Wskaźnik ciśnienia oleju w fiacie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Właśnie czy było coś takiego?? Tylko nie rozchodzi się o dotatkowy budzik wskazujący cisnienie oleju...
Wpadłem na pomysł wykorzystania istniejącego w moim polonezwskim silniku czujnika ciśnienia oleju (obecnie służy jako zaślepka i nie jest do niczego podłaczony, zresztą fabryka w "okrągłych zegarach" badź w "tasmie" nie przewidziała miejsa na manometr tak jak w polonezie) Otóż: dysponujemy budzikiem temperatury cieczy chłodzacej; jako że wszytkie wskaźniki we fiacie obsługują standard 300ohmów wiec teroetycznie nie byłoby problemu z podłaczeniem czujnika cisnienia do termomiarki - i własnie zrobiłem dzisiaj taki "eksperyment" odłaczyłem kabelek od czujnika temperatury cieczy i zasadziłem na czujnik cisnienia. Zadziało Coś pokazywało, wskazówka ustawiła się na srodku skali- ok 90 oC - i wraz ze zminami obrótów lekko zmieniały sie też wskazania; znaczy sie pompę oleju chyba mam ok
Przydało by sie teraz dorobienie skali w atmosferach i przełacznik temperatura / cisnienie ( oraz dodanie jakiegoś rezystora korygujacego wskazania: na nie pracującym silniku wskazówka lekko sie wychyla )
Robiliscie coś takiego?? Ewentualnie jak sobie poradzić ze skalowaniem itp
Wiem że lepsze byłoby domontowanie jakiegoś gotowego manometru... Ale...

Po przekręceniu kluczyka normalne jest że wskaźniki lekko się pochylają, a dokłądniej pochylają się do zera (początku skali) i to jest normalny objaw. Złym objawem jest jak wskazówka nie rusza się po przekręceniu kluczyka bo to znak że wskaźnik nie ma połączenia z czujnikiem. Przynajmniej jest tak w moim poldku.

Cytat:
Po przekręceniu kluczyka normalne jest że wskaźniki lekko się pochylają, a dokłądniej pochylają się do zera (początku skali) i to jest normalny objaw.

A u mnie jest odwrotnie po przekreceniu kluczyka odbijają od zera nieco(wyglada na to że jest już jakieś ciśnienie choć pompa nie pracuje;silnik ) a po uruchomieniu silnika cośtam już wskazują - dlatego tez moze jakis rezytor korygujący trzeba by dać albo mam walniety czujnik
trudno wyczaić - nigdy nie miałem manometru

[ wiadomość edytowana przez: fsoliebhaber dnia 2004-11-14 17:54:37 ]

U mnie jak narazie wszystko działa dobrze z wskaźników, ale łatwo to sprawdzić odłącz wskaźnik i przekręc kluczyk powinna wskazówka nie drgnąć a później zewrzyj do masy i powinien być max na skali. Tak najprościej.

no fajnie u mnie wskaźnik działa
tylko chyba nie zrozumiałeś mojej idei...
wynika z tego że chyba mam czujnik nie taki tj walniety
moja niewiedza związana jest z brakiem takowego manometru a chciałbym mieć coś takiego niewielkim kosztem i nakładem finansowym ( tylko musze skale dorobić)

Te czujniki mają to do siebie że lubią szwankować mam już drugi pochodził dobrze i pada jak poprzedni. Nie wiem ile to kosztuje w sklepie o ile uda Ci się dostać, ja dostałęm od mechanika bo mu leżał w piwnicy i się kurzył. Ale to tanie nie jest.

Te wskaźniki ciśnienia oleju w Poldkach były do bani, dlatego wycofali je bodajże w 94 albo 95 roku. Dokładnością nie grzeszyły raczej...
Sam miałem w '92 i jakbym patrzył na to co on wskazywał... to mój silnik dawno by się już zatarł

właśnie, mój nigdy nie wychylił się dalej więcej niż pół skali....czy tak powinno byc ??

WSKAZNIKI chyba sa dobre tylko czujniki szwankuja, a moze sie myle?????????????????????

Cytat:
2004-11-14 21:13:07, roman16 pisze:
właśnie, mój nigdy nie wychylił się dalej więcej niż pół skali....czy tak powinno byc ??

Tak powinno być,a u mnie po przekręcenu kluczyka wskaźniki sie nie ruszją,dopiero po odpaleniu silnika,ale to może wina że zmieniłem budziki z carusa(były kwadratowe)

właaaaśnie. czy nie ma ktos na zbyciu sprawnego czujnika ciśnienia oleju? bo mój lapie dziwne akcje.

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Chyba wszystkie mają dziwne akcje, zależy jak im się zachce tak działają

Cytat:
2004-11-15 05:05:27, FLOYD pisze:
Chyba wszystkie mają dziwne akcje,

Chyba raczej nie

czyli wynika z tego że nie warto bawić sie w przerabianie deski we fiacie skoro bedzie mi to pokazywać zamiast cisnienia strony świata

Cytat:
2004-11-14 23:27:20, dreX pisze:
WSKAZNIKI chyba sa dobre tylko czujniki szwankuja, a moze sie myle?????????????????????

Ja tam bym nie wykluczał obydwu możliwości

Najprędzej czujniki...

A może w ogóle ten czujnik jest felernie umiejscowiony czy coś? Chociaż to już mniej prawdopodobne...

miałem zakładać u siebie ale chyba sobie dam spokój-po co mi wskaźnik który pokazuje głupoty

Cytat:
2004-11-15 17:29:52, daniel pisze:
miałem zakładać u siebie ale chyba sobie dam spokój-po co mi wskaźnik który pokazuje głupoty

No właśnie... gdyby to był wskaźnik pokazujący proporcję ON/OO, to byłoby coś

Cytat:
2004-11-15 17:35:44, Makaveli pisze:
No właśnie... gdyby to był wskaźnik pokazujący proporcję ON/OO, to byłoby coś

widzę,że dalej bez zmian

a w poldkach caro na jakich czujnikach pracowal ten wskaznik?
włoski czy polski? Bo mam taki włoski czujnik jakiejs firmy Vegalia wymontowany ze poldka chyba 85 lub 84 i dziala stabilnie

Cytat:
2004-11-15 17:46:32, daniel pisze:
widzę,że dalej bez zmian

Pracuję nad projektem przerobienia Matrixa na OO
I Ty mówisz że bez zmian... no wiesz!