Przypadłość...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam problem i nie wiem gdzie szukać rozwiązania (wiele mi się nasuwa).
Jadę sobie ostatnio i tu nagle tak jakby gazu brakło, no to przełączam na benzyne i dalej nic. Tak jakby brak zapłonu i auto stanęło. Próbuje odpalić, rozrusznik kręci jak oszalały, a tu nic. Zaznaczam, że paliwa jest dość, świece też nowe. Po odpięciu gazu też nic się nie zmienia.

Cytat:
.......... Próbuje odpalić, rozrusznik kręci jak oszalały..........,

pasek rozrzadu ?????

Raczej nie, bo wtedy silnik nie kręci. Jak pasek strzeli, to zawory spotykają się z tłokami i wszysto staje. Chyba, że się myle, ale tak mi się wydaje. Tu silnik się kręci. Zresztą pasek wymieniałem i od tego czasu jest tylko 10 tysięcy najechane.

problem pewnie jest po stronie elektryki, szukaj pradu

a ja miałem kiedyś w hondzie zerwany pasek i też tak było jak u ciebie w czasie jazdy ,rozrusznik kręci, na hol podczas holowania nawet akumulator sobie ładowałem na biegu ( to było troche bezmyślne wiem) zmieniłem pasek i silnik normalnie działał. nie wiem czy konstrukcja silnika była taka czy ułożenie zaworów.

Witam

tez obstawiam pasek nie jestem pewien czy 16 zaworowy jest bezkolizyjny tak jak np 8 zaworowy c20 ne
w takim silniku jak pasek nawet sie zerwie tloki nie spotykaja sie z zaworami i silnik bardzo lekko kreci ale nie odpala zaklada sie potem nowy pasek i auto jedzie bez problemu dalej

[ wiadomość edytowana przez: Stiker dnia 2006-03-08 12:44:15 ]

[ wiadomość edytowana przez: Stiker dnia 2006-03-08 12:44:46 ]

a czy wersja 20se też jest bezkolizyjna ??

Hej, sprawdz podstawowe rzeczy: czy masz iskre na swiecach, czy paliwo dochodzi, moze masz jakies odciecie zaplonu np auto alarm ktory Ci padl. Nastepnie podlacz sie do kompa, moze padl czojnik polozenia walu itd...

A widzisz zapomniałem o kwestii alarmu. Właśnie dzień wcześniej mi zaszal i nie dało się go wyłączyć. Wypiąłem całkowiceie centralkę alarmu i całe 24 h nie było problemu. Odpalał i jeździł.

Cytat:
2006-03-08 13:06:26, todhunterr pisze:
a czy wersja 20se też jest bezkolizyjna ??

Z tego co wiem to tak

Pierwsze co sprawdź to czy jest iskra a potem czy paliwo dochodzi. Ja miałem tak wczoraj przyjechałem pod dom zgasiłem motor i za 10 minut już nie dał się uruchomić.Kręcił ale nie mógł zapalić.Gaz mam na wtrysku czyli za bardzo nie mam możliwości odpalić na gazie. Jak się okazało winnym była pompa paliwa padła na amen dobrze że pod domem.Pompa wymieniona i wszystko gra.Tak więc sprawdź pompę paliwa.

Pompa raczej odpada, bo u mnie da się normalnie (dało się) na gazie też odpalić. Będę szukał iskry, bo też skłaniam się w tym kierunku.