Stukajace popychacze

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
od poczatku
15kkm temu wymienilem kmplet walek + popychacze
w te brzydkie mrozy padla mi pompa oleju
przy tej okazji trzebabylo wymienic panewki korbowodowe bo lekko je przylapalo
i teraz znowu mam drobny problem
slychac popychacze ale tak dosc w dziwnych okolicznosciach tzn przy 3000 obrotów zaczyna byc slychac no i po 4500 juz ich nie slychac
wymienilem olej na fordowski 15w40 niestety zabiegl nie pomogl
nie zdejmowalem jeszcze pokrywy i nie ogladalem popychaczy i walka
macie jakies pomysly??

Od początku.

Jak długo jechane było bez pracy pompy? Bo mogło dojść do przytarcia gniazd popychaczy. Swoją drogą, wyjąłbym je choćby po to żeby przemyć z ew. osadu kanały olejowe. A po 4500 IMO silnik już zagłusza pracę. Dla porównania - kiedy miałem radio w aucie (a jeszcze niedawno miałem ), to nie słyszałem wielu skrzypień, trzeszczeń i pracy zawieszenia. Teraz jadąc czuję się jak w ciągniku

jechane bylo krotko - zapalila sie kontrolka i koniec jazdy
to prawda ze ryk silnika zaglusza ale wyraznie metaliczny stukot przestaje byc slyszalny
myslalem jeszcze coby nalac mu specyfika Liquimolly do hydrauliki - moze to mu pomoze

pogoda nie sprzyja zdejmowaniu dekla pod blokiem chwilowo i odsuwam ten zabieg na cieplejsze dni

Ja bym jednak obrjrzał popychacze i ich gniazda. To naprawdę niewiele roboty, a sytuacja może się pogorszyć.

no co nie pozostaje mi nic innego jak wybrac piekny sloneczny dzien i do dziela

male cisnienie kasatory sie nie wypelniaja proponuje plukanie silnika mialem to samo po mrozach jak auto stalo, mechanik przeplukal silnik i jest ok

Też bym stawiał na kiepskie cisnienie oleju i dlatego klepią

Cytat:
2006-03-21 09:01:54, Darek pisze:
Też bym stawiał na kiepskie cisnienie oleju i dlatego klepią

cisnienie jest dobre
a w porownaniu z poprzednia pompa to wrecz rewelacyjne
na poprzedniej przed awaria kontrolka smarowania po odpaleniu gasla po dobrej chwili a tu gasnie po 2 obrotach walu

Czyli coś ze smarowaniem klawiatury kanaliki zapchane