Carina E dziwne dźwięki przy wysprzęglaniu...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam...
może spotkaliście się z takimi...dźwiękami podczas jazdy (zaznaczam, tylko podczas jazdy). Carinka E 2.0 przy wysprzęglaniu, przed zmianą kolejnego biegu wydaje wyraźny odgłos...coś jak pompowanie koła rowerowego, no takie(nie naturalne) cholera wie co...
Podpowidźcie, co to może być ???

Za wiele nie opisałeś io czemu nie na technicznym??

Odgłos co najmniej dziwny... Przesmaruj ośkę pedału.
Pozdro.
Ps. Wrzućcie to do technicznego.

Witam ...
Perzan ... smarowanie raczej nic nie da. Na postoju... wciskam sprzęgło i nic cisza zupełna. Ruszam ... sprzęgło przed zmianą na drugi bieg, a tu (jak pisałem) takie, jakieś "BĄKI" mi puszcza...przed następnymi biegami...to samo. Zatrzymuję auto...wciskam sprzęgło...cisza.
Dziwne, no nie...???

A jeszcze jedno ... SORKI ... że wlazłem ze swoimi bulami na "forum ogólne"... pośpiech i ślepota

Hmm... a z której okolicy dochodzi ten odgłos ? Gdzieś spod pedałów czy głębiej z komory silnika ?
Hmm... bąki, pompka rowerowa... nie mogę skojarzyć co by miało takie dźwięki wydawać...
Pozdro.

witam, u mnie jest tak samo ale tylko jeden raz przy ruszeniu po dłuższym postoju, odgłos jakby powietrze z czegoś uchodziło. silnik 1,6

pompa????????????

Zmień płyn w układzie sprzęgła na początek.

A nie jest to dźwięk sprężyny??

Witka...Perzan pyta...z kąd dochodzą w/w dźwięki, chopie drogi spod nogi...i tu problem. Uszkodzona pompa, stary płyn ??? Dobra, ale dlaczego jak autko stoi (silnik pracuje, lub jest wyłączony)... jest OK...cisza zupełna jak pisałem...

u mnie jest odgłos przed zmianą biegu podobny do odgłosu uchodzącego powietrza, ale to nie jest nic nienormalnego. Po prostu w Carinie E jest "jednotarczowe sprzęgło suche sterowane hydraulicznie". Skoro jest sterowane hydraulicznie to ten dźwięk jest wynikiem zasysania płynu przy wciskaniu sprzęgła. Tak kiedyś mówił mi mechanik, ale tutaj są specjaliści i niech oni się wypowiedzą.

a może to
łożysko wyciskowe takie odgłosy wydaje?

U mnie nic nie słychać żadnych odgłosów!
Mimo i sprzęgło bardzo ciężko już chodzi.

Cytat:
jednotarczowe sprzęgło suche sterowane hydraulicznie

W większości aut jest jedno tarczowe, a hydraulika to tylko udogodnienie.

Korek... "mówisz" łożysko wyciskowe...noooo..chyba, raczej nie...
łożysko jak jest "padnięte" to napierdziela przy każdym wysprzęgleniu...tak się mi zdaje ...a może, błądzę... Dlaczego jest wszystko OK ... jak sachochód się nie porusza ... tu cały BÓL ... ???