .... kosmici

Posprawdzaj dokładnie masy na lampach, zarówno przy lampie jak i przy budzie.
Pozdro.

Sprawdzilem wszystkie kable od tylnych lamp, mase tez i nic....

Swiatla dalej wariuja, nawet zauwazylem, ze jak nacisne hamulec to wlaczaja sie z przodu postojowki .
Dzisiaj zrobilem maly eksperyment z bezpiecznikami, wlaczylem swiatla (czyli odrazu zapalily sie stopy), i wyjalem bezpiecznik od stopow i nic sie nie stalo, stopy nie zgasly, ale jak wyjalem bezpiecznik od tylnych swiatel to wtedy tylne swiatla i stopy zgasly. Narazie naszczescie nie mam potrzeby nigdzie jezdzic, bede dalej myslal tylko niech sie pogoda poprawi.

Hmm... ale to jest klasyczny objaw braku masy
Pozdro.

Cytat:
2006-02-13 01:34:36, Perzan pisze:
Hmm... ale to jest klasyczny objaw braku masy Pozdro.

Czy masa to jest ten jeden gruby kabel wychodzacy z wiazki kabli idacej po tylnym pasie ? Jest on przykrecony do tylnego pasa, odkrecilem go przeczyscilem ta blaszke ktora styka sie do blachy. Czy sa jeszcze inne masy ?

Cytat:
2006-02-13 11:41:45, CzapCzap pisze:
Czy masa to jest ten jeden gruby kabel wychodzacy z wiazki kabli idacej po tylnym pasie ? [...]

Nie wiem jak to jest u Ciebie. W mojej jest na pewno trochę inaczej. Z tego co zaobserwowałem u siebie to masa jest ciągnięta do lampy osobnymi kablami ze złączkami po drodze. Poszukaj, może któraś kostka Ci nie kontaktuje ?
Masa na 99,9% to biały z czarnymi paskami.
Pozdro.

Rozlaczylem te kabelki ktore laczylem rok temu, zailozowalem je ponownie i nic ... Przeczyscilem kostki od lamp, nawet dalem troche wd40 i nic .... Dzis jade do mechanika z toyoty . Pozdro

Nie jestem znawca, ale zobacz moze tam gdzie wklada sie zarowki plytka jest gdzies zasniedziala i moze byc zwarcie, przeczysc styki i zobacz moze bedzie ok, pamietam mialem raz tak w Poldku wyjalem przeczyscilem i bylo ok, u ciebie moze byc cos innego, ale jak narazie metoda chalupnicza zrob we wlasnym zakresie a jak sie nie uda no coz sprawa dla elektryka

Wlasnie wrocilem ... przeczyscilem wszystkie oprawki zarowek wraz z zarowkami i dalej to samo Nie mam pojecia co sie dzieje .Pozdro

Poszedlem do samochodu i ku mojemu zdziwieniu wszystko dzialalo jak nalezy ale i tak pojechalem do mechanika, niestety nic nie mogl stwierdzic bo wszystko dzialalo . Powiedzial, ze jak sie to powtorzy to zebym wtedy do niego przyjechal. No i qrwa jak wracalem od niego do domu zaczelo sie dziac znowu to samo. Jutro znowu musze sie do niego wybrac. Pozdro

Cytat:
2006-02-14 21:08:59, CzapCzap pisze:
Poszedlem do samochodu i ku mojemu zdziwieniu wszystko dzialalo jak nalezy ale i tak pojechalem do mechanika, niestety nic nie mogl stwierdzic bo wszystko dzialalo . Powiedzial, ze jak sie to powtorzy to zebym wtedy do niego przyjechal. No i qrwa jak wracalem od niego do domu zaczelo sie dziac znowu to samo. Jutro znowu musze sie do niego wybrac. Pozdro

To sie nazywa zlosliwosc rzeczy martwych kilka razy to przerabialem )

Wiesz co naprawde dziwne, ale czasami tak jest, lepiej nie odpuszczac bo moze sie cos bardziej wkurw........ego przytrafic. nie wiem zobacz bezpieczniki moze tam cos wypatrzysz choc nie wiem czy to akurat pomoze ale trzeba probowac wszystkiego

czapczap, masz przebicie miedzy skrzynką bezpiceczników / włącznikiem stopu /żarówkami.po prostu kable idą równolegle: te od stopu i od postojowych. Propozycja: Przeiągnij dodatkowy kabel między skrzynką bezpieczników/pedałem hamulca a żarówkami stopu.

no to napisze dla potomnych ...

Przyczyna zamieszania byla lewa zarowka tylna ... niby swiecila ale cos z nia bylo nie tak po wymianie problem znikna . pozdro

Cytat:
2006-03-10 14:03:32, CzapCzap pisze:
no to napisze dla potomnych ...