Kotlety szarpane

  
Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zgodnie z propozycją Maltorona tworzę nowy wątek kulinarny-dla mięsożerców.
Szarpane jest to alegoria szarpania mięsa zębami,kotlety-metafora prawdziwych schaboszczaków
Do tych koltletów potrzebna będzie pierś z kurczaka (zakładając,że jedna pierś składa się dwóch połowek) to dodajemy odpowiednie składniki w proprcjach:
jajka całe-2 szt
majonez-2 duże łyżki
mąka-2 duże łyżki
woda-2 duże łyżki (w przypadku powstania kluchów ciut więcej)
sól,pieprz,ewentualnie czosnek mielony do smaku.
Składniki łączymy w dość gęste ciasto.
Mięsko kroimy na małe kawałeczki 2x2 cm i łączymy z ciastem.
Mieszamy cały towar i nakładamy drewnianą łyżka na rozgrzaną patelnię i smażymy jak kotlety.Czas smażenia zależy od tego, kto lubi mnie lub bardzie przypieczone. PYCHOTA
Moja 5-cio letnia córa totalny niejadek i istne perpetuum mobile potrafi zjeść 4 za jednym posiedzeniem.

PS.Rzućcie jakieś przepisy bo jedząc kotlety i zagryzając goframi daleko się nie zajedzie
  
 
"prawie" KFC
Składniki
1. Piersi kurakowe
2. Jajo
3. Płatki kukurydziane
4. Przyprawy

Przyprawione piersi wrzucamy do omasty z jaja i panierujemy w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
  
 
Klub Espero 2020 rok:
Główny Temat Miesiąca (najbardziej popularny bo ostatnie Espero
zostało oddane na złom)
Asterix do Zalmeda: jak się robi Pizze Espero?
  
 
Spoko,Asterix opracuje pewnie jakiś przepis.
Malin,nie muszę czekać do 2020 roku,mam przepis na super kanapkę z espero. .A jak się dobrze ściśnie to i ketchup od razu będzie
  
 
Cytat:
2006-03-07 16:39:32, zalmed pisze:
Spoko,Asterix opracuje pewnie jakiś przepis. Malin,nie muszę czekać do 2020 roku,mam przepis na super kanapkę z espero. .A jak się dobrze ściśnie to i ketchup od razu będzie


A ja wiem jak zrobić banana z espero.
Nadaje się tylko do dalszego przerobu po pocięciu na plasterki.


[ wiadomość edytowana przez: Navi dnia 2006-03-07 21:15:43 ]
  
 
Cytat:
2006-03-07 13:08:25, malin2 pisze:
Klub Espero 2020 rok: Główny Temat Miesiąca (najbardziej popularny bo ostatnie Espero zostało oddane na złom) Asterix do Zalmeda: jak się robi Pizze Espero?


Ale mnie rozbawiłeś, no naprwadę dawno się tak nie uśmiałem.

Co do przepisów kurczakowych, to moze niedługo podam swój, ale nie jest to nic wyrafinowanego, przynajmniej dla mnie. Takie danie na szybko.
  
 
Cytat:
2006-03-07 10:18:08, zalmed pisze:
PYCHOTA Moja 5-cio letnia córa totalny niejadek i istne perpetuum mobile potrafi zjeść 4 za jednym posiedzeniem. PS.Rzućcie jakieś przepisy bo jedząc kotlety i zagryzając goframi daleko się nie zajedzie



Jadłem wczoraj i jest naprawdę _zajebiste_ !
  
 
Cytat:
2006-03-08 12:21:49, Cwikus pisze:
Jadłem wczoraj i jest naprawdę _zajebiste_ !


a z czym najlepiej smakuje?
chleb, ryż ziemniaki??
  
 
jadlem z bulka z maselkiem - naprawde pychotka, jak o tym pomysle to mi sie slinotoki pocą
  
 
Cytat:
2006-03-07 10:18:08, zalmed pisze:
składniki w proprcjach: jajka całe-2 szt majonez-2 duże łyżki mąka-2 duże łyżki woda-2 duże łyżki (w przypadku powstania kluchów ciut więcej) sól,pieprz,ewentualnie czosnek mielony do smaku.



Ponieważ moje zdolności kulinarne ograniczają się do schabowych, jajecznicy i czteropaku piwa ,a pomyślałem że spróbuję jutro zabłysnąć to mam pytania:

1) znalazłem w kuchni w szafce różne rodzaje mąki, czy np. "szymanowska" będzie dobra?

2) da radę bez czosnku? czy będzie bez smaku?
  
 
ja też się nie znam na mące .Szynamowska jest spoko.A co do czosnku,to jest on tylko do smaku.Mocniej dosolisz,dopieprzysz i będzie git.Mam nadzieję
  
 
wlasnie jestem po zabiegu zwanym kotlety szarpane
cala rodzinka ojadla sie jak baki i teraz leza i wzdychaja
i faktycznie potwierdzam
PYCHOTA

ja to jadlem z ryzem i salatka z kiszonej kapusty
full wypas
  
 
Lubię gołąbki ale nie lubię ich robić a żonka niestety też i dlatego mam taki przepis na namiatkę gołąbków - mi bardzo smakują nazwałem te danie:
Leniwe gołąbki
-ryż upróżyć
-osobno podgotować kapustę (pokrojoną jak kto woli na duże lub małe kawałki) z małą ilością wody lub większą jak ktoś lubi dużo sosu.
-można od razu dodać przecieru pomidorowego lub można go podsmażyć na patelni i trochę później dodać do kapusty.
-po kilku lub kilkunastu minutach gotowania kapusty dodać mielone mięso (jakie kto lubi) razem pogotować i doprawić wg własnego smaku( sól, pieprz, słodkiej papryki....) można dodać do smaku grzybów lub pieczarek.
-jak kapusta i mięso są już gotowe dodać ryż wcześniej upróżony zamieszać lekko podgotować
i danie gotowe
  
 

polska jezyk trudna jezyk

co to jest upróżyć
  
 
No dobra: udka zagrypionego kurczaka, faszerowane.

4 udka razem z podudzikami
1 pierś kurzaka (podwójna)
jajo
czosnek
przyprawy do smaku (ja walę paprykę słodką, paprykę chili, wegetę, pieprz i odrobinę ziół prowansalskich)
odrobina oleju lub oliwy z oliwek

Pierś mielimy, dodajemy jajo, ze dwa, trzy ząbki wyciśniętego czosnku, odrobinę ziół prowansalskich i przyprawiamy do smaku (dość sporo ostrego, żeby mdłe nie było).

Teraz patroszymy udka
Najpierw rzecinamy samą skórę na podudzikach tak, żeby skóry od strony udka zostało 2/3, a następnie odcinamy całe podudziki od udek w stawie, uważając, żeby została razem z udkiem skóra z podudzika.
Wąskim nożem nacinamy udko od góry wokół kości, odcinając w ten sposób mięso i ścięgna i wypychamy kość, wywracając mięso na "lewą stronę", systematycznie odcinając kość. Na koniec trzeba uważnie oderwać kość od tej chrząstki która jest na dole, zostawiając chrząstkę przy skórze tak, żeby się nie zrobiła dziura w skórze i żeby farsz nie wypłynął.
Następnie możemu przenicowane udko opłukać, jeśli ktoś chce to przyprawić je od środka, wywrócić ostrożnie na właściwą stronę i załadować farszem z piersi przy pomocy małej łyżeczki, tak dość pękato. górę przykrywamy naddatkiem skóry z podudzika (jeśli mamy jej wystarczającą ilość to przyklei się sama do farszu, więc nie trzeba niczym wiązać), przyprawiamy po wierzchu, smarując olejem lub oliwą z oliwek, tak jak zwykłe udka i do pieca Smażymy aż się zrobią ciemno-brązowe i skóra będzie chrupiąca

Jesli ktoś lubi, mozna do farszu dodać poszatkowaną natkę pietruszki - daje fajny zapach i smak.


[ wiadomość edytowana przez: Walus dnia 2006-03-10 09:52:33 ]
  
 
Acha!
Najlepiej smakuje z frytkami lub pieczonymi ziemniakami, sosem czosnkowym własnej produkcji (pół na pół jogurtu naturalnego, majonezu, wyciśnięty czosnek - ile kto lubi i sporo ziół prowansalskich), a do tego sałata ze śmietaną lub "szybka" surówka z pora i groszku.


[ wiadomość edytowana przez: Walus dnia 2006-03-10 09:58:00 ]
  
 
Cytat:
2006-03-10 09:09:20, cezariusz pisze:
polska jezyk trudna jezyk co to jest upróżyć


Przygotować ryż na sypko
  
 
[quote]
2006-03-07 10:18:08, zalmed pisze:
Zgodnie z propozycją Maltorona tworzę nowy wątek kulinarny-dla mięsożerców. Szarpane jest to alegoria szarpania mięsa zębami,kotlety-metafora prawdziwych schaboszczaków Do

Zalmed - super jedzonko, jadłem z ryżem i było pycha!! Żonka kazała się zapytać, czy dasz zgodę na dalsze rozpowszechnianie tego przepisu
  
 
Cytat:
Zalmed - super jedzonko, jadłem z ryżem i było pycha!! Żonka kazała się zapytać, czy dasz zgodę na dalsze rozpowszechnianie tego przepisu


No pewnie .Nie roszczę sobie praw autorskich do przepisu. Też od kogoś kiedyś go dostaliśmy