Pech czy co ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W vciągu 2 miesięcy miałem 5 awariwęży od wody. Dokładnie tych co idą do nagrzewnicy i powrót. Tam wpieli się kilka lat temu gazownicy. Poprostu pękały mi na trójnikach. Silnik przepłukany nowym płynem do chłodnic (almatin czy coś tam taki żółty niemiecki koncentrat). Po piątej awarii wymieniłem węże i po kilku dniach zaczeła ciec płukana kilka razy chłodnica. Aby się nie bawić w jej naprawianie ( nie zawsze się udaje ) kupiłem nową ( już , albo jeszcze z czujnikiem do wentylatora ) Zamomntowałem i zadowalony że mam nowe węże, nowe metalowe trójniki na drugi dzień patrzę do zbiornika cieczy chłodzącej a tam braki, dolałem płynu na drugi dzień znowu patrzę i oczywiście uzupełniam. Okazało się, iż nowa chłodnica cieknie ( przy wspomnianym czjniku ) uszczelniałem go doszczelniałem go i nic dalej ciekł. No to reklamacja , ale żeby reklamować (rozpatrzenie trwa 2 tygodnie)muszę mieć drugą, no to kupiłem drugą Przed montażem drugiej sprawdziłem pierwszą gdzie cieknie ( tulejka metalowa z gwintem wtopiona w plastik tam gdzie przychodzi czujnik - źle wtopiona) i kumpel mówi do mnie sprawdź tą drugą z początku nie chciałem ale idąc za jego radą (była jeszcze nie wmontowana) sprawdziłem i co się okazało iż ona też cieknie w tym samym miejscu . Delikanie mówiąc wkurzyłem się przez kilka minut rzucałem wiązankami na temat producenta i sprzedawcy ( hurtowni) 16.oo w sobotę co robić ? Uszczelniliśmy prowizorycznie:
większa podkładka, guma i silikon do wyższej temperatury. Na dodatek jeszce w tej najnowszej pękł plastikowy uchwyt na wentylator. Na razie perwszą zareklamowałem mam czekać dwa tygodnie co później napiszę.
Bardzo ważne!
Zrobiliśmy ekperyment płyn almatin wymieszany z olejem silnikowy nie waży jego ( nie widać różnicy czy jest w oleju płyn chłodzący czy go nie ma) Byłem w szoku. Czyli jeśli pęknie uszczelka silnika i płyn będzie uciekał nam ze zbiornika a będzie przybywał poziom oleju ( a jak olej jeszcze ucieka nam to wtedy poziom oleju może być ciągle taki sam) a nie możemy zlokalizować wycieku płynu to może być uszczelka

Cytat:
2006-03-29 09:37:18, malin2 pisze:
No to reklamacja , ale żeby reklamować (rozpatrzenie trwa 2 tygodnie)muszę mieć drugą, no to kupiłem drugą

Jak Ci się auto zepsuje i będzie musiało wylądować u mechanika na kilka dni to też kupisz sobie ot tak nowe?

INNA CENA NOWEGO (INNEGO AUTA ) A INNA CHłODNICY 400Zł

Cytat:
2006-03-29 10:51:59, malin2 pisze:
INNA CENA NOWEGO (INNEGO AUTA ) A INNA CHłODNICY 400Zł

Fakt... 400 zł to drobna kwota, tyle na obiad wydaję codziennie dla 1 osoby.

Cytat:
2006-03-29 11:02:58, piotr_ek pisze:
Fakt... 400 zł to drobna kwota, tyle na obiad wydaję codziennie dla 1 osoby.

Ty wydajesz na obiad a ja dostanę te pieniądze z powrotem

Cytat:
2006-03-29 23:05:56, malin2 pisze:
Ty wydajesz na obiad a ja dostanę te pieniądze z powrotem

Albo chłodnicę... no ale tego nie napisałeś.

Cytat:
2006-03-30 07:12:46, piotr_ek pisze:
Albo chłodnicę... no ale tego nie napisałeś.

Albo dwie bo ta co jest w samochodzie jest też nowa i też cieknie i czekam na odpowiedź żeby ją wymienić na nową

Cytat:
2006-03-30 08:17:24, malin2 pisze:
Albo dwie bo ta co jest w samochodzie jest też nowa i też cieknie i czekam na odpowiedź żeby ją wymienić na nową

Chłopie - no to dawaj na forum namiary: gdzie te chłodnice kupujesz i kto ten chłam produkuje.
Może uchronisz kogoś przed podobnymi kłopotami.

--
Wiesiek

chłodnica jest alu srebrna czy może czarna???

co wkręciłeś w miejsce czujnika????

pozdro

Cytat:
2006-03-30 10:41:36, Kolber7 pisze:
chłodnica jest alu srebrna czy może czarna??? co wkręciłeś w miejsce czujnika???? pozdro

Chłodnica jest srebna w miejsce czujnika wkęciłem ... czujnik

Cytat:
2006-03-30 09:57:29, Maestro pisze:
Chłopie - no to dawaj na forum namiary: gdzie te chłodnice kupujesz i kto ten chłam produkuje. Może uchronisz kogoś przed podobnymi kłopotami. -- Wiesiek

Regionalna hurtownia która wysyła do: szczecina, bydgoszcz, kosszalin, poznań, zielona góra. Czyli cała wielkopolska, pomorze, lubuskie i coś jeszcze. Oryginalne chłodnice (z naklejką holograficzną ), już kilku klubowiczów jeździ z chłodnicami z tej hurtowni ale oni mają te tańsze. Jak ja kupowałem to tych tańszych nie było i po cenie tańszych dostałem droższa ale gorszą