OFF TOPIC - Aparat cyfrowy - przyszłe zdjęcia klubowe

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Pytanko troszke z innej beczki i właściwie dla znawców cyfrówek:

Otóż wszystkie zdjęcia któe do tej poty robiłem i które ukazywał się na Forum były robione aparatem SONY z matrycą 2.0 Megapixele i zoomem optycznym x2,5...
Sprzedałem grata i szykuję się do zakupu bardziej profesjonalnego sprzętu, mianowicie OLYMPUSA:
no i teraz włąśnie dylemat:
- model z matrycą 3,3 Megapixele i zoomem optycznym x10 ?
- czy model z matrycą 4.0 Megapixele i zoomem optycznym x3 ?

...im większa matryca tym ostrzejsze zdjęcia!
...im większy zoom tym więcej możliwośći w terenie, plenerze itp...

3.3 powinno starczyć.

Ile kosztują te aparaty ?

el0!!

3,3 mpx w zupelnosci Ci wystarczy... to sa zdjecia 2048x1536
a zoom 10x optyczny to jest!!! WOW BIG ONE!!!
to ma obiektyw do 380mm!!!
taki to jest full wypas!!!

a jaki to model kupujesz?

aparacik Fuji FinePix S 304 gdzie rozdzielczosc wynosi 2304 1536 pikseli (3,24 megapiksele), 6 krotny zoom optyczny i 3,2 zoom cyfrowy, mozliwosc nagrywania filmikow w 2 rozdzielczosciach, do kazdego zdjecia mozna nagrać 30 sek notatki głosowej . KOSZTUJE 2.649 ZL, a ojciec jest teraz na misji nato w afganistani i kupuje ten model w amerykanskim sklepie za ok. 450 USD, wiec widzicie jaka jest rożnica, np. qmpel w holandii kupił kamerkę cyfrową za 3000zl, w polsce stoi za 5.000.

Co sądzicie o tym aparaciku?, czy jest on dobry? czy może coś innego?

el0!!

za 2600 to chyba najlepszy wybor to Olympus C-740 (ultrazoom)...
3,2 Mp
10 krotny zoop optyczny...
mozliwosc pracy aut. i manualnej
metalowy korpus...

zoom cyfrowy i tryb video mozna olac... nieuzyteczne opcje...

W polsce za 2.600, ale ja bede mial za 450 usd, czyli coś koło 1700zl, czy za tyle znajde cos lepszego w polsce?

Cytat:
ŁUKASZ_GAJER pisze:
Pytanko troszke z innej beczki i właściwie dla znawców cyfrówek:

Czesc

Zastanow sie lepiej nad Olympusem 2100, matryce ma 2,1, zoom x 10 i co najwazniejsze ten zoom jest ze STABILIZACJĄ !!! a to cholernie wazne przy takiej dlooogiej lufie... Znajdziesz go na Allegro za 2 tys. z hakiem, ale naprawde warto... Sam poluje na ten aparacik i gdybym nie zmienial teraz samochodu (na Espero oczywiscie ), to zamienil bym swojego OLY 2000 wlasnie na 2100
jak bedziesz chcial wicej info, to zapraszam na priva (dominik.idziak@infor.pl)

Pozdroofka
Dominik Idziak

Łukasz, jesli chcesz cos naprawde zawodowego to polecam rozeznanie sie w aparatach ze zmienna optyka a jesli chodzi o ceny to juz w gre wchodzi raczej zamiana Esperaka z Twoja doplata...

Jakie swiatlo ma ten aparat z 10x zoomem?

Mam do sprzedania obiektyw nikkora - 85mm/1.4 AFD stan prawie wzorowy. Oddam darmo z filtrem UV i oslona przeciwsloneczna - 2500zl. Pamietajcie, ze dobry "aparat" to optyka!!

Ewentualnie kupie 135mm/2.8 na M42 ale z chcecia jasniejsze badz "dluzsze".

Przymierzam sie do sprzedania mojego kompletu (wszystko z pudelkami itd) - Canon EOS 500N z paskiem (BDB), Tamron 28-200 AF ASPHERICAL LD 3.8 - 5.6 (IF) (WZOROWY), Speedlite 380EX z nakladka rozpraszajaca Lumiquest (WZOROWY), oryginalny elektryczny wezyk spustowy RS60-E3, statyw Velbon PH-368. Caly sprzet kupiony przeze mnie jako nowy, moge dokladnie obliczyc ile klisz naswietlilem. Zapraszam na priva badz na poczte.

Dicer... Zastanów się troszeczkę...
Ja piszę o OLYMPUSie C-4000 który ma matrycę 4.0 Megapixeli !!!
Do tej pory miałem SONY z matrycą 2.0 o której piszesz i jak dla mnie to straszna kaszana - na każdym zdjęciu wyłażą pixele...

Ptaszyno... wiem że pożądny sprzę to optyka!
Wiesz? Widziałem ostatnio zajebistego CANONA - cyfrowa lustrzanka o matrycy 11 Megapixeli !!!
...ale cenę też miał ładną - około 400 baniek !!!
wolał bym nowy samochód...

Panowe mówicie o dobrym sprzęcie i w ty smym poście wymieniaice Canona.... To jest sprzęt popularny dla turystów.... To samo Tamron....

No ale jak się nie ma co się lubi to się nie ma...

PS.Ja mam Pentaxa...

Cytat:
2003-04-10 22:55:06, MaciekGT pisze:

No ale jak się nie ma co się lubi to się nie ma...

PS.Ja mam Pentaxa...

Ale Maćku zamieszałeś

Canon, taki badziew ?

Teraz trochę OT
Amorki z przodu poszły do usztywnienia ?

Cytat:
2003-04-10 22:00:29, ŁUKASZ_GAJER pisze:
Dicer... Zastanów się troszeczkę...

Lukasz... troszeczke sie zastanowilem... a nawet wiecej, testowalem te aparaty...

Cytat:
Ja piszę o OLYMPUSie C-4000 który ma matrycę 4.0 Megapixeli !!!

Ale piszesz tez o C-730/740, prawda ? i zamiast tych napewno lepszy bedzie C-2100 pomimo ze ma "tylko" 2,1mp...

Cytat:
Do tej pory miałem SONY z matrycą 2.0 o której piszesz i jak dla mnie to straszna kaszana - na każdym zdjęciu wyłażą pixele...

Ale to wcale nie musi zalezec od tego ze matryca jest 2.0 tylko od jej "jakosci" i oczywiscie od obiektywu...

Jezeli zdjecia robisz glownie do prezentacji na kompie ( nie wywolujesz duzych odbitek) to nie ma sensu wielka matryca...
looknij na te zdjecia: http://www.pbase.com/dicer wylaza tam jakies pixele ? a byly robione w rozdzielczosci 1024 x 768 czyli jakby z matrycy 1,3... Wiekszac z nich wywolalem (10 x15) i na odbitkach tez nie ma pixeli...
Naprawde wielkosc matrycy to nie wszystko...

Pozdroofka
Dominik Idziak

al0!!

a tu sie moge zgodzic z przedmowca Diacerem...
czesto uzywam jakiejs Kyocery 3,3Mp 2xzoom opt. itd...
male to badziewie jak paczka zapalek... ale zdjecia robione
w 2048x1536 sa nie do przyjecia!!!
wogole kolory sa inne niz w rzeczywistosci... straszna kicha!!!
a kosztuje 2500...

z tymi Mpx to najczesciej chwyt reklamowy... a jak wiemy "Mega"
w elektronice to z dnia na dzien coraz tansze...

jesli chcesz cos profi... sluchaj profesjonalistow (oczywiscie nie mnie )

tylko nie zawsze jestes w stanie wykorzystac profi sprzet...

ja uzywalem Olympa i uwazam ze dla amatora z dobrym okiem jest
az za dobry...

No więc Panowie specjaliści zadam proste pytanko:

jaki sprzęt zakupić za ok. 2500 zł.???????

Jakiej firmy matryce dostają najlepsze oceny??????

Cytat:
Panowe mówicie o dobrym sprzęcie i w ty smym poście wymieniaice Canona.... To jest sprzęt popularny dla turystów.... To samo Tamron....

z tego co do tej pory się nasłuchałem to optyka Canona i Nikona jest najlepsza na świecie.... to jak to w końcu jest

Co sądzicie o Canon IXUS V3???????

CIAPEK czy Twój ojciec nie kupiłby jeszcze jednego na handel - chętnie bym ponegocjował.

Mówiąc o turystycznym Canonie miałem na myśli klasyczne lustrzanki... cyfrówki to inna bajka.

Ja mam faworyta w postaci Olimpusa - fotki na mojej stronie są w wiekszości z tego aparatu - kupiony był 3 lata temu!!. Przy umiejętności obróbki fotek można naprawde robić super fotki. Zresztą bez dobrego obiektywu to i najlepsza matryca niewiele pomoże...

Jaco, nie wiem... ale chyba nie bardzo.. gdyż będzie w Polsce dopiero za rok lub 1,5... a sądze że nikomu nie chciałoby się tyle czekać... teraz mu zazdroszczę gdyź jeździ hummerem... jak mi powiecie jak do postu można zdjęcia wstawić to zamieszcze kilka

Cytat:
2003-04-12 22:14:21, CIAPEK pisze:
Jaco, nie wiem... ale chyba nie bardzo.. gdyż będzie w Polsce dopiero za rok lub 1,5... a sądze że nikomu nie chciałoby się tyle czekać... teraz mu zazdroszczę gdyź jeździ hummerem... jak mi powiecie jak do postu można zdjęcia wstawić to zamieszcze kilka

Załóż darmowe konto www. Zamieść fotki i podaj linka

Jak będe miał czas, to założe stronkę, ale czy nie można innaczej... np z dysku