| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
tommi3737 Klubowy Weteran Megane CC Łódź | 2006-03-12 23:19:26 czy jest róznica pomiedzy 1,5 a 1,8 2,0 ??
Prosze o szybką odpowiedź |
Adam4302 Klubowy Weteran ![]() Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2006-03-13 01:15:39
Tak, poza maglownicą inne jest wszystko, łącznie z miejscem w którym jest zbiorniczek na płyn. ----------------- czasem tu zaglądam |
Adam4302 Klubowy Weteran ![]() Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2006-03-13 01:48:46 Problem z założeniem przekładni ze wspomaganiem sprowadza sie do dwóch punktów:
1. Znalezienie przekładni która nie byłaby w gorszym stanie niż dotychczasowa. I dla mnie to jest duży problem, bo sie raczej nie da sie znaleźć samochodu który przy przebiegu 59tys km byłby rozbierany na części. A nowa to tak ze dwa tysiące złotych. 2. Znalezienie dawcy reszty organów, niby wszystko fajnie, w końcu tyle espero zostało sprowadzonych z zachodu na części, ale w większości są to wersje 1.8 lub 2.0, a do 1.5 ich organy nie pasują. Inna jest pompa, inne przewody, w 1.5 zbiornik oleju jest koło akumulatora, a wszystkie przewody idą przed chłodnicą (tamże są odsłonięte i robią za chłodnice płynu-w 1.8 i 2.0 jest to rozwiązane tak że mimo że wszystkie przewody są za silnikiem to przed chłodnice jest wyprowadzona pętla), w 1.8 i 2.0 przewody idą za silnikiem, zbiornik jest w okolicach kolektora dolotowego. To różnice tak w skrócie. Jeśli uda Ci sie rozwiązać te problemy to samo założenie nie jest trudne, no może poza założeniem przekładni i ustawieniem zbieżności, reszta to poprostu przykręcanie w gotowe dziury kolejnych elementów, czyli pompy, zbiornika i kilku węży. A tak od siebie dodam że miałem okazje pojeździć espero ze wspomaganiem, na trasie nie ma różnicy poza tym, że sie jakby mniej czuje jezdnię, ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia. Natomiast dwa ww. problemy spowodowały, że pomysł z założeniem wspomagania zarzuciłem. Jeśli juz koniecznie ktoś chce, a do tego jest słabą kobietą (teraz mam kreche ) to taniej i prościej jest kupić samochód juz z tym bajerem. Osobiście nie uważam żeby mi był potrzebny ----------------- czasem tu zaglądam |
SebaE Było Daewoo Espero 1 ... Katowice | 2006-03-13 19:19:46 ja gdy kupywałem auto miałem na oku fajnego esperaka ale bez wspomagania, pytałem u nas w jednym warsztacie gośc mi powiedział że cała operacja powinna się zamknac w kwocie około 1000zł z tego co pamietam. Więc sobie odpuściłem kupno bez wspomagania i znalazłem takie ze wspomaganiem ![]() |