Dla Komputerowców (plyta główna z grafiką)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanko w stosunku płytu głównej SIS zintegrowanej z kartą gtaficzną i dzwiękiem. Wsumie płyta działa tylko gniazdo do podłączenia z monitorem jest walniente, i czy można naprawić takie złącze czy odrazu kupić karte graficzną, no i jak karte grafiki to w PCI bo niema wejścia AGP. Pomóżcie na prożbe Szwagra

witam,

ja bym si nie bawił w naprawe, wejdz na allego i wybierz coś na PCI nie mylić z PCI-E

pzdr.
Czester

Jeżeli padnięte jest same złącze video ma płycie głównej to nie ma problemu aby je przelutować, natomiast jeżeli chcesz zakupic karte grafiki na złączu PCI to nie ma problemu, sa troszku droższe od tych na AGP ale nie niedostepne

looknij tu: ATI na PCI

Pewniej będzie kupić nówkę, są niedrogie.

Cytat:
2006-03-25 23:58:48, Lord_Darth_Vader pisze:
Jeżeli padnięte jest same złącze video ma płycie głównej to nie ma problemu aby je przelutować, natomiast jeżeli chcesz zakupic karte grafiki na złączu PCI to nie ma problemu, sa troszku droższe od tych na AGP ale nie niedostepne looknij tu: ATI na PCI

tylko gdzie można przelutować takie gniazdo bo był się pytać w jednym serwisie to mu powiedzieli że niemożna przelutować i czy nie będzie droższe od kupienia karty.

Cytat:
2006-03-26 00:37:28, pije pisze:
Pewniej będzie kupić nówkę, są niedrogie.

w serwisie za nówkie chciał 600 zł

hmm
zrób tak że kup na allegro jakąs zepsutą płytę główną. najlepiej tego samego producenta bo złącza na płycie będą podobne. Z przelutowaniem ... sam sobie poradzisz starczy dość dobra i prezcyzyjna lutownica. Chociaż wydaje mi się że jeżeli uszkodzeniu w jakiś sposób uległ port VGA to jest też duże prawdopodobieństwo że ten sam impuls uszkopdził układ karty graficznej. Najlepiej się wpierw dowiedz w jaki sposób został port uszkodzony, jak impulsem ... kup nową grafikę. jak w inny sposób to spróbuj przelutować.

Cytat:
2006-03-26 15:00:34, ensimek pisze:
hmm zrób tak że kup na allegro jakąs zepsutą płytę główną. najlepiej tego samego producenta bo złącza na płycie będą podobne. Z przelutowaniem ... sam sobie poradzisz starczy dość dobra i prezcyzyjna lutownica. Chociaż wydaje mi się że jeżeli uszkodzeniu w jakiś sposób uległ port VGA to jest też duże prawdopodobieństwo że ten sam impuls uszkopdził układ karty graficznej. Najlepiej się wpierw dowiedz w jaki sposób został port uszkodzony, jak impulsem ... kup nową grafikę. jak w inny sposób to spróbuj przelutować.

Jeżeli płyta "żyje" to grafika też, układ graficzny jest powiązany z chipsetem płyty, a samo przelutowanie u mnie to jakies hmmm...zgrzewka piwa

Cytat:
2006-03-26 15:53:56, Lord_Darth_Vader pisze:
Jeżeli płyta "żyje" to grafika też, układ graficzny jest powiązany z chipsetem płyty, a samo przelutowanie u mnie to jakies hmmm...zgrzewka piwa

Płyta jest wielowarswowa, i nikłe szanse na wylutowanie i wlutowanie gniazda, tak aby działało, no ale spróbować zawsze warto. I tak nie działa, wiec wiekszej szkody nie bedzie.

Z drugiej strony, nie taniej kupic nowa płyte ? Jesli nie mana niej gniazda AGP, to zapewne płyta stara jak swiat. Chyba juz taniej kupic jakis nowoczesniejszy komp, niz bawic sie w naprawe tej płyty, lub dokupować karte grafiki na PCI.

mój przedmowca ma racje. Płyty główne sa wielowarstwowe najczesciej posiadają 7 warstw wiec przelutowanie gniazda to nie taki pikuś, ale sprobowac zawsze mozna-albo sie uda albo nie, chciaz raczej to drugie-zbyt wiele pinow do nagrzewania i mozna calkowicie uszkodzic płyte. Lepiej poszukac karty na PCI a jeszcze lepiej druga płyte głowna...

Cytat:
2006-03-26 21:24:16, mario224 pisze:
mój przedmowca ma racje. Płyty główne sa wielowarstwowe najczesciej posiadają 7 warstw wiec przelutowanie gniazda to nie taki pikuś, ale sprobowac zawsze mozna-albo sie uda albo nie, chciaz raczej to drugie-zbyt wiele pinow do nagrzewania i mozna calkowicie uszkodzic płyte. Lepiej poszukac karty na PCI a jeszcze lepiej druga płyte głowna...

tak sie składa moi drodzy koledzy że gniazdo video na płycie jest na wylot. tzn przechodzi przez wszystkie warsrtwy tak samo jak i gniazda USB, porty PS itd, itp... z przelutowaniem nie ma problemu, inna sprawa czy to na pewno jest uszkodzenie gniazda a nie chipsetu jakowegoś

Cytat:
2006-03-26 22:31:39, Lord_Darth_Vader pisze:
tak sie składa moi drodzy koledzy że gniazdo video na płycie jest na wylot. tzn przechodzi przez wszystkie warsrtwy tak samo jak i gniazda USB, porty PS itd, itp... z przelutowaniem nie ma problemu, inna sprawa czy to na pewno jest uszkodzenie gniazda a nie chipsetu jakowegoś

To , że przechodzi na wylot, nie znaczy że wewnatrz nie ma połączeń które sie uszkodzą. I wtym właśnie moze byc problem, nie ze scieżkami na zewnatrz.

Cytat:
2006-03-26 22:59:46, Slawko pisze:
To , że przechodzi na wylot, nie znaczy że wewnatrz nie ma połączeń które sie uszkodzą. I wtym właśnie moze byc problem, nie ze scieżkami na zewnatrz.

ktos kto sie na tym zna da sobie rade, nie takie rzeczy sie naprawiało

mysle ze kolega Lord_Darth_Vader ma :
po pierwsze odpowiedni sprzet
po drugie odpowiednie doswiadczenie
po trzecie odpowiednia wiedze
po czwarte to sie moze udac

Cytat:
2006-03-26 23:05:34, lukas_s pisze:
mysle ze kolega Lord_Darth_Vader ma : po pierwsze odpowiedni sprzet po drugie odpowiednie doswiadczenie po trzecie odpowiednia wiedze po czwarte to sie moze udac

sie przyczepił no !

Cytat:
2006-03-26 23:09:46, Lord_Darth_Vader pisze:
sie przyczepił no !

no to troche pospamuje - przepraszam

a co nie uda sie? - wierze w Ciebie Pawle
sam bym lutowal a nie kupowal nowej karty
jesli sie to nie powiedzie - sprawdzilbym na zwyklym PCI 1MB czy chodzi - bo po co inwestowac w cos lepszego do testow

dokładnie i owszem, najpierw test na zwykłej karcie czy wszystko działa, następnie próba przelutowania gniazda video i znówu test, jeżeli działa to ok. jeżeli nie to można sie zastanawiać nad zakupem karty na PCI lub wymianie sprzętu na inny

Cytat:
2006-03-26 22:31:39, Lord_Darth_Vader pisze:
czy to na pewno jest uszkodzenie gniazda a nie chipsetu jakowegoś

napewno gniazdo sam oglądałem, bo szwagier jak monitor mu nie widział czerwonego koloru to ruszał kablem i teraz ma problem.

a darade przelutować zwykłą lutownicą , czy jest jakaś specjalna

Cytat:
2006-03-27 19:51:59, pinox pisze:
a darade przelutować zwykłą lutownicą , czy jest jakaś specjalna

zalezy jak umiesz lutowac
duza transformatorowka jest poreczna lecz d otakich celow uzywa sie raczej kolbowki tzw oporowej z odpowiednim grotem igla
ale zwykla mozesz probowac jak masz wprawna reke