MotoNews.pl
1 Wymianna termostatu (138882/45) - NT

Wymianna termostatu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
wiem ze pewnie było to wałkowane duzo razy ale mam krotki czas dostep do netu wiec sorki. pytanie brzmi jutro wymieniam termostat motor 1.6 16v 93r pytnie brzmi bo zakładam ze musze spuscic płyn ? i czy po wymianie termostatu i zalaniu płynem dochodza jakies dodatkowe czynosci typu odpowetrzanie itp prosze o szczegoły i chetnie widział bym jakis opis co po wymianie dzieki i sorry

Jak wymienisz termostat to lej płynu ile sie da do zbiorniczka; potem odpal auto i niech sobie pracuje na wolnych obrotach - w czasie nagrzewania sie silnika dolewaj ubytki(termostat bedzie sie powoli otwierał po wpływem wzrostu temp).

Odkrecasz korek od zbiornika wyrównawczego,

Odkrecasz koreczek w chłodnicy

Spuszczasz płyn, uważaj bo chlapie i leci pod różnymi kątami.

Przelewasz układ wodą ( ja robiłem to destylowana w ilości 10 litrów )

Wymieniasz termostat

Zakrecasz koreczek na chłodnicy( mozna wymienic kolejnoscia z wymiana termostatu )

Dolewasz płynu do zbiorniczka wyrównawczego

Dolewajac uważaj, żeby nie przekroczyć max .. bo jak przelejesz bedziesz musiał ściągać jak i ja

Jak przestanie płyn znikać ze zbiorniczka odpal silnik i w miare nagrzewania dolewaj płynu.

Ja tak zrobiłem w ten weeken i działa

Ja bym nie zalewal wody na wyplukanie - nie wylejesz jej calej i rozrzedzisz nowy plyn.

Cytat:
2006-03-15 19:19:02, Seba pisze:
Ja bym nie zalewal wody na wyplukanie - nie wylejesz jej calej i rozrzedzisz nowy plyn.

też racja .. ale nie będe czyścił układu płynem do chłodnic ... troche za droga zabawa ... przynajmniej na dzień dzisiejszy stanu mojego konta

zastanawiam sie po co staramy sie i ulepszamy forum np dodajac dzial Porady......? wystarczy kliknac i juz jest dostepny caly opis ale po co jak mozna zaczac nowy watek ehhhh

dziwny cżlowiek z ciebie opis owszem jest ale bardzo ogolnikowy nie ma nic na temat ile spuscic płynu czy cały i o zalewaniu nie ma nic pozatym po cos istnieje forum i zadaje sie na nim pytania wymienia spostrzezenia

Echhh zeby sie nie zaczelo co sie dzieje ostatnio nazbyt czesto

Po pierwsze: borys: i owszem jest porada ale taka którą ogólnikowo opisuje czynności podczas wymiany termostatu ... co nie zmienia faktu ze bardzo pomocna i Tobie jako autorowi tejże porady dziękuję bo została wydrukowana i miałem pod ręką w trakcie wymiany

Po drugie: krakus69: nie zmienia faktu, że można skorzystać z wyszukiwartki .. tak jak i zrobiłem to ja ... informacji na temat co robic podczas wymiany termostatu jest aż ponad przeciętna więc bez zakładania nowego wątku mógłbyś ją znaleźć mimo, że piszesz, że masz krótko dostęp do netu .. twierdze, że w czasie jak pisałeś posta znalazłbyś bez problmu potrzebne informacje

[ wiadomość edytowana przez: Cienki1980 dnia 2006-03-15 20:52:28 ]

moze nei jest wzorowa ale wystarczajaca...... wystarczy chwile poswiecic a nei na latwizne..... po to jest wyszukiwarka i Porady
To tyle

Cytat:
2006-03-15 19:21:53, Cienki1980 pisze:
też racja .. ale nie będe czyścił układu płynem do chłodnic ... troche za droga zabawa ... przynajmniej na dzień dzisiejszy stanu mojego konta

Nie,no jasne Ja tez bym nie wylewal plynu do przeplukania,ale takie pytanko: po co plukac?? Nawet przez mysl mi to nie przeszlo przy wymianie termostatu.Co innego jak w poprzednim Mondku ogrzewanie kiepskie bylo - przeplukalem go pare razy - troche pomoglo