Moze wiecie.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
chodzi mi o to co może pbyć przyczyną,że grzeje się silnik.Sytuacja dotyczy transita 2.5d.W dłuższej trasie łapie b. wysoką temperaturę. układ chłodzenia jest drożny, chłodnica też działa dobrze(podobno-w warsztacie tak mówią).Czy może być jakaś inna przyczyna np. pompa wody(w warsztacie tak powiedzieli)??Sprawa dotyczy mojego przyszłego teścia a on nie ma za dużo pieniędzy raczej.
Każd pomoc mile widziana!!

Niech sprawdzi dobrze układ chłodzenia. Czy jak silnik jest gorący to chłodnica też? Jeśli nie to pewnie walnął termostat.
Jeśli wszystko jest w miarę ciepłe to pewnie pompa walnęła - wrto spraedzić, czy płyn się nie leje - nie wiem jak w transicie, ale w essim to groźne dla paska rozrządu.

Nie jesli chodzi o układ chłodzenia to jest w pełni szczelny.
Wiecie chodzi o to ,że samochód jest potrzebny do pracy non-stop i nie ma kiedy na warsztat wstawić w celu poszukiwań usterki.

jak mi sie grzal silnik po pariu przejechanych km okazalo sie ze mialem te wezyki gumowe kolo silnika pozapychane starym olejem silnikowanym bo wczesniejszy wlasciciel nie zmienial za czesto chyba oleju.