Zapalanie na gazie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam pytanko do szanownych posiadaczy Omesi z gazem. czy w Waszych autach istnieje możliwość zapalania na gazie? U mnie w pozycji "gaz" odpala na benie i dopiero po przygazowaniu przełącza na gaz. Czy zapalacie auta na gazie czy tylko na benie, bo słyszałem, że w autach z wielopunktem trzeba zapalać tylko na benie. Czy zapalając ciepły silnik na gazie można mu zaszkodzić? szczerze mówiąc przy jeździepo mieście przygazowywanie irytuje mnie i wolałbym zapalać od razu na gaziku. Dzięki za odpowiedzi.
pozdrófka

jest mozliwosc odpalania na gazie ale zo uzaleznione jest jaki masz wlacznik gazy (tzn ile masz na nim pozycji) jak masz tylko I i II to nic z tegu musisz miec jeszcze pomiedzy nimi 0. jak nie ma to wyskocz do stacji gdzie montowales gaz niech ci zminia wlacznik na 3stopniowy

Ja mam przełącznik dwupozycyjny i jest mozliwość odpalania na gazie( aczkolwiek nie jest zalecana przez "gazowników") Wystarczy tylko dwa razy szybko "pstryknąć" przełącznikiem w dwie strony i gotowe

Pozdr

Masz rację Perlacco u mnie też tak jest (skąd wiedziałeś ?) Teraz skoro wiem jak odpalać na gazie zapytowuję się czy to aby nie szkodzi a jeśli tak to na co?
Pozdrófka

silnikowi nic takie zapalanie nie szkodzi. jednak wymiernie skraca to zywotność reduktora

OK Robert ale czy mozesz powiedzieć dlaczego skraca się żywotność reduktora? Chętnie się czegoś więcej dowiem.
Pozdr

Kiedy czytam takie posty to jakoś zaczynam się cieszyć, że gaz zapalam rano kiedy sobie robię kawkę

Cześć
U mnie jest wyłącznik jednopozycyjny. Przełączenie następuje po wciśnięciu i puszczeniu go( coś jak dzwonek w domu). Na gazie odpalić można poprzez przytrzymanie go podczas rozruchu silnika, ale źle to wpływa na reduktor jak jest zimny zatem na zimno raczej odpalaj na benzynie.
pozdr

Dzieki za odpowiedzi, mam na mysli zapalanie przy gorącym silniku więc chyba nic się nie stanie.
Pozdrófka

Na gorącym wal śmiało.
Pifco na następnym LOB.