Wymiana żarówek na diody w desce rozdzielczej

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kupiłem diodki by wymienić podświetlenie deski... diody świecą bardzo punktowo a że gdzieś się obiło o ucho to nieco je zmatowiłem papierkiem ściernym dla rozproszenia światła... w sumie jakiś efekt dało te zmatowienie ale wciąż jest mocno widoczny punkt świecenia diody. A takie nierównomierne świecenie mija się z celem nowego podświetlenia... nie wiem czy dobrze mi też o ucho się obiło, że niektórzy szlifują diode w stożek. Może to pomogło by bardziej rozproszyć światło... jak Wy z tym sobie radziliście?

Spiluj koncowki diod, np. pilnikiem.

Proponuję kupić nowe diody rozpraszające (mają odwrotne soczewki).

Kupno nie wchodzi w gre... jak z tymi nic nie zrobie zamontuje spowrotem żarówki... i tak za same diodki zapłaciłem 50zł (10szt.).

Cytat:
2006-03-12 17:29:43, szary11 pisze:
Kupno nie wchodzi w gre... jak z tymi nic nie zrobie zamontuje spowrotem żarówki... i tak za same diodki zapłaciłem 50zł (10szt.).

Zrób sobie reflektorki szerokokątne. Z oprawek diod i sreberka. Pomaga.

Wilk, a coś dokładniej, bo nie bardzo rozumiem?...

Oj... można dokupić sobie takie oprawki do diod LED. I wymościć je folią odblaskową lub srebrną. Daje to zdecydowanie rozproszony strumień światła. Choć najlepszym rozwiązaniem byłoby chyba zastosowanie diod smd punktowo podświetlających każde pole w zegarkach. Albo indiglow.