205/60/15

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
al0!

czy ma ktos takie opony?
czy taki rozmiar nie bedzie obcierac?
wiem ze wg. obliczen nie powinien ale w rzeczywistosci?

mam mozliwosc kupic takie Continental Premium Contact... 6mm bieznik, rok prod. 2001 cena ~600 zlotych...
jak sadzicie?

nowa 333/sztuke...czyli 1332 komplet...

Ja nie masz dystansów to nie masz sie o co martwić...

el0!

nawet przy lekko obnizonym zawiechu?

a co do ceny?
nie jest za wysoka?

Lee - nie wiem czy kupowanie używanych opon to jest dobry interes - chyba ,że wiesz kto i jak ich używał - to oczywiście moje zdanie (kiedyś kupiłem do Poldka używane Semperity - opony w nizłym stanie, na wyważarce wszystko ładnie pasowało, ale po założeniu samochód ściągał - poprostu były ułożone do poprzedniego samochodu)

Lee a ja to co mam off-raod??? Ventury -40mm i dystanse 17mm a oponki 195/50/15 (przód) i 195/60/15 (tył)...
Coś jeszcze potrzeba???

nie kupuj...wystarczy ze z jedna oponka bedzie cos nie tak i juz koszty leca..wg mnie marna oszczednosc i obarczona duzym ryzykiem..lepiej zobacz tutaj w dziale wyprzedaz.. www.baloon.pl maja continentalki w tym rozmiarze za 217zl sztuka

nie kupuj...wystarczy ze z jedna oponka bedzie cos nie tak i juz koszty leca..wg mnie marna oszczednosc i obarczona duzym ryzykiem..lepiej zobacz tutaj w dziale wyprzedaz.. www.baloon.pl maja continentalki w tym rozmiarze za 217zl sztuka

el0!

czy mi cos potrzeba? hmmm... nie wiem co to ma znaczyc...

ja chcialem sie tylko dowiedziec czy 205/60/15 pasuja z przodu i z tylu (srednica 627mm)...
czy nie ocieraja na hopach i na zakretach?
czy ktos takie ma lub mial?
i nic wiecej nie chcialem...

a Twoje sa mniejsze 576mm przod, 615mm tyl i wezsze o 10mm
i to nie oznacza ze kolo o srednicy 627mm sie zmiesci...

ps: wiem rowniez ze to zalezy od felgi... szerokosci i odsadzeniu...

Lee szerokoścprzednich opon wynosi prawie 205mm bo maja rant ochronny i są przez to szersze. A jak pisałem z tyłu mam nawet wyższe niż seria i dystanse 17mm wię cwydaje mi się że miejsca jest tam do bólu....

Ale podzielam opinię kolegów nie wchodź w używki bo zaoszczędzisz dzisiaj 200zł a stracisz jutro 500.... Poza tym ile pojeździsz na używkach a ile na nówkach. W perspektywie tylko 2 lat wyjdzie Ci taniej kupic nówki. Choćby na sam przód.

Na srtoni www.opony.com.pl oponka Barum Bravuris w rozmiarze 195/50R15 kosztuje 150 PLN !!!!! I ma zalete (lub dla innych wade) ze srednica kola jest mniejssza o 20 mm

Pozdr
Jadzwin

elo0!

w sumie macie racje...
co nowe to nowe... jak 205/60/15 Barumy 221zl/szt
to nie ma co wybrzydzac... tylko kupowac nowe...

tylko ze ja jeszcze potrzebuje fele 15"
najlepiej staloffki... bo na alusy mnie juz nie bedzie stac...

moze ktos cos wie? gdzies jakis komis w okolicach Katowic?

Lee.

Po co ci takie balony ?

Kup na przód 195/55/15, a na tył 60 i będzie git

Cytat:
2003-04-11 15:55:41, Zoltar pisze:
Lee.

Po co ci takie balony ?

Jeśli można wiedzieć czemu inne na przód i tył?

Cytat:
2003-04-11 23:17:31, Martinezzz pisze:
Cytat:
2003-04-11 15:55:41, Zoltar pisze:
Lee.

Po co ci takie balony ?

Jeśli można wiedzieć czemu inne na przód i tył?

Na przód aby zachować zbliżoną średnicę z oryginałami. Na tył większe, żeby nie ucierpiał komfort.

To tyle

Cytat:
2003-04-11 23:20:23, Zoltar pisze:

Na przód aby zachować zbliżoną średnicę z oryginałami. Na tył większe, żeby nie ucierpiał komfort.

Rozumiem choć nie pojmuję

pozdrawiam,
Martinezzz

[ wiadomość edytowana przez: Martinezzz dnia 2003-04-11 23:35:21 ]

Cytat:
2003-04-11 23:25:48, Martinezzz pisze:
Cytat:
2003-04-11 23:20:23, Zoltar pisze:

Rozumiem choć nie pojmuję

Z przodu zwiększenie średnicy koła, spowoduje pogorszenie osiągów. Pozatym lepiej mieć cieńszą oponę, aby auto prowadziło się "dokładniej". Lekki tył razem z niskimi oponami, i dobrymi amortyzatorami doprowadzi do dużej utraty komfortu. Szczególnie z twardymi sprężynami

Rozumiem i pojmuję .
Choć nie wydaje mi się aby tak nieduża zmiana średnicy miała zauważalny wpływ na osiągi (chyba że ktoś ma bardzo dokładny stoper ). Ja bym się w takie hocki klocki nie bawił, ale kto wie ...

Cytat:
2003-04-11 23:43:26, Martinezzz pisze:
Rozumiem i pojmuję .
Choć nie wydaje mi się aby tak nieduża zmiana średnicy miała zauważalny wpływ na osiągi (chyba że ktoś ma bardzo dokładny stoper ). Ja bym się w takie hocki klocki nie bawił, ale kto wie ...

Czekaj tylko MaciekGT przyjdzie

Myślisz, że dlaczego maltretuje swoje plomby profilem 50 ?

Cytat:
2003-04-11 23:45:22, Zoltar pisze:
Czekaj tylko MaciekGT przyjdzie

Myślisz, że dlaczego maltretuje swoje plomby profilem 50 ?

O cholercia. Ale się naraziłem.
Jak się kasuje posty, help

Ja zamiast opryginalow 185/65/R14 mam 195/60/R14 (99% ze srednicy oryginalu) i jest odczuwalna roznica w osiagach... autko ciezej wchodzi na predkosci powyzej 140