Praca silnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Mam mały problem z moim eskorcikiem a raczej z jego silnikiem 1.8D.
A oto co się dziś stało:
Jadę sobie dzisiaj autostradą na liczniku 140 i wszystko ładnie pięknie, dojeżdżam do świateł, zatrzymuję się i nagle szok, autem trzepie na wszystkie strony tak jakby nie równo chodził silnik.
Zjeżdżam na bok otwieram maskę i widzę tak jakby szarpało silnikiem z jednej strony a oprócz tego zaczął bardzo kopcić (biały dym). Zapala jak zapalał, moc jest taka jak była.
W drodze powrotnej prędkość ok 140.
Co to może być?
Myślałem, że może poduszka jakaś walnęła, ale raczej to odpada bo wtedy by tak nie kopcił.
Może któraś ze świec padła, nie wiem czy ma to wpływ na pracę silnika.
Jak myślicie co mu się stało?????

nikt nie pomoże

Witam
Obecnie mam 1,8D ale takich problemów nie miałem. Wcześniej miałem benzynkę i wystąpiła bardzo podobna sytuacja. Po ostrzejszej jeździe uszkodziła się uszczelka i płyn chłodniczy zaczął dostawać się do jednego z cylindrów. Efekt na wolnych obrotach chodził na 3 cilindrach i telepało do tego z rury leciał biały dym. W moim przypadku para wodna. Dodam, że przy szybszej jeżdzie moc była w normie.

Cytat:
2006-12-09 18:26:04, mackos pisze:
Witam. Mam mały problem z moim eskorcikiem a raczej z jego silnikiem 1.8D. A oto co się dziś stało: Jadę sobie dzisiaj autostradą na liczniku 140 i wszystko ładnie pięknie, dojeżdżam do świateł, zatrzymuję się i nagle szok, autem trzepie na wszystkie strony tak jakby nie równo chodził silnik. Zjeżdżam na bok otwieram maskę i widzę tak jakby szarpało silnikiem z jednej strony a oprócz tego zaczął bardzo kopcić (biały dym). Zapala jak zapalał, moc jest taka jak była. W drodze powrotnej prędkość ok 140. Co to może być? Myślałem, że może poduszka jakaś walnęła, ale raczej to odpada bo wtedy by tak nie kopcił. Może któraś ze świec padła, nie wiem czy ma to wpływ na pracę silnika. Jak myślicie co mu się stało?????

Mam właśnie identyczny objaw! Na 100% uszczelka pod głowicą padła!!! Tyle tylko, że mi stało się to przy 180km/h...Porażka, bo pół roku temu miałem ją wymienianą...

Nikt nic nie wie co się mogło stać???
Może jeszcze jakieś podpowiedzi.

Sprawdź czy przy pracującym silniku nie śmierdzi gdzieś ropą,kiedyś kumpel miał podobne objawy w golfie i pękł (ledwo co) ten metalowy przewód paliwowy od pompy wtryskowej do wtryskiwaczy.Pewnie to nie to,ale obejrzeć możesz.Pozdrawiam

..................świeca padła ???
sorry ale wg mojej wiedzy to ona bierze udział w podgrzewaniu paliwka przed odpaleniem
- w czasie pracy chyba już nie
jak sie myle to prosze o korekte

no to ciągniemy dalej

Byłem na warsztacie, posprawdzali, powymieniali co nie co i dalej to samo
- uszczelka pod głowicą raczej nie (sugerowałem), zmieżyli kompresję i wykluczyli, podobno by wyszło
- wtryskiwacze powymieniane i posprawdzane (miałem w zapasie jeszcze 4), co prawda na którymś tam cylindrze czy jak to się zwie, tam gdzie się wkręca wtryskiwacze, podobno ucieka kompresja ale według mnie ma to tylko wpływ na zapalanie a nie chyba już na pracę silnika, nie wiem

dalej nie naprawione