Przyspieszające obroty silnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ostatnio zauważyłem "ciekawe" i niepokojące zjawisko w moim aucie. Czasami jak jadę na 4 lub 5 biegu (obroty w granicy 2200 obr) i stopniowo, aczkolwiek stanowczo, dodaję gazu, obroty silnika rosną szybciej niż to powinno wynikać z wciśnięcia pedału gazu. W ciągu 2-3 sekund dochodzą do ok 3000, a za 3-5 sekund lekko spadają do ok. 2500 obr. Utrzymując stały nacisk na pedał gazu obroty zaczynają powoli rosnąć prawidłowo, proporcjonalnie do wciśnięcia pedału. "Wahnięcie" takie nie zawsze ma miejsce i nie wiem skąd się pojawia. Przepływomierz jest nowy.

Dodam jeszcze, że czasami przy energicznym dodawania gazu przez kilka sekund słychać dziwne buczenie z okolic silnika.

sprzęgło?

Sprzęgło sprawdzone. OK. Wymieniłem dziś elektrozawór sterujący pracą turbiny. Nie przyniosło to żadnej poprawy.
Jeden z mechaników sugerował, że przyczyną może być sterowanie turbiną.Nie jestem jakoś przekonany.

Mialem to samo. Wymienilem sprzeglo.
Bylo delikatnie mowiac "zuzyte".

poprostu ci wymienili chyba na to samo a kasiorke wzieli jak za nowe ,wez pale i do mechaniorkow pozdro

Dziś zauważyłem, że zjawisko przyspieszjących obrotów nigdy nie występuje na zimnym silniku, dopiero jak się rozgrzeje powyżej 60 st. C i to nie zawsze.

Cytat:
Dziś zauważyłem, że zjawisko przyspieszjących obrotów nigdy nie występuje na zimnym silniku, dopiero jak się rozgrzeje powyżej 60 st. C i to nie zawsze.

Dokladnie tak mialem. Na cieplym silniku.

Sprzęgło sprawdzone jeszcze raz. Okazało się, że do wymiany. Wymienione, wszystko OK. Dzięki Vino.

Vino gratki, masz ogromny dar przekonywania .