| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Onimalap Miłośnik FSO 2x czerowne FSO 125p ... Warszawa - Ursus | 2006-03-14 19:23:23 Słyszałem,że da sie przerobić Argentę 2,0 tak aby chodziła na gaźniku do DF-a /poldona. Puki co słyszałem o takich przeróbkach w samych superlatywach. Lepsze osiągi+mniejsze spalanie. Ciekaw jestem czy ktoś z was ma cos takiego u siebie. Czy wymaga to dużej "rzeźby"? Słyszałem o przejściówce z frezowanej płytki ebonitowejaluminiowej smarowanej teflonem. jak to wygląda? Ma to sens? Fatycznie jest tak jak słyszałem? A może wszystko pasuje bez duzych ingerencji tylko odpowiedni gaźnik? |
Bart128 Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2006-03-15 09:11:32 argenty wtryskowe mialy tez ostrzejsze walki od wersji gaznikowej, o ile walek 250 mozna nazwac ostrzejszym {w stos do 238 gaznikowca- dane z instrukcji obslugi argenty mk1}
ja podobnie jak automatic bede chwalil wtrysk, moze mialem poprostu szczescie ale uzywam trzecia argente na wtrysku i nie bylo z nim zadnych klopotow takze w poprzednich dwoch |
Onimalap Miłośnik FSO 2x czerowne FSO 125p ... Warszawa - Ursus | 2006-03-16 13:28:17 Nie,nie Mam silnik na gaźniku (to chyba mój błąd jeśli argenty miały tylko wtryski,ale myśłałem,że mirafki nie miały 2 litrówek). Od początku kto na niego patrzył mówił Argenta,z resztą kupowałem go jako 125 kombi z silnikiem 2,0 DOHC argenta. dodoam,że nie jeżdze na gazie,bo go nie mam. Tylko benzynka.Moechanik z którym rozmawiałem,ze mój gaźnik jest w kiepskim stanie i jego remont "naprawa" to ok 250zł stąd pomysł z polonezem.
Są też dziwne objawy w trakcie pracy. Po odpaleniu z którym jest niewielki problem (prawdopodobnie przewody wysokiego) po 5-7 s pracy silnik gaśnie i tak ze 2-3 razy,a później już jest normalnie,ale to nie wszystko. Jak się rozgrzeje "wolne" obroty to ok 2000 rpm,ale wystarczy wyłączyć silnik na 20 minut i spadają do 900rpm. Po 2 minutach jazdy znowu obroty wskakują na 2000. Czy to może być tylko zapychająca się dysza wolnych? |
kosa131 (S) Miłośnik FSO 3x Fiat 131 (kombi, ... Szczecin | 2006-03-16 17:12:37
Troche sporo. Ciekawe tylko dlaczego 250 a nie np 500, bo jakis nie moge sobie wyopbrazic co w tym gazniku moze tyle kosztowac. A moze Twoj mechanik sie ceni.... Skad jestes - moze daloby sie cos z tym gaznikiem zrobic...
padnieta pompa paliwa a dokladniej jej zaworki. Paliwo cofa sie, silnik odpalasz na tym co pozostalo w komorze plywakowej, wypali to i gasnie. i tak kilka razy az napelni komore plywakowa do odpowiedniego poziomu. Przy okazji- jezeli masz orginalnego webera z automatycznym ssaniem, przed rozruchem zimnego silnika nalezy raz kopnac pedal gazu, po to zeby przymknela sie przepustnica rozruchowa. Wynika to z konstrukcji gaznika.
Kwestja regulacji polozenia przepustnicy wkretem na korpusie gaznika (przy automatycznym ssaniu sa oddzielne wkrety regulacyjne polozenia przepustnicy dla zimnego i goracego silnia, stad te problemy).
Raczej nie, bo wowczas nie mial bys wolnych wogole. Kwestja porzadnej regulacji automatycznego ssania i raczej niczego wiecej. Jak masz jakies pytania- smialo, jak bede mogl to pomoge |
Onimalap Miłośnik FSO 2x czerowne FSO 125p ... Warszawa - Ursus | 2006-03-16 20:10:20 Widząc moją minę już zjechał do 150zł. Wielkie dzięki Kosa. Widzę,że wiedzę masz dużą i chętnie sie nią dzielisz. Jeszcze raz dziękuję i kłaniam się w pas. Gdybym miał jeszcze jakieś wątpliwości na pewno dam znać. Pozdowienia z Warszawy. |