| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2006-03-13 12:05:23 Daruj sobie!!!
To nie wina oliwy że tak późno gaśnie |
Cromm TOYOTA MANIAK Toyota Corolla CE-11 ... malopolska | 2006-03-13 21:31:09 Sprubuje zamiescic zestawienie obu olejow, max life wypada lepiej niz mineralny mobil z tego co pamietam.
TBN to nie wszystko
Jedno wiem na pewno dobrze nie kupowac z beczki jak i jednego jak drugiego
|
kitza TOYOTA FRIEND Suzuki Swift MK6 Nowy Sącz | 2006-03-13 21:39:53 Pomiar robiony wg ksiązki.
Na ciepłym silniku. Zanim podpięło się czujnik autko chwilę postało ale nei na tyle żeby silnik wystygł. Pomiar wyglądał tak jak napisałem wcześniej. Po włączeniu silnika obroty były nieco podwyższone i ciśnienie ok 2 barów. Potem gdy obroty nieco opadły i ustabilizowały się, ciśnienie było ok. 0,6 - 0,7 bara. W książce jest napisane, że ciśnienie na wolnych obrotach powinno wynosić minimum 0,3 MPa. Jeśli wg Ciebie 0,7 to mało, to jaka powinna być prawidłowa/akceptowalna wartość? Co do Valvoline, wiem że jest on jak najbardziej ok. Dlatego chcę zmienić
Problem w tym czy w przypadku tych dwóch olejów zmiana ta jest bezpieczna. |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2006-03-14 07:47:53 Trochę lich z tym Ciśnieniem u mnie:
Ciśnienie oleju 90st. temp 912obr. - 1,81... bara 2500 obr. 3,8 bara 3500 obr. 4,4 bara Masz to w tym wątku. Pozdro. |
kitza TOYOTA FRIEND Suzuki Swift MK6 Nowy Sącz | 2006-03-14 08:26:49 Kafi, te wartości to dla Twojego silnika?
Te książkowe były podane dla mojego silnika czyli 2E-E. Książka chyba nie kłamie
A co powiesz odnośnie zmiany oleju? I nie chodzi mi tu o kontrolkę. Pytam juz o to któryś raz z kolei i za cholere nikt nie chce mi odpowiedzieć. Nie pytam po to by w razie czego oskarżyć kogos że to jego wina bo mi tak doradził
Z tego co wiem orientujesz się w tych sprawach dobrze więc może podpowiesz coś odnośnie zmiany na w/w olej? Pozdrawiam |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2006-03-14 12:19:59 Ja bym zostawił Mobil widywałem silniki po 400kkm. na mobilu min. i były jak nowe.
Co do Ciśnień to nie mów że mniejszy silnik potrzebuje mniejszego ćiśnienia. |
Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2006-03-14 12:25:03 Pamiętajcie, że książka podaje wartości minimalne dopuszczalne. Ja bym się bardzo nie stresował, ale już odkładał na nowe panewki
Pozdro. |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2006-03-14 12:31:07 Chciałem mu tego oszczędzić póki co bo optymiści żyją dłużej |
kitza TOYOTA FRIEND Suzuki Swift MK6 Nowy Sącz | 2006-03-14 13:39:11
Panowie piszczie całą prawdę bez owijania w bawełnę
Wole wiedzieć dokładnie co jak, nawet gdy to nie jest miłe, niż z optymistycznym uśmiechem na ustach zajechać silnik. Co do ciśnienia to nie wiem czy mniejszy silnik potrzebuje mniejszego. Nie pytałbym gdybym wiedział
Mechanik stwierdził że jest w porządku. Starletka jest moim pierwszym autem i w sumie na niej uczę się tego wszystkiego. Co do panewek to wiem co i jak tam wygląda ale nie wiem co maja wspólnego panewki z ciśnieniem oleju. Sądziłem że głównie pompa oleju jest odpowiedzialna za ciśnienie. |
carinus TOYOTA SPEC Lexus IS 200+UAZ 469 lubuskie /Belgia | 2006-03-14 15:40:05
Pompa nie jest z gumy i jej wydajnosc jest ograniczona.Jezeli beda za duze luzy na panewkach to olej za szybko wymyka sie szczelinką i spada przez to cisnienie na calym ukladzie smarowania.Głowny strumien oleju kierowany jest wlasnie na panewki jako najbardziej obciazone ryzykiem zatarcia elementy silnika. |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2006-03-15 06:58:37 |
kitza TOYOTA FRIEND Suzuki Swift MK6 Nowy Sącz | 2006-03-15 08:23:09
Dzięki za wyjaśnienie. Rozumiem że mowa cały czas o panewkach głównych a nie korbowodowych? Sprawdzałem ceny panewek w JC. Jeszcze do przełknięcia bo ok 100 zł i główne i korbowodowe. Tylko pewnie robota będzie droga bo żeby wymienić główne to trzeba chyba pół silnika rozebrać?
Tak przy okazji, żeby wymienić simering między silnikiem a skrzynią trzeba wydzierać silnik czy da się to zrobić bez wyciągania silnika? |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2006-03-16 06:40:14 Same panewki to nie wiem czy pomogą pewnie szlif by się przydał i robić to razem główne z korbami do tego pompa oleju.
Co do uszczelniacza to albo motor albo skrzynia do wyjęcia, prościej skrzynie. Pozdro. |