Pierdzący głośnik

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam taki zestaw :
Pioneer 4x50 + i głośniki :
- przód: to co fabryka dała
- tył: 2x JBL 6x9 które mają chyba 175W.

Problem jest w tym że przy większych basach, jeden z głośników JBL "pierdzi' i dźwięk jest nie czysty.

Jaka może być przyczyna tego pierdzenia :
- uszkodzony głośnik (drugi tak nie"pierdzi")
- byle jak zrobione kable (fakt są prowizorycznie bez uzycia lutownicy )
- źle zamocowany głosnik
- coś ma za duzo lub za mało mocy

Który z tych wariantów stawiacie jako przyczynę mojego problemu

to moze byc wszystko, zamien kable na głosnikach i zopbaczysz czy to od kabli, czy drugi bedzie pierdział, przytrzymaj go reka zeby wyelminowac drgania, jak bedzie dalej pierdział to nie wina mocowania, i wtedy zostaje tylko spalony głosnik albo zniszczona membrana

Tak to jest jak się słucha muzyki zbyt głośno albo na za słabym sprzęcie. Piszesz drugi pierdzi mniej. Jak zaczyna dzwięk być nieczysty tzn że należy przyciszyć . Lutownica też mile widziana

a u mnie tak sie dzieje z innej przyczyny!! mam z tylu 6X9 i jak zaczyna pierdziec poprostu ide do niego, walne go pare razy, membrane powyginam kilka razy do gory i do dolu na maxa, albo i jeszcze troche dalej i sie glosnik uspokaja!! poprostu tak bywa, ze cos do niego wpadnie albo sie brudu nazbiera i wtedy zaczyna harczec, pierdziec!!

Ziarko piachu potrafi zdrobić duuże zamieszanie Czasem trzeba takie głośniki czyścić bo syf dostaje się do cewki przez szczelinę między mocowaniem wysokich tonów a mębranę basu. Jak czyszczenie nie pomoże to raczej adijos głośnikos. Acha ja mam na tyle takie wypasy firmy "Tytan" które wyglądają identycznie jak jedna z serii Pioneer'a i w nich całe te mocowanie potrafi mi sie odkręcić i wtedy trzeszczy i stuka W takim przypadku wkrętak krzyżakowy i trzeba to doktęcić, śruba znajduje sie na środku magnesu od spodu w moim przypadku zasłanięta naklejką producenta z napisem 300WATT

P.S. one grają odziwo przyzwoicie i już 4 rok!!!

Pozdro

Tak jak poprzednicy pisali to może być wina zanieczyszczeń które się dostały do cewki.
Wymontuj głośnik, odwróć do góry nogami i pograj nim trochę.